Oudere werknemers zijn minder productief, vaker ziek en zijn een stuk duurder. Werkgevers hebben genoeg vooroordelen over deze groep. Toch hebt u ze keihard nodig, schrijft MT-verslaggeefster Haitske van de Linde.
“Momenteel werken er vier mensen op één 65-plusser; in 2038 is dat bijna één op één. Om onze samenleving betaalbaar te houden moet er dus iets gebeuren,” schrijft Van de Linde. De vraag wat er dan moet gebeuren, stelt ze onder andere aan Ed Nijpels, een ervaren 50-plusser.
Zwitserleven
Het grootste probleem is volgens Nijpels dat Nederlanders bedwelmd zijn geraakt door het ‘Zwitserleven Gevoel’. “Daar stoor ik mij vreselijk aan; met pensioen gaan is een recht, geen plicht.” De oorzaak van dit probleem moet volgens hem gezocht worden in de periode dat de AOW werd ingesteld. “In het oorspronkelijke voorstel zou de ingangsdatum van de AOW ieder jaar met zeven weken opschuiven. Als dat erdoor was gekomen, dan zouden we nu op een pensioenleeftijd van 72 jaar zitten.”
Doorwerkmentaliteit
Volgens Nijpels moet de overheid als werkgever ook de doorwerkmentaliteit stimuleren. “Die rol heeft zij de afgelopen jaren schandelijk verwaarloosd. Zelfs in de recente afspraken tussen de bonden en het ministerie van Binnenlandse Zaken is nog steeds sprake van ‘ouwe lullen dagen’. Belachelijk! Ontziemaatregelen zijn demotiverend en contraproductief. Ga iemand ‘oud’ behandelen en iemand gedraagt zich daarnaar.”
Het hele artikel ‘bejaarden zijn broodnodig’ is te vinden in MT 15, dat komende vrijdag uitkomt.