1. Rockstart lanceert accelerator voor energiebedrijven
Rockstart Accelerator lanceert een Europees acceleratorprogramma voor slimme energie startups. Het programma, dat in januari 2014 begint, helpt bedrijven die meebouwen aan een toekomstbestendig energiesysteem. De startups kunnen zich inschrijven vanaf 16 september tot en met 31 oktober 2013. Samen met haar partners, het Amsterdams Investeringsfonds (Gemeente Amsterdam), Alliander, Stichting Doen, Nuon, Accenture en private investeerders – helpt Rockstart Accelerator de 10 veelbelovende internationale startups met het versneld aanscherpen, opbouwen, uitbreiden en financieren van hun bedrijf en propositie.
2. Familiebedrijven zetten bank buiten spel
Familiebedrijven zetten de bank buiten spel. Slechts 50 procent van deze grote groep bedrijven meldt zich bij de bank voor financiering, terwijl 57 procent bijstort vanuit privé en liefst 71 procent private investeerders en andere alternatieve financieringsbronnen raadpleegt. Dat blijkt uit een marktanalyse onder accountantskantoren van Fambizz. Terwijl het mkb al jaren moord en brand schreeuwt over de beperkte kredietmogelijkheden bij banken, trekken familiebedrijven hun eigen plan. Niet alleen leunen zij op het familiekapitaal (57 procent), ook staan zij steeds meer open voor investeringsmaatschappijen (14 procent), informal investors (21 procent) en andere alternatieven (36 procent).
3. Igor Kluin start challenger in financiele markt
Hij wil mensen nog net niet oproepen om hun geld van de bank te halen, maar zijn nieuwe bedrijf moet banken wel buitenspel gaan zetten. Igor Kluin vertelt over zijn nieuwe bedrijf Monyq bij 7 Ditches TV. Het is voor Igor Kluin een stap in een hele nieuwe wereld, na jaren te hebben gewerkt in de reclame (De Reclame Divisie) en decentrale energie (Qurrent). Hij wil met Monyq de gevestigde orde opschudden met nieuwe businessmodellen en innovaties, omdat de sector in zijn ogen zwaar is achtergebleven. “Er zijn zoveel innovaties die banken allang hadden kunnen bedenken, maar niet gedaan hebben omdat ze makkelijk in het zadel zaten. Het is één grote bescherming van een incrowd, ik kan me daar echt kwaad over maken.”
4. Jumbo wakkert prijzenoorlog aan
Supermarktketen Jumbo mengt zich in de nieuwe prijzenoorlog. Dat maakte de onderneming uit Veghel donderdagavond bekend. Daarmee wakkert de keten de prijzenslag in supermarktland aan, die Albert Heijn deze week startte met de aankondiging om de prijzen van ten minste duizend artikelen te verlagen. Klanten kunnen bij Jumbo altijd rekenen op de laagste vaste prijs, ook als andere supermarkten hun vaste prijzen verlagen, aldus Jumbo in een persverklaring. De keten vermeldt daarbij dat een vast team van prijsmeters dagelijks prijzen bij supermarkten controleert.
5. Nederlandse bedrijven vallen uit ranglijst duurzaamheid
Alleen AkzoNobel en AirFrance-KLM zijn namens Nederland nog de duurzaamste bedrijven in hun sector. Dat toont een belangrijke ranglijst voor duurzaam ondernemen. Dat blijkt uit de donderdag gepresenteerde resultaten van de jaarlijkse Dow Jones Sustainability Index. Uit de cijfers blijkt dat Nederlandse bedrijven minder hebben gescoord op het gebied van duurzaamheid dan hun concurrentie. Philips en Unilever hebben hun koppositie verloren in hun sectoren. AkzoNobel behoudt wél zijn positie als koploper in de categorie ‘Materials’. Dat geldt ook voor AirFrance-KLM in de sector ‘Transportation’. AkzoNobel behoort al acht jaar op rij tot de top drie van de gerenommeerde duurzaamheidslijst. “Het wederom behalen van de koppositie bevestigt onze overtuiging dat duurzaamheid en bedrijfsvoering samen kunnen gaan”, aldus CEO Ton Büchner. AkzoNobel werkt continu aan het ontwikkelen van innovatieve duurzame oplossingen voor de consument.
6. Ondernemer blijft vrezen voor fiscale maatregelen
Ondanks dat wordt gefluisterd dat het kabinet naar verluidt de fiscale maatregelen voor zzp’ers op Prinsjesdag zal laten vervallen, is de Nederlandse ondernemer nog steeds bang voor de gevolgen van het nieuwe belastingplan van Commissie Van Dijkhuizen. Dit blijkt uit een poll van MijnBedrijf onder 5735 ondernemers. Bijna driekwart van de respondenten voelt zich genegeerd door onze premier en vreest voor dramatische gevolgen: Rutte wil bijna alle fiscale voordelen – die broodnodig zijn – schrappen. Straks moeten we allemaal de bijstand in, zoals Hans Wiegel zei,’’ antwoordde 74 procent.
7. Starters noodgedwongen als zzp’er aan de slag
Het aantal mensen dat dit jaar een eigen onderneming is begonnen, is met 1,5 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Veel starters zijn zzp’ers die na ontslag noodgedwongen aan de slag gaan omdat zij moeilijk aan een vaste baan kunnen komen. Dat maakte het economisch bureau van de ING donderdag bekend. De meeste starters gingen in de eerste zes maanden van dit jaar aan de slag in de zakelijke dienstverlening (29 procent). De detailhandel (11 procent), de bouw en de gezondheidszorg (beide 10 procent) volgen op ruime afstand.
Tot zover de Sprout update van vrijdag de 13e. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.