Moe, gestresst, burnout? Rug- of nekpijn? Pak het rigoureus aan, bezoek Seefeld, liefelijk gelegen tussen de Tiroler hellingen. In AlpenMedHotel Lamm ontvangt een team deskundigen – arts, trainers, masseurs, therapeuten – de overwerkte manager én partner met open armen.
Wat ze eigenlijk gedaan heeft, vraag ik therapeute Brigitta Eisenbeutl. Een uur lang heeft ze geconcentreerd aan me staan schudden en drukken. Alles moest eraan geloven, ledematen, hoofd, bekken, schouders. Methodisch, langs welgekozen lijnen, drukte ze krachtig punt voor punt in op rug en buik. Intussen lag ik in sportbroek en T-shirt nergens aan te denken, want de kans om af te dwalen krijgen gedachten in zulke omstandigheden niet.
Nu hebben we de behandelkamer met rustgevende muziek verlaten en staan Brigitta en ik in het gedempte licht van een van de gangen van de afdeling Gesundheit. Overal moderne kunst en design. "Shiatsu", zegt ze. Een Japanse lichaamsmassage die in Europa verder is ontwikkeld. Ontspannend, goed tegen hoofd- en rugpijn.
"Door het indrukken van punten langs de meridianen van uw lichaam gaan de energiebanen weer stromen. Ik heb me geconcentreerd op uw blaasmeridiaan." Ze kijkt me ernstig aan. Mijn oog valt op de klok: 16 uur 52. Normaal dringt op dit tijdstip het besef door dat het werk weer niet af is en dat ik nog uren door moet. Maar vandaag staat alleen mijn blaasmeridiaan op de agenda.
Anti-stress
Lamm was tot 2007 een klassiek Alpenhotel in het Tiroler vakantieoord Seefeld, gelegen midden in een web van skipistes en wandelpaden. Simone Seyrling (28), is de zesde achtereenvolgende generatie in haar familie die het hotel runt. Samen met haar vader en moeder vormt ze de directie. Vanaf 2007 gaat hun bedrijf volop mee in de moderne trend van wellness en gezondheid. Lamm herdoopte zich tot ‘AlpenMedhotel'. In een fraai nieuw aangebouwd centrum met moderne medische apparatuur en voorzieningen, design-zwembad, rustkamers, sauna, fitnessruimte en talloze massage- en behandelkamers krijgt de overwerkte medemens de kans zich in een week of twee weken geheel te herstellen. Of om daarmee een begin te maken. Er is een speciaal anti-stresspakket beschikbaar, maar gezichtsbehandelingen en modder- of kruidenpakkingen kunnen ook. Ik ben hier, met vrouw, prima op mijn plaats.
"Er komt een nieuw publiek. De eerste reacties zijn positief", zegt Simone innemend. Eerlijk gezegd had ik van haar ook geen sombere berichtgeving verwacht, dus spreek ik een gast aan, Pierre Meyer (43). Hij is manager van een vestiging van Generali Verzekeringen in Luzern.
Generalagent Pierre zit, als zovele leidinggevenden, in een spanningsveld tussen concernleiding enerzijds en personeel anderzijds, 28 man in zijn geval. Hij kan dat goed hanteren, zegt hij, en 12 à 13 uur per dag werken is ook te doen. Maar stress bouwt zich op en dan moet je er weer vanaf. "Deze week tank ik hier energie en herstel ik me van een jaar hard werken. De week is bijna voorbij en ik voel het effect heel goed. Toch is het maar het begin, je zou hier tien dagen moeten zitten. Ik doe, net als thuis trouwens, veel aan Aziatische ontspanningstherapie zoals Qi-Gong. Ik beweeg veel, ontspan me en laat me masseren. En de Kältekammer is echt geweldig."
110 onder nul
Een speciale attractie van Lamm is de cyrotherapie, die plaatsvindt in de Kältekammer, een nevelige ruimte waar het maar liefst 110 graden onder nul is. Elke dag begint en eindigt met een verblijf tot maximaal drie minuten in die martelkamer. De tijdsduur wordt geleidelijk opgebouwd gedurende een week. De gebruiker draagt behalve mond- en neusbescherming slechts sokken, schoenen, oorwarmers, handschoenen en een korte broek (of bikini). Hij gaat eerst door een compartiment waar het -10° is, daarna stapt hij over naar -60°, dan naar het echte werk.
En niemand gaat de eerste zware deur door zonder toestemming van Herr Doktor Georg Kettenhuber. In mijn medische geschiedenis treft de arts een contra-indicatie aan en het genot van een vrijwel bloot bezoek aan Antarctica blijft me onthouden. Mijn vrouw Yvonne mag wel. "Je loopt recht een speldenkussen in", zegt ze na de eerste keer. "Dat went na een seconde of dertig. Je blijft rondjes lopen en via een luidspreker vragen ze steeds of het nog goed gaat. Ik ben één minuut geweest, meer ga ik absoluut niet halen. Bizar."
Voor- en achteraf neemt trainster Isabella Piegger Yvonnes bloeddruk op. Een paar profvoetballers van Wacker Insbruck, lokale beroemdheden, wachten nerveus op hun beurt. Waarom zijn die hier? Wat is eigenlijk de heilzame werking van de Kältekammer, waarvan er maar twee zijn in heel Tirol? Dokter Kettenhuber uit Insbruck houdt zelfstandig praktijk in het medisch centrum. Volgens de Oostenrijkse wet mag een hotel geen arts in dienst nemen. "Blessures genezen sneller, zwellingen verdwijnen en sporters herstellen sneller van zware training", legt hij uit. "De werking is wetenschappelijk bewezen. Met name aan de Universiteit van Münster is onderzoek gedaan."
Verder activeert de koudetherapie het immuunsysteem. De weerstand tegen ziekte en kou verbetert. In de derde plaats reduceert de therapie pijn, zij het, zegt de arts zorgvuldig, maar voor een aantal uren. "Veel mensen verwachten er teveel van. Onderga je een lange serie, dan kán de pijn volledig verdwijnen. Het is niet te voorspellen." Een vierde effect is dat bij stresspatiënten de slaap kan verbeteren. "Belangrijk is dat degene die in de Kältekammer is geweest meteen erna drie kwartier volledig rust houdt. Voor mij en de trainers is het een kwestie van praten, meten en bewaken. Bij ieder individu werkt het anders. Er zijn ook mensen die er weinig aan hebben of die meteen rode vlekken krijgen. En er bestaan meer therapieën met gelijke effecten. We stellen voor iedereen een palet samen."
Mensen met een echte burn-out verlaten natuurlijk niet na tien dagen wonderbaar genezen het pand. "We laten ze een begin maken. Ze krijgen een map mee met persoonlijke aanwijzingen. Ze moeten thuis verder kunnen."Yvonne, op de tweede dag: "Vreemd, ik heb het vaak koud, vandaag niet."
Meeëters
De Kältekammer blijft buiten bereik, maar er is een overvloed te beleven voor overwerkte heren. Op een dag mag ik naar de klassieke gezichtsbehandeling door Desiree Huber, die dadelijk verontschuldigend vertelt dat haar ouders haar naar de oudste dochter van Napoleon genoemd hebben. Ik vind dat echt helemaal niet erg, want ze heeft zachte strelende handen, die de gezichtshuid soepel masseren en de lotions erin wrijven. Deze behandeling hoort officieel niet bij het anti-stresspakket. Vrouwen zijn er gek op, mannen moeten het altijd eerst even zien, volgens Desiree. Mijn vrouw is al geweest. "Zij kon zich heel goed concentreren, ze gelooft er echt in, u bent misschien wat meer sceptisch. Een echte man."
Een echte man. Hete damp gaat over mijn gezicht, die ‘de poriën open' zet. Ze haalt meeëters weg – die schijnt iedereen te hebben -, waarna met behulp van een kwastje het masker erop gaat. Bij mannen gebruikt ze andere stoffen,want die zijn minder gewend aan crèmes en de huid is wat dikker. "Na deze behandeling raad ik u de Soin Thalasso Visage aan", zegt ze. Dat moet iets met zeezout zijn. Het duurt negentig minuten, echt geschikt voor mijn vochtarme, van zichzelf al warme huid. Alle oliën en crèmes komen van Maria Galland Paris, heel verantwoord, geen dier heeft er bij de bereiding last van gehad. Als vanzelf valt de conversatie stil. Loom droom ik weg. Ver van alledag. Na een minuut of twintig zijn de werkzame stoffen voldoende ingetrokken. Ze masseert gezicht en schouders.
"Ik moet de diepvries in", zegt Yvonne, die ik even later tegenkom bij de tafel met gedroogde vruchten, noten en sappen die de gezondheidsminnende gasten vrij ter beschikking staan. Ze gaat in één lichting met de goedlachse Pierre en een Duitse manager van een middelgroot bedrijf in het Ruhrgebied. Het schept een band. "Twéé minuten", zegt ze als ze er weer uit komt. "En eigenlijk is het gewoon een enorme kick." Ze verdwijnt naar de Wintergarten, een grote rustruimte met waterbedden en luxueuze ligstoelen. Als je opzij kijkt, zie je buiten een klokkentoren uit 1560.
Wassernudel
Watergymnastiek met Isabella (21), dat is ook niet mis. Het kan bij haar elke dag om 8 uur in een groep maar ik heb de blondine voor mezelf besteld in het zwoel verlichte zwembad. En daar sta ik dan. "Mooie kleine kringetjes maken, ja?" Ze doet de oefeningen voor met engelengeduld en vraagt herhaaldelijk of het nog goed gaat. Ja, het gaat goed. De inspanningen voel je nauwelijks in het water. Ze helpt me met de Wassernudel, kleurige elastische cilinders waar ik ooit mijn kinderen bij zwemles mee zag spelen. Ze heeft van de arts vernomen dat ik vaak last heb van hoofdpijn. "U moet veel water drinken hoor. Dat werkt reinigend. Het helpt. Dat weet ik uit eigen ervaring." Ik beloof het.
Even later lig ik bij Jens Steiger op de stretcher. "Meteen zeggen wanneer het pijn doet", mompelt hij gebiedend. Hij doet ook massages en gezien zijn enorme handen ben ik blij dat het nu om iets anders gaat. Maar wat? Jens heeft de brand gestoken in een zogenoemde Moxa-sigaar, die in een soort pijp gaat. De kop duwt Jens beurtelings op diverse punten van mijn lichaam, net zolang tot daar een giftige hete pijl in lijkt te steken. "Ho, stop!" Dan even pauze, nog eens op hetzelfde punt en nog eens, vijf keer. Op naar het volgende punt.
Moxa is een geneeskrachtig Chinees kruid, legt Jens uit, gezaaid en geoogst in een bepaald jaargetijde, anders werkt het uiteraard niet. Behalve die heilzame werking is het een warmtetherapie én een stimulering van de acupunctuurpunten langs de meridianen van het lichaam. Waar heb ik dat eerder gehoord? Hierdoor gaan de energiebanen weer stromen. Log en zwaar kom ik overeind, de huid voelt dik. Komt dat door die energiebanen of door vijftig minuten concentratie op iets waar je normaal nooit mee bezig bent, in een afgelegen kamer ver van een wereld vol plichten en deadlines? "Veel water drinken", zegt Jens. "Dat is goed voor u. En dertig minuten totale rust." Op dat laatste heb ik niets tegen.
Op het punt van vertrekken staat mevrouw M. Zosso, Finanzplanerin en bankier, woonachtig in het Zwitserse kanton Freiburg. Ik tref haar in de lounge, waar de hele dag koffie en thee, taart en vruchten ter beschikking staan. Ze is hier voor de tweede keer en vertelt dat ze al vanaf begin 2008 last had van burn-outverschijnselen: slaapstoornissen, moeheid, moeite met concentratie, nek- en schouderpijn, migraine… Samen met de arts stelde ze een persoonlijk programma samen: cyrotherapie, Qi-Gong, Moxa-therapie, ‘naturmoor'- en kruidenpakkingen en acupunctuur.
"In die eerste week voelde ik al dat ik bijkwam en meer energie kreeg. Het bijzondere effect van de cyrotherapie kwam pas na een paar dagen op gang. Het hoofd raakte leeg, de stress ebde weg. Het was verlossend. De pijn werd langzamerhand minder, al had dat meer tijd nodig. Thuis ben ik verder gegaan met bewegen en ontspanning. En veel water drinken, hè."
Pakkingen. Wil ik ook. Isabella verzorgt 's middags voor mij een naturmoorpackung (Moor is moeras, veen). Ze smeert me blijmoedig helemaal in met modder vermengd met oliën ("U heeft vandaag toch wel genoeg water gedronken?) en wikkelt me met armen al in drie lagen doek. Alles goed? Hop! En daar ga ik, want het zeil waarop ik lig zakt door een luik in een waterbad van 37° en wordt zo een lichaamswarme kuil. Hier blijf ik dertig minuten schommelen, bemodderd en wel, met jeuk aan een wenkbrauw waar ik niet bij kan. Vrouwen schijnen het heerlijk te vinden, maar ik begrijp Pierre Meyer nu wel. "Het is net als in bad, ik krijg er alleen een warm zwetend hoofd van", had hij me van de week toevertrouwd.
In deze dagen heb ik natuurlijk nog veel meer gedaan: gewandeld, een cursus Nordic Walking gevolgd, een voetreflexmassage ondergaan, kennis gemaakt met Qi-Gong. Dat is een Chinese leer die lichamelijke en geestelijke gezondheid wil bevorderen door herhaalde bewegingen die een traag patroon volgen, ademhalingsoefeningen en ook door een bepaalde houding juist statisch vast te houden. U raadt al waarom het gaat: bevordering van de stroming der levensenergie (Qi).
Of u in deze dingen gelooft of niet, doet er weinig toe. Het is prettig een week lang zorgeloos te verblijven in een afgeschoten hoek van de samenleving, waar de Isabella's en de Desirees deskundig aan u zitten te frunniken en waar alleen uw welzijn ertoe doet. Laat die energiebanen hun gang maar gaan.
En veel water drinken.
AlpenMedhotel Lamm
* Prijzen 2008-'09 (onder voorbehoud): overnachting pp vanaf € 93 in het laagseizoen (21 maart-11 juli 2009, in april is de zaak dicht). Inclusief ontbijt en viergangendiner. Ook inclusief groepsgewijze fitness- en outdooractiviteiten, zoals Nordic Walking, watergymnastiek, krachttraining, ontspanningstraining. Zie ook de site.
* Daarnaast in de aanbieding: een anti-stresspakket voor een week, met doktersonderzoek, cyrotherapie, massages, lichaamsoefeningen, ontspanningstherapie. In overleg wordt het pakker op individuele basis aangepast. Afhankelijk van de samenstelling belopen de ‘vanaf'-kosten € 980.
* Dorfplatz 28, 6100 Seefeld, Oostenrijk.
* Tel. +43 5212 2464
* www.alpenmedhotel.com
Golfgek
Seefeld en omgeving zijn bekend om de golfcultuur. Er zijn diverse moderne banen beschikbaar met bijzondere uitdagingen vanwege de hoogteverschillen. De familie Seyrling, sinds generaties eigenaar van Hotel Lamm, is zelf enthousiast voor de golfsport en neemt deel in lokale golf courses en ook wedstrijdevenementen. Via het hotel kunt u bovendien privé-trainingen boeken bij de PGA-professional Peter B. Phillips. De basiscursus met drie keer twee uur onderricht (bij deelname van twee personen) kost € 300 pp. Er zijn ook arrangementen voor gevorderden.