De business uit het nieuws van nu: Bill Gates investeert in toiletten, Facebook's opmerkelijke nieuwe vriend en record voor Boskalis.
1. Bill Gates investeert in toiletten
Terwijl topinvesteerders weer moeten openbaren in welke megabedrijven ze momenteel investeren – met dank aan de driemaandelijkse verplichte bekendmaking van beurstransacties aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC, laat Bill Gates een heel ander type investering zien. De Microsoft-oprichter stopt geld in de ontwikkeling van wc's. De miljardair heeft in het kader van zijn strijd tegen ziektes en armoede een wedstrijd uitgeschreven om de wc-pot opnieuw uit te vinden. Toiletten zijn een 'dringend probleem'. Jaarlijks hebben 1,5 miljoen kinderen buikloopziektes als gevolg van uitwerpselen in het water. Wereldwijd hebben 2,5 miljard mensen geen toegang tot sanitaire voorzieningen en dat moet anders, vindt Gates. Met de toiletten die nu ontwikkeld zijn hoopt hij verschil te kunnen maken. Een toilet dat op zonne-energie werkt en ook waterstof en stroom kan produceren moet de klus klaren.
2. Facebook's opmerkelijke nieuwe vriend
Gisteren meldden wel al de in het oog springende shift in de aandelenportefeuille van supperbelegger Warren Buffett, vandaag blijkt de legendarische beursmiljardair George Soros ook een opvallende stap te hebben genomen. Al zijn aandelen in financiële instellingen zijn de deur uit, en net als Buffett deed hij afstand van zijn participatie in Intel. Daarvoor in de plaats: Facebook. Soros heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 341.000 aandelen in de site genomen, voor de som van 10.603.000 dollar, wat neerkomt op 31 dollar per aandeel. Voorlopig nog niet zo'n beste deal, het aandeel sloot gisteren op 20,38 dollar. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zal in elk geval blij zijn met zijn nieuwe vriend.
3. Aandelenlawine boven de markt
Of de stap van Soros veel invloed heeft merken we mogelijk vandaag al. Het aandeel is sinds de dramatische beursgang op 18 mei met bijna 50 procent gedaald ten opzichte van de uitgifteprijs van 38 dollar. Op de beurs van Wall Street wordt met enige vrees naar de beursontwikkelingen van vandaag gekeken. Er komt namelijk een einde aan de eerste lock up – de periode na een beursgang waarin de oorspronkelijke aandeelhouders contractueel verplicht zijn hun aandelen vast te houden. Zo'n periode is bedoeld om te voorkomen dat een nieuw aandeel op de beurs in de eerste noteringsdagen te druk wordt verhandeld. Facebook-insiders – die hun aandelen in de eerste fase na de beursgang niet mochten verkopen – hebben vanaf vandaag weer vrij spel. In de komende weken vallen steeds meer aandelen vrij. Zo mag straks ook het Facebook-personeel zijn stukken te koop aanbieden. Daarmee hangen 1,91 miljard aandelen boven de markt. Analisten verwachten dat in elk geval ruim 50 procent wordt verkocht.
4. Recordomzet voor Boskalis
Boskalis-topman Peter Berdowski kan zich in de handen wrijven. Het orderboek van de baggeraar en maritiem dienstverlener was nog nooit zo goed gevuld als in het afgelopen halfjaar, met een recordomzet als gevolg. Mede met dank aan de toevoeging van de activiteiten van Smit, dat Boskalis een jaar geleden overnam. Op jaarbasis stegen de inkomsten met 12 procent tot 1,4 miljard euro en het bedrijf heeft voor 3,75 miljard euro aan orders in de boeken staan. Opvallend is in dat licht de nettowinstdaling met bijna 10 procent tot 102,5 miljoen euro. Dat komt onder meer door een vertraagd effect van de economische crisis en het gegegeven dat de baggeraar veel orders voor de langere termijn heeft lopen. De tarieven staan al een tijd onder druk. En dat zal wel nog even aanhouden.
5. Fraude bij Poolse dochter Unit4
Een domper voor softwarebedrijf Unit4. Het heeft de financiële resultaten over 2011 moeten herzien vanwege fraude bij de Poolse divisie Unit4 Teta. In de Poolse tak, die Unit4 in juli 2010 overnam, zijn onregelmatigheden in de boekhouding ontdekt. Een aantal transacties met externe partijen is niet of niet correct in de cijfers verwerkt. De totale omzet van het softwarebedrijf is daardoor vorig jaar 8,9 miljoen euro lager uitgekomen dan eerder was gerapporteerd. Het bedrijfsresultaat (ebitda) is met 4,3 miljoen euro neerwaarts herzien.
6. Duitse bedrijven halen recordomzet
Miele wist ons maandag al te verrassen met een recordomzet, maar het is niet het enige Duitse bedrijf dat zo goed presteert. De dertig bedrijven die genoteerd staan aan de Duitse DAX-index hebben gezamenlijk in het tweede kwartaal van 2012 ook een recordomzet gehaald. Dat meldt onderzoeksbureau Ernst & Young. In totaal wisten de bedrijven 312 miljard euro om te zetten, een bedrag dat in een tweede kwartaal niet eerder voorkwam. Op jaarbasis steeg de gezamenlijke omzet met 9 procent. De gezamenlijke winst steeg met 12 procent fors naar 27,5 miljard euro, maar dat is geen record. Veel Duitse bedrijven verkeren in goede conditie en profiteren als internationaal opererende bedrijven van de lage koers van de euro, aldus de onderzoekers. Toch verwachten ze dat de Duitsers in de tweede helft van het jaar de afzwakkende economie meer gaan voelen.
7. Lichtpuntje voor SNS Reaal
Bankverzekeraar SNS Reaal heeft nog altijd te kampen met financiële problemen door de noodlijdende vastgoedtak. Het bedrijf is daarom bezig de verkoop van bedrijfsonderdelen te onderzoeken, de kapitaalbasis moet worden versterkt. In dat licht bieden de halfjaarcijfers die het vandaag presenteert hoop. Met dank aan een waardestijging van derivaten (verzekeringen tegen zaken als een dalende rente) heeft het bedrijf de winst zien toenemen. Van 53 miljoen in de eerste helft van 2011 tot 115 miljoen dit jaar.
8. Bavaria strijdt tegen gif
Bierbrouwer Bavaria wil voorkomen dat het zijn biertjes moet brouwen met grondwater dat gif bevat als gevolg van de bestrijdingsmiddelen die boeren in de wijde omgeving van de brouwerij gebruiken. Die belanden in het grondwater dat wordt gebruikt voor het brouwen van bier. En dus trekt de brouwer ten strijde tegen het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de eigen regio. "De alarmbellen zijn gaan rinkelen doordat bepaalde zouten in het water toenemen. Dat is een gevolg van overmatig gebruik van mest in de jaren vijftig en zestig. We zien het in grondwater dat niet diep zit. Het is een eerste signaal”, zegt milieumanager Marthijn Junggeburth tegen de Telegraaf.
9. Getal van de dag: 1000 miljard
Duizend miljard. Ofwel het bedrag aan slechte leningen dat Europese banken op de balans hebben staan. Uit een onderzoek van accountantskantoor PWC blijkt dat het aandeel slechte leningen in een jaar met tien procent is toegenomen. Een groot deel is te wijten aan banken in probleemlanden als Griekenland, Spanje en Italië, waar het aantal slechte leningen toenam met 50 procent (tot 40 miljard euro), 23 procent (tot 136 miljard) en 40 procent (tot 107 miljard). In Nederland is het bedrag aan ongezonde leningen geblijk gebleven.
10. De koffieautomaat: De ellende van een laag salaris
Wie weinig verdient is meer gestresst op het werk. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Andere stressfactoren zijn irritante collega's, een onverantwoord hoge hoeveelheid werk, een baan die niet echt de voorkeur geniet en worstelen met een gezonde werk-prive balans. Wat verder opvalt aan het onderzoek dat een jaar eerder ook werd gehouden, is dat de grootste stressfactor van toen uit de top van het rijtje is verdwenen. Dat was de angst om ontslagen te worden.
Tot zover de business uit het nieuws van 16 augustus 2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.