Minister Eurlings van Verkeer begint een campagne om automobilisten te waarschuwen voor de risico's van vermoeidheid in het verkeer. Jaarlijks vinden tussen de zevenhonderd en duizend ernstige ongelukken plaats die mede worden veroorzaakt door vermoeidheid van bestuurders.
De campagne 'Word geen slaaprijder!', die deze week van start gaat, wordt ondersteund met waarschuwingsteksten op de informatieborden boven de snelwegen en met speciale teams die op parkeerplaatsen folders uitdelen. "De vakantietijd komt eraan'', aldus woordvoerder Willem Bonekamp van het ministerie, "dus is het van belang dat bestuurders goed uitgerust de weg op gaan.''
Met warm weer en als lange afstanden worden afgelegd, is de kans groter dat de bestuurder suf achter het stuur zit of zelfs in slaap valt. "Soms eten ze te weinig en is het met de kinderen op de achterbank druk in de auto. Dan moet je wel verantwoord blijven rijden.''
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) stelt dat automobilisten de gevolgen van vermoeidheid achter het stuur onderschatten. Uit onderzoek blijkt dat tien tot vijftien procent van de grote verkeersongevallen mede wordt veroorzaakt door vermoeidheid van de bestuurder. Dat betekent dat jaarlijks tussen de zevenhonderd en duizend ernstige ongevallen plaatsvinden waarbij suffe automobilisten zijn betrokken.
Sommige verkeersdeskundigen stellen dat autorijden met slechts een uurtje of vijf slaap achter de rug in het etmaal daarvoor, hetzelfde is als rijden met één promille alcohol in het bloed, ofwel tweemaal de toegestane hoeveelheid.
Bron: Nederlands Dagblade