De business uit het nieuws van nu: Onthullingen van Van den Ende, geheim recept Oggu in verkoop en markt fusies en overnames beweegt.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
1. Joop van den Ende doet boekje open
Theatermagnaat Joop van den Ende doet in zijn vandaag verschenen biografie nogal een boekje open over gebeurtenissen uit zijn zakelijke verleden. Zo moest Erwin van Lambaart opstappen als directeur van Stage Entertainment omdat die volgens Van den Ende door tv-optredens 'steeds vaker als bekende Nederlander op de voorgrond trad, ten koste van het musicalbedrijf'. Ook besloot Van den Ende The Entertainment Group van Marco Borsato niet van de ondergang te redden. "Je struikelde over de Porsches en over de dames met korte rokjes. Algauw zeiden mijn algemeen directeur en ik tegen elkaar: dat doen we niet." En ook een hulproep uit het West-Friese Wognum, waar de bouw van een museum voor de kunstcollectie van Dirk Scheringa was stopgezet wegens het debacle van diens DSB Bank, besloot hij niet te beantwoorden. In de meer persoonlijke sfeer vertelt de topman dat in de jaren '90 zijn drukke zakelijke leven hem te veel werd. Hij had een burnout, leed aan depressies, slikte pillen en was jarenlang in therapie bij een psychiater. Tot slot blijkt uit het boek dat Van den Ende met zijn 23-jarige dochter Iris een opvolger in huis heeft. Ze ambieert op termijn een eigen productiemaatschappij.
2. Eindelijk beweging in markt fusies en overnames
Na jaren van stilte lijkt de fusie- en overnamemarkt weer in beweging te komen. Zowel in Nederland als daarbuiten. Het Financieele Dagblad schrijft dat bankiers en adviesbureaus allerlei signalen in de markt oppikken die een opleving in het aantal deals voorspellen. Ze verwachten groei van het aantal bedrijfsovernames en van private-equitydeals. Voorwaarde voor herstel is wel dat de eurocrisis niet opnieuw ontspoort en Nederland politiek stabiel is. De markt zit sinds het begin van de bankencrisis in 2007 in het slop.
3. Randstad: Markt Europa verslechtert
De marktomstandigheden in Europa zijn aan het verslechteren. Die waarschuwing geeft de op een na grootste uitzender ter wereld vanmorgen bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers. Randstad zag afgelopen kwartaal de omzet per werkdag in Europa met 7 procent wegzakken, na een teruggang van 4 procent in het voorgaande kwartaal. Volgens Randstad is in de meeste Europese landen een geleidelijke verslechtering te zien. In Noord-Amerika en het Verre Oosten doen de markten het nog overwegend goed. De totale omzet van Randstad steeg in het afgelopen kwartaal met 4 procent tot 4,4 miljard euro. Desondanks werd een lager bedrijfsresultaat (ebita) in de boeken gezet, met een daling van 8 procent tot 161,4 miljoen euro.
4. Geheim frisdrankrecept Oggu in de verkoop
Het geheime recept van het failliete biofrisdrankbedrijf Organic Beverages Group, bekend als 'Oggu', komt in de verkoop. Dat schrijft Sprout vandaag. Volgens de ondernemerssite is dat het voornemen van de curator en is ook al geboden op de vier jaar oude receptformule van Oggu. Het recept is gewild omdat de industrie de productie van een 100 procent biologische, houdbare frisdrank altijd voor onmogelijk hield, aldus Oggu-oprichter Leonard Freeke. Freeke probeert zelf nog een doorstart te maken met zijn failliete bedrijf, maar dat lijkt een steeds lastiger optie.
5. Pijnlijke ontwikkelingen bij Mediq
Medisch toeleverancier Mediq heeft de winst in het derde kwartaal omlaag zien razen. Mede als gevolg van een afwaardering van activa, kwam het nettoresultaat op 0,9 miljoen euro uit, 94 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet daalde met 4 procent tot 625,1 miljoen euro. Het bedrijf heeft nu de verwachting voor heel 2012 verlaagd. "De verlaging ten opzichte van de eerder afgegeven verwachting komt met name door de reorganisatievoorziening en de afwaardering bij de groothandel van Apotheken Nederland'', meldt Mediq. In deze moeilijke tijd, blijkt de medisch toeleverancier een interessante overnameprooi. Investeerder Advent heeft een bod op het bedrijf uitgebracht. Details volgen. Lees ook: De hoge nood van Mediq-ceo Marc van Gelder.
6. Topbestuurder twee jaar de cel in voor 'walgelijk' gedrag
Dat je hard kunt vallen wordt de een na de andere topbestuurder duidelijk in de nadagen van de bankencrisis. Wall Street-titaan, oud McKinsey-topman en filantroop Rajat Gupta moest zich gisteren verantwoorden tegenover een Amerikaanse rechter voor het lekken van vertrouwelijke informatie van zijn bank Goldman Sachs naar een hedgefundmanager. De daden van Gupta werden door de rechter omschreven als "walgelijk" en "een verschrikkelijk misbruik van vertrouwen". Zijn straf: twee jaar in de cel en een boete van 5 miljoen dollar. Ondanks pogingen van 400 vrienden en collega-filantropen als Bill Gates en Kofi Annan, die de rechter in een brief om clementie hadden verzocht.
7. Odfjell wil helft personeel kwijt
Het omstreden tankopslagbedrijf Odfjell heeft collectief ontslag aangevraagd voor 189 mensen, meer dan de helft van het personeel. Dat meldt RTV Rijnmond. Eerder was sprake van 90 of 120 ontslagen. Volgens directeur Alex de Both is de ingreep nodig om het bedrijf van de ondergang te redden. Odfjell meldt dat het al zijn grote klanten kwijt is nadat inspectiediensten de opslag vrijwel geheel sloten na een aantal incidenten en achterblijvende veiligheid op het terrein. De Both houdt rekening met vele miljoenen aan claims en hoge kosten voor het opknappen van zijn terminal.
8. Raet trekt met durfkapitaal de grens over
De grootste loonstrookjesverwerker Raet breidt internationaal uit. De Telegraaf meldt vandaag dat het eerste kantoor in Londen is geopend en uitbreiding in Frankrijk en Duitsland waarschijnlijk volgt. Raet, dat is overgenomen door investeringsmaatschappij CVC Capital heeft de strategie samen met de investeerder uitgezet. Doel: wereldwijde groei. "We volgen de multinationals onder onze klanten naar het buitenland, die hebben behoefte aan eenzelfde systeem om de in- en uitstroom van werknemers te volgen", aldus Raet-topman Cees van den Heijkant in de krant.
9. Getal van de dag: 5 miljoen
Opvallend voorstel van zakenman en miljardair Donald Trump aan de Amerikaanse president Barack Obama. Jij laat al je diploma's en je paspoort zien, dan geef ik 5 miljoen dollar aan een door jou uit te kiezen goed doel. De vastgoedmagnaat denkt dat Obama informatie over zijn achtergrond achterhoudt. De gegevens moeten voor 31 oktober 2012 binnen zijn, aldus Trump in een videoboodschap op Youtube.
10. De koffieautomaat: klinieken straks vol social media-junks?
De social media-junk is in opkomst. Dat melden verslavingsdeskundigen in gratis krant Metro. Mogelijk zijn er nu al talloze internetters die problemen hebben met dwangmatige gebruik van social media als Facebook en Twitter. De echte hausse moet nog komen, want problematisch gebruik zal pas over enkele jaren de kop opsteken. Veel verslaafden onderkennen pas na jaren dat ze een verslaving hebben. Die beweging is ook zichtbaar bij gameverslaafden. Daarvan druppelen de eersten nu de klinieken binnen, aldus de deskundigen.
Tot zover de business uit het nieuws van 25 oktober 2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.