De business uit het nieuws van nu: toch Europees bankentoezicht – Brussel zet UPS op de rem – veel tegenvallers van techbedrijven.
1. Compromis over toezicht op banken
Eurotop nummer 26 is nog niet ten einde, maar een compromis lijkt er al wel bereikt: er komt gemeenschappelijk Europees toezicht op banken, ook al zitten Nederland en Duitsland niet te wachten op snelle invoering daarvan. Volgens diplomaten moet eind dit jaar de juridische basis voor het toezicht voltooid zijn, waarna de praktische omzetting in de loop van volgend jaar kan gebeuren. Het strengere toezicht moet de vicieuze cirkel doorbreken waarbij de overheid, dus de belastingbetaler, opdraait voor de redding van probleembanken.
2. UPS mag TNT Express niet zomaar overnemen
De overname van TNT Express door UPS kan niet doorgaan zonder concessies van de Amerikanen, stelt Eurocommissaris voor Mededinging Joaquin Almunia. Vandaag, vrijdag 19 oktober, zal hij naar de Amerikaanse pakketvervoerder een brief sturen met daarin zijn grootste zorgen (een 'statement of objections'), zo heeft hij toegezegd. De overname is met een waarde van 5,2 miljard dollar de grootste in de 105-jarige geschiedenis van UPS, maar ligt al vanaf de eerste overeenstemming in maart gevoelig bij de Europese mededingingsbeoordelaars, die vrezen dat er te weinig concurrentie overblijft om pakjes te bezorgen, met name in Zuid-Europa. Het goede nieuws voor de medewerkers van TNT Express: ze hebben wel weer een nieuwe cao. En hun bedrijf is dankzij het overnamebod de kampioen van de AEX dit jaar. Da's ook wat waard.
3. Handel in Google gestopt na voortijdige kwartaalcijferlozing
Lastige beurstijden voor Google. De omzet steeg in het derde kwartaal weliswaar met 45 procent tot 14,1 miljard dollar, waarvan 2,2 miljard nettowinst, het advertentiemodel staat wel onder druk, nu adverteerders minder per muisklik willen betalen. En dan had het bedrijf ook nog de pech dat via de drukkerij te vroeg de kwartaalcijfers naar buiten kwamen, waarop de beurskoers meteen ruim 9 procentpunt kelderde en de Nasdaq eigenlijk niet anders kon doen dan de handel in het aandeel stil te leggen. Not a great day for Google, vatte ReadWriteWeb het bondig samen. Daar konden de toch trotse Larry Page, de fraaie rondleiding in de eigen datacentra, en de aankondiging van die nieuwe Chromebook ('The computer for everyone') weinig meer aan veranderen.
4. Waar stopt Nokia's lijdensweg?
Eens de fiere pionier in mobiele telefonie, nu een steeds sneller wegkwijnend relikwie: de Finnen van Nokia meldden alweer voor het zesde kwartaal op rij verlies. Het verlies van een miljard euro in het derde kwartaal maakte het totaal voor dit jaar op 3,3 miljard in de min. Ook de Lumia, het vlaggenschip dat samen met Microsoft op de markt werd gebracht, bleef met een verkoop van 2,9 miljoen flink achter bij de gehoopte 3,7 miljoen stuks. Nokia-topman Elop moedigt nu zelfs de concurrentie aan om ook Windows-phones te gaan maken, om zo maar een beetje markt te creëren voor het besturingssysteem. Enig lichtpuntje: in totaal verkocht Nokia 77 miljoen telefoons in het derde kwartaal. En dat is dan weer net even meer dan waar analisten op hadden gerekend.
5. Ook dinosaurus Microsoft bloedt
Net als Lumia-partner Nokia heeft ook Microsoft beter tijden gekend. Het eens almachtige softwarebedrijf maakte bekend dat zowel de nettowinst als de omzet in het vorige kwartaal met ruim een miljard dollar daalden ten opzichte van een jaar ervoor: de omzet tot 16 miljard, de nettowinst tot 4,5 miljard. Microsoft, dat kampt met een dalende vraag naar pc's die draaien op Windows, heeft echter nog wel vertrouwen in de toekomst: het zet al zijn kaarten op Windows 8, dat volgende week vrijdag op de markt komt.
6. Oudste bank krijgt rommelstatus
Het is naar verluidt de oudste bank ter wereld, de Banca Monte dei Paschi di Siena, opgericht in 1472 door de toen heersende Republiek Siena. Maar als we kredietbeoordelaar Moody's mogen geloven, mag binnenkort een andere bank die titel omgehangen krijgen. Moody's heeft de beoordeling voor de Italiaanse bank immers verlaagd naar de rommelstatus (oftewel: 'junk'). De financiële injectie die de bank in juni kreeg, van zo'n 1,5 miljard euro, zal namelijk onvoldoende zijn, verwacht Moody's. Waarop ceo Fabrizio Viola meteen maar liet aantekenen het er 'absoluut niet mee eens' te zijn.
7. Belastingplannen: er is altijd pijn, en altijd gezeur. Dus ook nu
Dacht de politiek een slimme zet gedaan te hebben door niet zelf de vingers te branden aan nieuwe belastingplannen, maar dat over te laten aan een 'onafhankelijke commissie', komt er toch weer gezeur over. Het deze week gepresenteerde belastingplan van de commissie-Van Dijkhuizen (een VVD'er, dat dan weer wel) heeft onbedoeld negatieve gevolgen voor het Nederlands pensioenstelsel, klaagt het Verbond van Verzekeraars. Pensioenpremies die nu niet meer kunnen worden afgetrokken, leiden op termijn namelijk tot minder belastingopbrengst, stellen ze, omdat er dan minder pensioen zou zijn. Ja, dank je de koekoek, zo lusten we er nog wel één: als we nu met z'n allen afspreken geen belasting te betalen, doen we dat weer als we met pensioen zijn, oké? Volgende keer graag iets sterkere argumenten, beste verzekeraars…
8. Getal 1 van de dag: 0
De verandering in de omvang van de bedrijfsinvesteringen in augustus 2012, ten opzichte van de omvang in 2011. In juli was er nog sprake van een groei van bijna 1 procent. De investeringen in bouwwerken krompen in augustus, maar minder hard dan in de voorgaande maand. De overige investeringen groeiden juist, maar dan ook weer minder hard dan in juli. Coole graphic wel, die waarin export, consumentenvertrouwen, interbancaire rente en industriecijfers ineens een spannende film worden. En dat van het meestal toch niet zo uitbundige CBS.
9. Getal 2 van de dag: 751 miljoen
De wereldwijde 'mediawaarde' in euro's die Facebook in het derde kwartaal liet optekenen. Daarmee is het online sociaal netwerk een veel geliefder media-onderwerp geworden dan Apple (657 miljoen dollar, ondanks de introductie van de iPhone 5 in dat kwartaal) en Google (547 miljoen dollar), blijkt uit een rapport van consulent General Sentiment. De top-10 bestaat verder uit MTV (!), Amazon, Samsung, Microsoft, Hewlett-Packard, Disney en Yahoo. Opmerkelijk: het met de beurskoers kwakkelende Facebook dankt zijn hoge notering vooral aan het feit dat het veel op Twitter over de tong gaat…
10. Koffieautomaat: 'Gangnam Style is Trojaans paard van de K-pop'
En wij maar denken dat het een suffig hitje was, wat vanzelf weer zou overwaaien. Maar nee hoor, Gangnam Style, de wereldhit van Psy, u weet wel, die Koreaan met dat rare danspasje, blijkt een heuse mijlpaal in de muziekindustrie te zijn. Al 400 miljoen mensen hebben het clipje op YouTube bekeken, en daar komen er dagelijks 10 miljoen bij. En daarmee is het de eerste wereldhit die zich buiten de radar van de vertrouwde westerse hitfabrieken voltrok, het 'Trojaanse paard van de K-pop', zoals het Belgische Knack het mooi omschrijft. En Psy blijkt zeker niet de enige Koreaan die met zijn muziek de westerse harten verovert. Zou de economische opkomst van Azië zich dan nu ook eindelijk in onze culturele wereld gaan manifesteren?
Advies van Knack: heeft u binnenkort weer eens een trouwfeest, oefen dan maar vast het bijbehorende dansje. Zo tussen de Macarena en de Ketchup Song door, komt hij zeker voorbij.