Moet je slim zijn of draait het om de juiste opleiding? Dit zijn volgens Nederlandse ceo's de factoren voor succes aan de top.
Een beetje intelligent zijn is handig en de juiste opleiding komt natuurlijk altijd van pas, maar het zijn geen doorslaggevende factoren voor het wel of niet bereiken van de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Dat blijkt uit onderzoek van Ruigrok Netpanel in opdracht van The Executive Network, waarvoor 249 Nederlandse bestuurders zijn ondervraagd, waarvan 39 procent werkzaam is bij een beursgenoteerd bedrijf. Dit zijn de 4 factoren die volgens hen de grootste invloed hebben op je carrièrepad en bepalen of je wel of geen Goudhaan wordt/bent:
#1. Wie je ouders zijn
Als je vader putjesschepper is, heb je het waarschijnlijk een stuk lastiger om hogerop te komen. De helft van de ondervraagden heeft minstens één ouder die ook hoog in de boom bij een bedrijf werkt, zo blijkt uit het onderzoek. Je afkomst kan dus invloed hebben op je loopbaan. Voor mannelijke bestuurders waren vaker de beide ouders een rolmodel dan voor hun vrouwelijke collega’s (41% versus 25%). Opvallend: voor de jongere generatie (45 jaar en jonger) is de moeder vaker het rolmodel dan voor de oudere groep executives (56 jaar en ouder) (21% versus 5%).
Voorbeeld uit de praktijk: Duncan Stutterheim (mede-oprichter ID&T) is de zoon van Cor Stutterheim (oprichter CMG).
#2. Wat voor karaktereigenschappen je hebt
Een klootzak zijn is geen bezwaar, maar er zijn ook andere (positieve) karaktereigenschappen die invloed hebben op je carrière, zo denken de topbestuurders. Ze noemen doorzettingsvermogen (50%), inzet (43%) en een goed ontwikkeld EQ (40%) als de belangrijke succesfactoren. 41% van de respondenten geeft aan dat ze al tijdens de studententijd naar de hoogst mogelijke cijfers streefden, waarbij vrouwen ambitieuzer bleken dan mannen (38% versus 52%). Meer dan de helft van de respondenten wist al op jonge leeftijd dat ze een carrière als executive ambieerden. 65% twijfelt niet aan de eigen capaciteiten. Als je een twijfelaar bent, kan je het dus wel schudden in de bestuurskamers. Denk ik.
Voorbeeld uit de praktijk: Job Barth (foto rechts), die nog voor zijn dertigste ceo van Saxo Bank werd.
#3. De keuzes die je maakt
En dan gaat het niet over de producten die je besluit aan te schaffen in de supermarkt, maar om de weloverwogen keuzes die bijdragen aan je loopbaan. 51% van de respondenten was in het verleden bijvoorbeeld lid van een studentenvereniging, terwijl een deel ook een bestuursfunctie uitoefende in het studentencorps. Ook de studiekeuze is belangrijk: economie en bedrijfskundige studies zijn populair onder bestuurders, al bleek recentelijk bij onze publicatie van de Goudhaantjes dat technische studies in opkomst zijn onder managementtalenten. Andere duidelijke keuzes die naar voren komen uit het onderzoek: meer dan een kwart rondde een HBO opleiding af en een vijfde heeft een MBA behaald. Een derde heeft in het buitenland gestudeerd en 34% heeft wel eens in het buitenland gewoond voor werk.
Voorbeeld uit de praktijk: Ton Büchner, die eerst in Zwitserland werkte en vervolgens ceo van AkzoNobel werd.
#4. Geluk
55 procent van de bestuurders denkt dat een flinke dosis geluk ook een rol speelt in de weg naar de top. Een kwart van hen vindt dat het hen zelf is overkomen. Neem dus risico, want geluk is met de nieuwsgierigen, zoals Cees Schenk vorig jaar schreef.
Voorbeeld uit de praktijk: iedereen waarschijnlijk, inclusief dit karakter.