John Malone is het brein achter Liberty Global, het bedrijf dat Ziggo wil overnemen. Wie is deze miljardair?
De overname van Ziggo door Libery Global lijkt bijna rond. Volgens Bloomberg werken de twee bedrijven op dit moment aan de laatste details van de transactie. Het brein achter Liberty Global heet John Malone. Wie is deze Amerikaanse cable guy?
De cable guy John Malone
De Amerikaanse John Malone is de drijvende kracht achter het Europese expansieplan van Liberty Global. Hij belandde in de jaren 70 van de vorige eeuw – hij was afgestudeerd als econoom en ingenieur aan Yale – via een opdracht als McKinsey-consultant in de kabelindustrie. Samen met de Texaanse cowboy Bob Magnus kocht hij het noodlijdende kabelbedrijf TCI op, waarna hij de ene na de andere kabelaar in de Verenigde Staten aan elkaar knoopte. In die tijd bestond de Amerikaanse markt uit vele honderden lokale aanbieders van kabeltv. Uit TCI ontstond in de jaren 90 Liberty Media.
De internationale ondernemer John Malone
Nadat TCI in 1998 was verkocht aan telecomgigant AT&T ging Malone zich verder richten op het internationaal opkopen van kabel- en ook mediabedrijven. Zo kocht hij met Liberty Global onder meer UPC op, nam hij vorig jaar Virgin Media over en nam hij belangen in een hele rits Europese kabelbedrijven. Sinds vorig jaar bezit hij ook een belang van 30 procent in het toen net naar de beurs gebrachte Ziggo.
De overnamekoning John Malone
Malone wordt wel de King of Cable genoemd. Hij lijkt in Europa te willen doen wat hij in de jaren 80 en 90 ook al in de VS heeft gedaan: profiteren van de gefragmenteerdheid van de kabelmarkt. Kabel-tv is ooit ontstaan in landelijke gebieden in de VS, waar de gewone antennes de signalen van tv-zenders niet konden oppikken. Slimme ondernemers zetten een grote mast neer, pikten van ver signalen op en leverden die als betaalde dienst door aan lokale klanten. Malone wist een genadeloze overnamestrategie te combineren met een heel geslepen financieel beleid.
De verlieslijdende John Malone?
Voor de meeste kabelaars geldt dat ze uiteindelijk de enorme investeringen die nodig zijn om hun netwerk aan te leggen niet zelf kunnen opbrengen. Dat drijft ze in de armen van Malone. Een kleine kabelaar wordt zo onderdeel van een hele grote en kan van de inkoopkracht van Liberty gebruik maken, dat ook een hele rits directe en indirecte investeringen heeft in tv-maatschappijen en andere mediabedrijven. Maar nog belangrijker: door een verlieslatend onderdeel aan zijn imperium toe te voegen, geniet Malone telkens fiscaal compensabele verliezen. Die belastingbesparingen bieden ruimte voor nieuwe overnames en leningen. En hoe groter de Liberty-paraplu is, hoe scherper hij kan lenen.
De groeikoning John Malone
Liberty is goed bewapend en groeit hard, jaarlijks met tientallen procenten in omzet. En Malone wil de groei de komende tijd onder meer uit de Europese markt halen. Volgens Forbes is Malone 6,8 miljard dollar waard en is hij een van de grootste grondbezitters in de VS. Malone, die zegt eigenlijk met pijn in het hart zijn Amerikaanse kabeltak te hebben moeten verkopen aan AT&T, is ook in Amerika nog lang niet uitgekocht.
De Amerikaan John Malone
De 72-jarige ondernemer is in eigen land bezig met een soort 'cable comeback'. Hij wil er onder meer Time Warner Cable en Charter, de grootste kabelspelers in de markt, samenvoegen en daarmee opnieuw de grootste kabeleigenaar in de VS worden. Concurrentie is er natuurlijk ook, want Liberty wordt bijvoorbeeld uitgedaagd door online tv-aanbieders als Netflix. Kabelbedrijven verpakken van oudsher content en verkopen het in pakketjes door. Voor bedrijven als Liberty beweegt het dus steeds meer weg van content en meer richting het aanbieden van 'connectivity'; het aanbieden van supersnel internet en daaraan gekoppelde diensten.
Meer John Malone?
In zijn tijd bij McKinsey werkte Malone mee aan de herstructurering van General Electric en ontmoette hij onder andere Jack Welch. Hij bedacht daar het concept strategic business unit, zo vertelt hij in onderstaand (anderhalf uur durend!) gesprek uit 2013 (na 8.30 minuten). Bekijk het volledige gesprek: