De afgelopen weken zijn enkele duizenden huishoudelijke hulpen ontslag aangezegd. Koepelorganisatie ActiZ van thuiszorginstellingen heeft een bericht hierover in NRC Handelsblad bevestigd. Volgens ActiZ zullen de komende tijd nog vele duizenden ontslagen volgen. Een woordvoerder schat dat het in totaal om 8.000 mensen zal gaan. Het is volgens een woordvoerder niet zeker dat de werknemers die ontslag aangezegd hebben gekregen ook daadwerkelijk op straat komen te staan.
De ontslagen zijn het gevolg van de invoering van een nieuwe wet die gemeenten verantwoordelijk maakt voor de organisatie van de huishoudelijke zorg voor zieken, ouderen en gehandicapten. Die zorg is een onderdeel van thuiszorg. Instellingen voor thuiszorg die de huishoudelijke zorg leveren, moesten per gemeente met elkaar concurreren om een contract in de wacht te slepen. Veel instellingen hebben zo fel op prijs geconcurreerd dat ze nu zeggen hun personeel niet meer te kunnen betalen.
Veel medewerkers krijgen het aanbod om ontslag te nemen en vervolgens bij hetzelfde bedrijf weer als alphahulp (een soort freelancer) aan de slag te gaan. Dat betekent dat ze veel slechtere arbeidsvoorwaarden hebben dan daarvoor. Zo verliezen ze het recht op pensioen, vakantie- en ziektegeld.
ActiZ voert komende maandag spoedoverleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Volksgezondheid over de kwestie. Volgens een woordvoerster neemt staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) de kwestie zeer serieus. Bussemaker heeft eerder gezegd niet te willen dat werknemers in de thuiszorg massaal op straat worden gezet om vervolgens hetzelfde werk te moeten doen tegen minder salaris en arbeidsrechten. De staatssecretaris heeft eerder ook al 20 miljoen euro beschikbaar gesteld om knelpunten in de thuiszorg op te lossen.
Bron: ANP