Een aantal directeuren-grootaandeelhouders (dga's) willen graag een deel van hun loon inleveren, zodat ze de onderneming kunnen ontzien in deze tijden van crisis. Helaas is dit door de huidige fiscale regelgeving niet mogelijk.
Besloten vennootschappen moeten hun dga's een verplicht salaris van minimaal 40 duizend euro toekennen, inclusief vakantietoeslag. Dit wordt de ‘gebruikelijk-loonregeling' genoemd, waarover de vennootschap loonheffingen moet betalen. Maar als het wat minder gaat met een bedrijf, kan het voor de dga net het verschil maken of hij wel of niet een heel salaris aan zichzelf toekent.
Brandbrief
Volgens de mkb-organisaties blijft een bv volgens de fiscale regelgeving verplicht de directeur-grootaandeelhouder jaarlijks tienduizenden euro's loon te betalen. De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) heeft samen met MKB-Nederland een brandbrief gestuurd aan staatssecretaris De Jager van Financiën. Zij eisen dat hij de fiscale dga-regels uit 1997 versoepelt, gezien de slechte economische situatie, schrijft het Financieele Dagblad waarover HR Prakijk bericht.
Schriftelijk verzoek
De Jager is vooralsnog niet van plan de eisen in te willigen om de dga-regels te versoepelen. Hij wil erover denken, als de mkb-organisaties hem kunnen vertellen hoe hij het inkomstenverlies kan afdekken. Dga's die voor een lager salaris in aanmerking willen komen, moeten een schriftelijk verzoek indienen bij de inspecteur van de Belastingdienst. Deze kan een lager salaris dan het normbedrag toestaan, bijvoorbeeld als u parttime werkt in de bv.
Kijk voor het laatste nieuws uit uw vakgebied op nieuws.mt.nl.