Philipsproducten worden in Brazilië geboycot nadat Paulo Zottolo, bestuursvoorzitter van Philips Latijns-Amerika, zich in een interview negatief heeft uitgelaten over de bevolking van een arme deelstaat in dat land. Lichtelijk laat voor Zottolo, maar damage control; hoe doe je dat?
“Topmannen moeten kritische en lastige voorlichters om zich heen hebben.” Volgens communicatieadviseur Ton Elias is het belangrijk om een topman scherp te houden. “Bij voorkeur externe voorlichters, want voorlichters in loondienst passen erg op hun woorden, omdat ze vaak bang zijn om de verkeerde dingen te zeggen.” Een andere voorwaarde is volgens Elias dat een topman een beetje kritische vrouw naast zich moet hebben. “Een die niet alleen opkijkt en pootjes geeft.”
Vak apart
Daarnaast vindt Elias de cultuur van commissarissen te gesloten, waardoor ze te weinig rekening houden met de dingen erbuiten. “De meeste topmannen hebben ook een Calimero-houding. Ze doen alsof ze zielig zijn, maar moeten juist meer staan voor wat ze zeggen en een overtuigende houding aannemen.” Elias vindt het goed kunnen omgaan met de media ook een vereiste kwaliteit. “Natuurlijk valt dat te leren, maar je moet het wel serieus nemen. Veel topmannen denken ‘dat doen we wel even’ als ze gevraagd worden voor een interview, maar dat is onzin. Het is een vak apart.”
Fouten maar beter toegeven
En als, zoals in het geval van Philips, de schade al geleden is? “Dan is het bijna te laat. Het beste is om in ieder geval de fout openlijk toe te geven. Maar eigenlijk moet je het ten alle tijden zien te voorkomen door vooraf goed na te denken hoe en wanneer je iets wilt zeggen.”