De business uit het nieuws van nu: Rupert Murdoch koopt tv-rechten eredivisie, Microsoft herrijst en van zakenreizen word je dom.
1. Rupert Murdoch koopt tv-rechten eredivisie
Volgens De Telegraaf heeft mediatycoon Rupert Murdoch de uitzendrechten van de Nederlandse eredivisie gekocht. "Voor meer dan 1 miljard euro worden de uitzendrechten vanaf het seizoen 2013/2014 voor 12 jaar verkocht aan het Amerikaanse tv-netwerk Fox", zo schrijft de krant. De eredivisieclubs houden onder deze deal 49 procent van hun aandelen, het overige deel gaat naar Murdoch. Wat de gevolgen van deze verrassende deal zijn voor de NOS is nog onduidelijk. Update: NOS-directeur Jan de Jong reageert en zegt dat het om Eredivisie Live gaat.
2. Zakenreis maakt dom
Mensen die frequent zakelijk reizen, blijken aanzienlijk meer last te hebben van een lager concentratievermogen, meer stress en een verminderde productiviteit in vergelijking met hun niet-reizende collega’s. En daar blijft het niet bij. Ook vermindering van de mentale capaciteit is een gevolg, net zoals verminderde communicatieve vaardigheden en een lager tolerantieniveau. Dat blijkt uit een onderzoek van AirPlus, dat overigens al dateert uit juni, maar waarover de luchtvaartadviseur dinsdag met veel bombarie een persbericht deed uitgaan.
Ons advies: ga teleconferencen, u doet er uzelf en het milieu een plezier mee.
3. En Europa tobt voort
Waar de AEX zijn hoogste punt van het jaar dreigt te bereiken, tobt Italië vrolijk voort. De opeenvolgende besparingsrondes, die de Italiaanse premier Mario Monti onder druk van Europa en de financiële markten doorvoert, lijken elk effect te missen. Kwartaal na kwartaal duiken de economische indicatoren in het rood, waardoor de laars zich in een permacrisis lijkt te bevinden. Het Italiaanse bruto binnenlands product (bbp) krimpt in het tweede kwartaal 0,7 procent, volgens De Tijd beleeft het land een verloren decennium.
In Spanje is het overigens weinig beter. Het aantal bedrijven dat actief is daar daalde door de recessie naar het laagste niveau in vijf jaar. Geen lekker signaal.
Maar net zoals de Nederlandse belegger, gelooft Brussel gelukkig nog heilig in Europa. De plannen voor een Europese bankenunie zijn over ruim een maand klaar, melden bronnen in Brussel. De Europese Commissie in Brussel wil haar voorstellen in de strijd tegen de uitdijende schuldencrisis op 11 september presenteren.
4. Financieringslucht voor ondernemer
NYSE Euronext overweegt een Europese effectenbeurs voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). Daarmee wil de beursonderneming ondernemers die botvangen bij de bank via een beursnotering een alternatief bieden. Door een pan-Europese opzet en verlaging van de toetredingskosten moet de nieuwe beurs, die Entrepreneurs’ Exchange zal gaan heten, aantrekkelijk worden voor zowel mkb-bedrijven als beleggers.
De beurs komt misschien nog net op tijd want het aantal faillissementen is ook in het tweede kwartaal van dit jaar fors toegenomen. Van begin april tot eind juni gingen er 2.753 bedrijven failliet tegen 2.270 bedrijven in dezelfde periode vorig jaar. In totaal verwachten de onderzoekers van Graydon dat 11.000 bedrijven failliet gaan dit jaar. Dit zijn er 1.500 meer dan in 2011, een toename van bijna 16 procent.
5. Tegenvaller voor Heineken
Ahum. Heineken dacht de fel begeerde Thaise bierbrouwerij Tiger Beer in handen te hebben, maar nu blijkt een bedrijf met de naam Kindest Place Group toch nog een alternatief (en hoger) bod te hebben uitgebracht. Het nieuws is een fikse tegenvaller voor de brouwer. Heineken wil namelijk dolgraag een groter marktaandeel op de Aziatische biermarkt. Daar zit de toekomstige groei. In Europa en Noord-Amerika zal de komende decennia niet heel veel meer bier worden gedronken. In Azië daarentegen zal de bierconsumptie de komende tijd stevig groeien. Maar helaas zien dat Aziatische brouwerijen en investeerders ook.
6. Is de herrijzenis van Microsoft op komst?
Vorige week publiceerde VanityFair een vernietigend artikel over Microsoft en zijn vertrekkende leider Steve Ballmer. Microsoft zou onder zijn leiding alle credits op groei hebben verspeeld. Venture Beat opende gister de tegenaanval en nam het op voor de reus van weleer. "It’s true that Microsoft has been surpassed in market value by its younger, more fleet-footed rivals. But it’s also true that Microsoft continues to fight grittily in the trenches and has made valiant investments of time and money to modernize its products or launch new ones", betoogt hoofdredacteur Matt Marshall. "In addition to Windows 8, the company’s getting ready to roll out Office 2013, Windows Phone 8 for smartphones, Xbox 360′s ambitious SmartGlass software, and an updated Windows Azure with IaaS support. Then there’s Microsoft’s Surface tablet, which could spur a whole new product line, but which could also alienate the company’s tablet partners. And the list goes on."
7. De Jeff Bezos van Rusland is een vrouw
Ze heet Maelle Gavet (foto) en is volgens FastCompany met haar webwinkelwarenhuis Ozon de Jeff Bezos van Rusland, het land dat ook wel de laatste grens van het web wordt genoemd. Want hoewel het venture capital in alle BRIC-landen over de plinten klotst, laten VC's Rusland links liggen. Vanwege de corruptie, de onvoorspelbaarheid en de onontwikkeldheid. Gavet maakt daar handig gebruik van. Haar Ozon deed in 2011 303 miljoen dollar omzet (tegen 165 miljoen in 2010). Haar geheim? "Per-capita purchasing power has tripled, to $19,000, since 2000".
8. Weg met de witte Westerse topman
Nederland kan trouwens ook wel wat meer vrouwelijke bestuurders gebruiken, vindt Jeroen Smit, auteur van De Prooi in onderstaande video. Met meer vrouwen aan de top was de financiële en economische crisis minder ernstig geweest. En dat er nog steeds zo weinig vrouwen op topposities zitten bij beursgenoteerde bedrijven is pure kapitaalvernietiging. "We worden geregeerd door witte Westerse mannen van tussen de 25 en 75 jaar. Mannen die rechten, economie of bedrijfskunde studeerden. Als er iets duidelijk is geworden is dat daar een groot gevaar is schuilt. Omdat ze top-down acteren en in hun eigen waarheid gaan geloven."
Smit pleit voor een vrouwenquotum, maar de echte tips voor meer vrouwen in de top krijgt u van twee van onze vrouwelijke Goudhaantjes.
9. Getal van de dag: 75.000
Dat is het bedrag in euro's dat de Jamaicaanse sprinter Usain Bolt het afgelopen jaar verdiende. Per seconde, wel te verstaan. Deel je de totale inkomsten van Bolt (16,4 miljoen euro) door het aantal seconden dat hij officieel rende op de baan, dan kom je uit op een bedrag van ruim 75 duizend euro per seconde.
10. De koffieautomaat: Tattoo you!
Pijnlijk momentje voor couponkoning Groupon. De 27-jarige Debora Zuur kreeg een Groupon-coupon voor twee uur tatoeëren voor 89 euro van haar collega's. Halverwege mocht Zuur kijken, en sloeg de schrik toe. Op haar buik hadden een lotusbloem en haar naam in het Arabisch moeten staan, maar haar tattoo was met bibberige hand gezet, haar naam stond fout gespeld. Ook had de tatoeëerder de pen op haar buik laten vallen waardoor een zwarte stip was ontstaan. Nog voordat de tattoo af was, vluchtte ze de zaak uit.
Groupon heeft cadeaubonnen voor tattooshops tijdelijk van de site gehaald. Ook betaalt Groupon de schade die Zuur opliep
Tot zover de business uit het nieuws van 8 augustus 2012. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.