Binnen een paar dagen weten we wie de prestigieuze Person of the Year-titel krijgt. In de volgorde van stemmen: de managers en ceo’s in de lijst.
Ieder jaar benoemt Time Magazine één persoon of groep tot meest invloedrijke ter wereld. Vaak in de positieve zin van het woord (vorig jaar wonnen de ebola-bestrijders de eerzame titel). maar dat is geen vereiste. Blijkt uit oud-‘winnaars’ als Adolf Hitler, Jozef Stalin en Ayatollah Khomeini.
Opvolger
Wie de winnaar dit jaar wordt? Dat bepaalt de redactie. Maar er is ook een publieksstemming. Daarin staat de Amerikaans politicus Bernie Sanders op 1 met 10,5 procent van de stemmen. Strijdster voor vrouwenonderwijs Malala Yousafzai heeft met 5,2 procent van de stemmen de tweede plaats. De top drie wordt gecomplementeerd door de Paus (3,8 procent van de stemmen). Maar welke mensen uit het bedrijfsleven maken ook nog kans?
#1. Elon Musk
- 2,8 % van de stemmen
Elon Musk heeft hele ambitieuze plannen met bedrijven als SpaceX en Tesla. Zijn jaar begon briljant toen hij bekend maakte dat hij één miljard dollar aan financiering los had weten te peuteren voor SpaceX. Onder meer Google heeft zich aan Musks project verbonden om raketten de ruimte in te halen en daarna te laten landen. De raketten in een baan rond de aarde brengen, dat lukt. Alleen wil Musk de voertuigen ook laten landen bij terugkeer; dat heeft al een aantal explosies veroorzaakt.
Ook bij de auto’s gaat het goed. Enkele weken geleden bracht Musk nog een update uit voor de Tesla auto’s waardoor deze zelf op de snelweg kunnen blijven rijden.
#2. Donald Trump
- 2,0%
Je houdt van Donald Trump of je vindt hem verschrikkelijk, een tussenweg lijkt er niet te zijn. Maar de zakenman die dit jaar de cross-over maakte naar politiek houdt de gemoederen in elk geval bezig. Al jaren werd gespeculeerd of 'The Donald' nog een gooi naar het Amerikaans presidentschap ging doen, dit jaar kondigde de zakenman zijn besluit in een veelbesproken speech aan. Niet alleen maakte hij zeer duidelijk hoe rijk hij is, ook beledigde hij de Mexicaanse immigranten in Amerika door ze als verkrachters en criminelen weg te zetten. De opstootjes om zijn persoon leggen de miljardair geen windeieren: in de meeste polls gaat hij aan de leiding voor de Republikeinse nominatie.
#3. Mark Zuckerberg
- 1,6%
De Facebook-oprichter heeft vorige week een dochtertje gekregen. Dat heuglijke moment grepen Zuckerberg en zijn vrouw aan om te beloven dat 99 procent van de Facebook aandelen naar het goede doel zouden gaan. Dat komt tegen de huidige koerswaarde neer op zo’n 45 miljard dollar. Het geld gaat niet in één keer weg, de komende jaren begint de ceo met maximaal 1 miljard per jaar. In de afgelopen jaren heeft Zuckerberg zich ook sterk ingezet voor internetverbinding in de derde wereld.
#4. Sundar Pichai
- 1,6%
Op de leeftijd van 43 jaar werd Sundar Pichai afgelopen zomer ceo van Google. De uit India afkomstige manager kreeg de functie bij de herstructurering van het bedrijf waarin Alphabet als moederbedrijf werd opgericht. Puchar heeft een droomgroei gemaakt binnen het bedrijf. Mensen die hem regelmatig ontmoet hebben prijzen Puchai om zijn vermogen om de gemeenschappelijke deler te zoeken tussen mensen en zijn streven naar internettoegang voor iedereen. Zijn doelstelling binnen Google: het oplossen van grote problemen in het leven van gebruikers en het organiseren van de informatie van deze gebruikers.
#5. Tim Cook
- 1,2%
De ceo van Apple had de zware taak om de schoenen van Steve Jobs te vullen. Afgelopen jaar heeft Cook onder andere de lancering van de Apple Watch overzien. Cook heeft zich vaak uitgesproken voor de noodzaak van diversiteit binnen de tech-industrie. Hetzelfde kan gezegd worden over de privacy van persoonsgegevens.
#6. Travis Kalanick
- 0,9%
Met het oprichten van Uber heeft Travis Kalanick enorme groepen fans en tegenstanders gekregen. Het disruptieve taxibedrijf wordt op 55 miljard dollar aan waarde ingeschat.
#7. Palmer Luckey
- 0,7%
Palmer Luckey heeft met het bedenken van de Oculus Rift één van de meeste gehypte producten van het jaar gemaakt. De langverwachte verkoop van de brillen begon in november en – zoals verwacht – waren ze snel uitverkocht.
#8. Mukesh Ambani
- 0,7 %
Al een decennium is Mukesh Ambani de rijkste persoon van India. Als baas van Reliance Industries is hij een gigant in de olie en gasindustrie. Deze week was hij nog deel van Bill Gates’ groep miljardairs die samen 79 miljard investeerden in energie-innovaties.
9. Charles en David Koch
- 0,3 %
De oprichters en eigenaren van Koch industrie worden nagenoeg altijd in één adem genoemd. Beiden multimiljardair dankzij hun bedrijf Koch Industries en beiden de afgelopen jaren vooral in het nieuws gekomen door hun gigantische investeringen in politici. Voor 2016 hebben ze samen met een groep vrienden bijna 1 miljard dollar verzameld om in de verkiezingsstrijd te gooien
10. Michael Dell
- 0,2 %
Michael Dell richtte IT-gigant Dell op. Sinds hij het bedrijf van de beurs haalde is de naamgever van Dell bezig om de toekomst van de onderneming zeker te stellen. In plaats van pc-bouwer pur sang moet het bedrijf dé plek worden voor alle zakelijke IT.