> Doe geen onbelangrijke dingen meer > Mindpower > Hoevelaken > 45 euro > eindoordeel: 7,5
“Doe geen onbelangrijke dingen meer: de titel is al mateloos inspirerend,” begint trainer Toine Simons zijn ‘inspiratieworkshop’. “Als dat je zou lukken, zou je een hemel op aarde hebben, want dan doe je alleen nog maar belangrijke dingen.” Hij gaat zijn gehoor – vanavond zo’n twintig mensen – in drieëneenhalf uur timemanagement leren. Dat lijkt kort, maar is het volgens Simons niet. “Alle cursussen timemanagement die langer duren moet je wantrouwen.” De rode draad door de training is ‘verwijderen’, of zoals Simons het noemt delete. Zoveel mogelijk dingen niet meer doen, zodat er eindelijk tijd is voor de werkelijk belangrijke dingen, in het werk en in het leven. “Wie dag-in dag-uit achter zijn tijd aan holt, vult zijn dag met bezigheden die niet in het verlengde liggen van zijn ‘bezieling’, dat wat je gelukkig maakt. Daardoor heb je het gevoel alsof je wordt geleefd en niet zelf leeft.” Het klinkt wat spiritueel, maar Simons lijkt niet voor dovemansoren te preken: enkele cursisten knikken beamend. Toch klinkt het makkelijker gezegd dan gedaan. “Wat als je baas iets belangrijk vindt, maar jij niet”, wil een cursist weten. “Dan kan je dat toch niet zomaar deleten?” “Vaak wel”, meent Simons. “Als je het even laat liggen, blijkt het later vaak minder belangrijk te zijn. Maar, geeft Simons toe, soms kan dat niet. “Geeft niet. Bijvoorbeeld, ik moet mailings rondsturen voor mijn trainingen – wat ik vervelend werk vind. Maar het stelt me in staat om te doen waar ik wel echt van geniet: deze training geven. En, soms moet je toegeven dat je ergens slecht in bent of dat je simpelweg geen tijd hebt voor een bepaalde klus: die moet je dan proberen te delegeren.” “Sta niet langer toe dat iemand met zijn vieze voeten door jouw tijd heen sloft!” roept Simons, want ‘tijd is het meest fundamentele van je leven’. Om erachter te komen wie dat en op welke momenten doet, moet iedereen lijsten invullen met dagelijkse bezigheden, tot de kleinste details; een schier onmogelijke taak. Maar daar blijkt het juist om te gaan. “Daardoor zul je beseffen dat alles doen onmogelijk is.” De komende twee weken moeten we intensief blijven werken aan onze lijsten, drukt Simons ons op het hart. Vervolgens moeten we alle taken een nieuw etiket geven: ‘belangrijk’, ‘minder belangrijk’, ‘onbelangrijk’. De onbelangrijke dingen kunnen we voortaan laten. Het klinkt logisch, al vergt het natuurlijk wel de nodige zelfdiscipline om de lijsten daadwerkelijk in te vullen. En tijd. Het laatste half uur is voor vragen en opmerkingen. Wie concrete instrumenten wil om tijd te managen, moet niet naar deze cursus gaan. Maar wie al trouw to do-lijstjes maakt en ook al bekend is met trucs als op vaste tijdstippen, vaste bezigheden doen en dan nog elke dag achter de tijd aanrent, kan zeker door deze snelle training ‘geïnspireerd’ raken. (SL)
Oordeel van de cursisten
Monique van der Hart (38), business manager Hewlett Packard, Utrecht “Ik ben gekomen omdat ik geloof dat persoonlijke overtuiging overal aan ten grondslag ligt. De trainer is inspirerend. Nu moet ik proberen mijn ideeën over tijd, te veranderen. Ik heb goede hoop dat dit lukt. Om te beginnen stop ik met lijsten maken: dat doe ik juist te veel.”
Merel Feenstra (25), specialist marketing en communicatie Vesting Finance, Hilversum “Ik ga serieus proberen de lijsten met de dingen die ik doe, af te maken en vervolgens te gaan delegeren of schrappen. Of ik me hieraan houd? Tja, mijn collega Mirjam en ik hebben net afgesproken dat we elkaar achter de vodden aan gaan zitten.”
Mirjam Geerlofs (33), directeur detachering Vesting Finance, Hilversum “Vanavond is veel bevestigd van wat ik wist, maar vergeten was. Bij alles wat ik doe moet ik bedenken: moet ik dit nú doen? De vorm vond ik prettig: niet te veel geneuzel. Ik heb een keer een tweedaagse cursus timemanagement gevolgd. De kern is vanavond behandeld.”
Rien Bouma (51), zelfstandig personal coach, Den Helder “Ik vond het heerlijk inspirerend. Ik ben enthousiast over de manier waarop deze trainer zijn verhaal brengt. Hij vertelt uit eigen ervaring en geeft herkenbare voorbeelden. Zoals het eindeloos verzamelen van vakliteratuur, die je vervolgens maar half leest. Ik ga daar onmiddellijk mee stoppen.”