De business uit het nieuws van nu: Ecofont én Obama winnen, Apple wil af van Intel en vastgoed wurgt SNS.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
1. Obama herkozen
Het zal vandaag de hele dag het nieuws domineren. Wat we dachten en het grootste deel van ons ook hoopte is gebeurd: Obama is herkozen. Hij blijft president van een politiek diep verdeeld Amerika en zal opnieuw worstelen met een republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Voor de Amerikaanse kiezers was de economie het belangrijkste issue, blijkt ook uit de exitpolls. Maar er gebeurde zoveel meer in de slagschaduw van de Amerikaanse verkiezingen:
2. Ecofont Sprout Challenger van het jaar
Oprichter en eigenaar Alexander Kraaij vergroent met slimme technologie de print- en drukwereld en is gisteren gekozen tot Sprout Challenger van het jaar. Het was één van de vele hoogtepunten op het evenement in de Beurs van Berlage. Ecofont bespaart printerinkt door kleine gaatjes te schieten in de letters. Deze gaatjes zijn niet op het scherm te zien. En op papier negeren onze hersenen de kleine gaatjes. Verder bespaart Ecofont software naast inkt ook papier door overbodige afbeeldingen weg te laten of alleen een kleine selectie af te drukken uit een lange emailconversatie (richtext). Met de extra besparingsopties kan de besparing oplopen tot wel 50 procent. Ecofont daagt geen grote concurrenten uit; die zijn er namelijk niet in deze markt. Maar 'inktpartijen' zullen niet blij met 'm zijn. De jury was lovend: "Het is de combinatie van een techniek die indrukwekkend is en een hele duidelijke toepassing in een markt. Ook zijn we erg onder de indruk van de wijze waarop Ecofont als nu nog kleine speler al grote partijen als Mircosoft aan zich gebonden heeft. Dat is voor ons doorslagevend om Ecofont als Challenger van 2012 te kiezen."
3. 2350 banen weg bij ING
Slecht nieuws brengen doe je op een tactisch moment, zo schreven we eerder al. Goede timing dus van ING, om vandaag, toevallig net de dag waarop alle media over de Amerikaanse presidentsverkiezingen berichten, naar buiten te komen met het nieuws dat er 2350 banen worden geschrapt bij het bedrijf. Het gaat om 1350 banen bij de verzekeringstak en nog eens 1000 bij de bankdivisie. ''Het is pijnlijk om vandaag zulke maatregelen te moeten aankondigen'', zo vertelde topman Jan Hommen. Hij zei dat het een noodzakelijke maatregel was. ING boekte een nettoresultaat van 609 miljoen euro in het afgelopen kwartaal. Dat is een daling van 64 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het onderliggende resultaat van de bank kwam uit op 1,02 miljard euro, een stijging van 16,3 procent.
4. Intel outside
Apple onderzoekt de mogelijkheden om verder te gaan zonder de chips van Intel. Liever wil het bedrijf verder met processoren van eigen fabricaat, schrijven onderzoekers van Bloomberg. De techneuten van Apple zijn ervan overtuigd dat de eigen chips genoeg power en snelheid hebben om de Macs en iPhones en tablets te laten functioneren. Overigens zal Intel niet heel snel aan de kant gezet worden, verwachten de analisten. Al is het maar omdat zij al sinds 2005 de chips leveren aan Apple. Apples pogingen worden vooral ingegeven doordat de verschillende gadgets steeds meer op elkaar beginnen te lijken en dus ook met dezelfde chips toe zouden moeten kunnen.
5. Handel op peil van voor de crisis
De Nederlandse import en export van goederen en diensten zijn terug op het niveau van voor de kredietcrisis. Nederland loopt daarmee voor op landen als Duitsland en Frankrijk. Vooral de Nederlandse export profiteert van de goedkope euro. Het Nederlandse handelsoverschot bereikte daardoor een recordhoogte van 45 miljard euro, blijkt uit een studie van ING Economisch Bureau. De Nederlandse uitvoer van goederen en diensten komt dit jaar uit op 435 miljard euro, denken de bankeconomen. Dat is 6 procent meer dan vorig jaar. De import zal dit jaar naar verwachting 390 miljard bedragen, een groei van 7 procent. Beide zijn hiermee terug op het niveau van 2008.
6. Mager kwartaal voor DSM
Fijnchemie en voedingsmiddelenconcern DSM heeft een mager derde kwartaal gehad. De EBITDA was 'slechts' 270 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 103 miljoen, een daling van 56 miljoen euro. Desondanks is ceo Feike Sijbesma positief: de vooruitzichten voor de rest van het jaar laat hij ongemoeid. Analisten waren overigens ook tevreden en de koers veerde dan ook op. DSM verklaart de winstval uit de zwakke macro-economische omstandigheden. Het bedrijf investeerde sinds 2010 2,3 miljard in acquisities. Hierdoor denkt Sijbesma dat het bedrijf uitermate goed gepositioneerd is om in de toekomst aanzienlijke waarde te creëren en het winstprofiel van DSM nog minder conjunctuurgevoelig te maken.
7. Vastgoed houdt SNS in wurggreep
SNS Reaal heeft in het derde kwartaal opnieuw fors afgeschreven op zijn vastgoedactiviteiten. Desondanks boekte het bank- en verzekeringsbedrijf een nettowinst van 34 miljoen euro. Wel is dat aanzienlijk minder dan de 51 miljoen van vorig jaar. De ellende zit vooral bij het vastgoed van dochter Property Finance. Daar werd 99 miljoen euro nettoverlies geleden. SNS wil graag af van zijn vastgoed, maar de ingekakte markt maakt dat lastig. In totaal wil het bedrijf een portefeuille van 8 miljard euro bouwen. SNS zoekt nog steeds naar manieren om het restant van de in 2008 ontvangen staatssteun terug te betalen. Het FD meldt vanochtend dat SNS gesprekken voert met het Ministerie van Financien in een poging de schuld om te zetten in aandelen.
8. Ouderen wantrouwen banken
De zakelijke gebruiker mag dan flinke waardering hebben voor de dienstverlening en intenies van de grootbanken, op de consumentenmarkt kampen de banken nog met een flink imagoprobleem. Bijna driekwart van de consumenten merkt niks van de inspanningen om het vertrouwen terug te winnen. Bij slechts 7 procent van hen nam het vertrouwen toe. Bij 20 procent nam het vertrouwen af. Het zijn vooral oudere consumenten (45 tot 70 jaar) waar de vertrouwensbreuk een rol speelt, blijkt uit onderzoek van KPMG. De vertrouwensbreuk met komt vooral door de storingen in het internetbankieren en onaangekondigde tariefswijzigingen.
9. Starters starten even niet
Startersleningen voor mensen die aan hun eerste koophuis beginnen worden voorlopig niet meer verstrekt. De stichting Stimulering Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) neemt – tijdelijk – geen nieuwe aanvragen meer in behandeling. Deze 'rigoureuze maatregel' is nodig omdat onduidelijk is of de leningen volgend jaar nog fiscaal aftrekbaar zijn, zegt de SVn. Dat komt doordat in het regeerakkoord is afgesproken dat na 1 januari 2013 de hypotheekrente alleen nog fiscaal aftrekbaar is voor leningen die maandelijks worden afgelost. Startersleningen kennen een aflossingsvrije periode. Ondertussen is er een petitie gestart om de starters alsnog een betere uitgangspositie te gunnen.
10. Getal van de dag: 1 miljard
Het gaat slecht in de gedrukte media. Desondanks moet Financial Times 1.000.000.000 pond opbrengen. Oftewel 1,2 miljard euro. Volgens Bloomberg zou uitgever Pearson overwegen het kroonjuweel – goed voor 8 procent van de omzet en 12 procent van de winst – te verkopen. Opvallend is wel dat Pearson reageerde op de berichten en ontkende in alle toonaarden. Tot de geintresseerde kopers behoort volgens Bloomberg ook Bloomberg LP, het eigen moederbedrijf. Ook zou er belangstelling zijn vanuit het Midden Oosten en Rusland.
11. De koffieautomaat: BeNeLux wordt internationaal
België wil personeel delen met Nederland en eventueel Luxemburg. Door samen consulaten en ambassades te beheren, bezuinigen drie landen. Het voorstel komt van de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, die het voorlegde bij zijn kennismakingsgesprek met zijn kersverse Nederlandse collega Frans Timmermans. Reynders wil onderzoeken of België en Nederland in bepaalde diplomatieke posten gebouwen zouden kunnen gaan delen. Ook opperde de Belgische minister dat consulair en administratief personeel uitgewisseld zou kunnen worden. Het Belgische plan klinkt beter dan het sluiten van posten. Of laten we nog gekker doen, als Europa een diplomatieke post openen…