Biotechbedrijf DSM komt naar eigen zegen met een doorbraak in de ontwikkeling van biobrandstoffen. Het heeft enzymen in huis, die kunnen helpen landbouw-afval goedkoper om te zetten in brandstof.
DSM meldt twee innovaties: na onderzoek bij schimmels is het enzymen op het spoor is gekomen die biomassa veel efficiënter omzetten in suikers dan bestaande technieken. Ze werken bovendien bij lagere temperaturen, waardoor minder energie nodig is bij de brandstofproductie.Het gaat om biobrandstoffen van de tweede generatie, die niet concurreren met voedselgewassen om landbouwgrond. Als grondstof zoekt DSM het in restproducten van de landbouw, of gewassen die speciaal zijn gekweekt als efficiënte brandstofleverancier en groeien op voor landbouw ongeschikte bodem.
Omnivore gist
Bij de gisten die de suikers uit de cellulose kunnen omzetten in ethanol heeft DSM een tweede innovatie gereed. Het ontwikkelde een gistsoort die met twee typen suiker overweg kan, terwijl de tot nu toe gebruikte gist er maar één lust. Dankzij die omnivore gisten wordt de ethanol-opbrengst verdubbeld.
Miljardenmarkt
De enzymenmarkt voor biobrandstoffen kan volgens kenners uitgroeien tot een markt waarin jaarlijks miljardenomgaan. Volgens zakenbank UBS draait over een jaar of tien de complete transportwereld op biobrandstoffen. Dat levert een markt op van 80 miljard dollar per jaar. DSM maakte maandag zelf bekend een samenwerkingsverband te hebben gesloten met het Franse biotechbedrijf Roquette op het gebied van fermentatie (gisting). Beide krijgen een belang van 50 procent in het nieuw op te richten bedrijf Reverdia.