De business uit het nieuws van nu: Mark Rutte eerste Europees leider die niet sneuvelt en KPN-topper moet Logica uit het slop trekken.
1. Winst voor Europa
Europa wint. Of beter, het anti-Europees sentiment van de PVV en SP wint niet. Dat is wat de wereld concludeert na de verkiezingsuitslag in ons land, waarbij de VVD als grootste partij uit de bus komt, gevolgd door de PvdA. Opgeteld bij de goedkeuring voor het Europees noodfonds door het Duitse hof gisteren, maakt dit het Europees feest compleet. Naar onze stembusgang werd in de hele wereld uitgekeken, de uitkomst wordt als een sterk signaal gezien voor de stemming in noordelijk Europa en is de voorloper van de Duitse verkiezingen over een jaar. De Belgische Zakenkrant De Tijd noemt het een opsteker voor Europa dat in Nederland geen anti-Europese stemming heerst. Het Spaanse El País concludeert dat Nederland zijn extremisme laat varen. Werkgevers- en ondernemersorganisaties zijn tevreden met de uitslag. Dit is goed voor de stabiliteit van Nederland, zeggen ze bij VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland.
2. Rutte eerste leider die niet sneuvelt
Mark Rutte, die in Duitsland wordt gezien als de grootste bondsgenoot van hun Angela Merkel, is de eerste Europese leider die niet sneuvelt tijdens verkiezingen in eigen land in deze crisistijd. Sterker nog Rutte wint. Ter herinnering: in Italië verdween Berlusconi roemloos van het toneel, in Frankrijk verloor Sarkozy en in Spanje moest Zapatero het veld ruimen.
3. KPN-topper moet Logica uit het slop trekken
KPN verliest zwaargewicht Ron de Mos aan IT-bedrijf Logica, waar hij de nieuwe topman van de Nederlandse tak wordt, dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van anonieme bronnen. De Mos, die als directeur grootzakelijke klanten bij KPN als een belangrijke vertrouweling van topman Eelco Blok gold, moet de Nederlandse basis van Logica terugbrengen naar de voorhoede van de Brits-Nederlandse automatiseringsgroep. In 2011 werd op het onderdeel nog 90 miljoen euro verlies geschreven. Het moederbedrijf van Logica lijdt al jaren zwaar onder de concurrentie van veel grotere automatiseringsreuzen als IBM, Accenture en Atos. Mooie taak en promotie dus voor De Mos.
4. Heeft Heineken nog een antwoord?
Het bod van ons eigen Heineken op het belang van Fraser & Neave (F&N) in Asia Pacific Breweries (APB) is in gevaar. Miljardair Charoen Sirivadhanabhakdi maakt serieus werk van zijn plannen om het drank- en vastgoedconcern over te nemen. Zijn Thai Beverage (ThaiBev) doet nu samen met TCC Assets Limited een bod van 8,88 Singaporese dollar (ruim 5,50 euro) per aandeel op de 70 procent van de aandelen F&N die ze nog niet in bezit hebben. Het bod heeft een totale waarde van omgerekend 5,5 miljard euro. Heineken heeft een bod van omgerekend 5 miljard euro gedaan. Alle ogen zijn nu gericht op de Nederlandse brouwer. Heeft het nog een antwoord? Lees ook: dit is de man die Heineken dwars zit.
5. Mega luchtvaartbedrijf in de maak
De Amerikaanse bedrijven General Electric en Honeywell mochten tien jaar geleden van de EU niet fuseren omdat ze samen een te dominante speler in de defensiesector zouden worden. Nu doen twee grote Europese luchtvaartbedrijven Eads en British Aerospace (BAE Systems) een gooi naar bundeling van de krachten. De gesprekken zijn in een vergevorderd stadium. Het is de vraag of het grootste Europese luchtvaartbedrijf (Eads) en het grootste defensiebedrijf in de luchtvaartsector van Europa (BAE Systems) het samen mogen gaan doen. Toezichthouders kunnen nog roet in het eten gooien, en dat geldt ook voor klanten. Om bijvoorbeeld de Amerikaanse overheid niet als afnemer uit zicht te zien verdwijnen, willen beide bedrijven een onafhankelijke beursnotering behouden.
6. Geen beursgangen meer?
Je bedrijf naar de beurs brengen gold voor succesvolle ondernemers lange tijd als ultiem doel. Maar de keuze voor een notering wordt steeds moeilijker en riskanter. Dat schrijft de Amerikaanse ondernemerssite Inc. Steeds meer ondernemers kiezen daarom vandaag de dag liever voor een overname of fusie.
7. Meest veelbelovende jonge techies bekend
Wat zijn de meest veelbelovende jonge techbedrijven van dit jaar? Organisator van de Rising Star Award Deloitte nomineerde in elk geval Fashiolista, Metrological en Moneybird. De prijs gaat naar jonge techbedrijven die zijn voorbestemd om snel te groeien. Op Sprout vandaag een mooi overzicht van de Nederlandse genomineerden voor de eervolle vermelding. Gisteren maakten we op MT al bekend wie de 50 snelste techgroeiers zijn in de verkiezing van grote broer de Technology Fast50.
8. Voetstap op de aarde
Nog een aardig overzicht van bedrijven vandaag. Persbureau Bloomberg zette op een rij welke multinationals schimmig doen over de sporen die zij achterlaten op aarde, ofwel de levels van hun CO2-uitstoot. Het rijtje wordt aangevoerd door, juist, nieuwskanon van de dag, Apple. Gevolgd door het Berkshire Hathaway van superbelegger Warren Buffett, Royal Bank of Canada, Caterpillar, Amazon.com, Comcast, America Movil, Lukoil, Bank of China en National Oilwell Varco. Bloomberg maakte ook een overzicht van bedrijven die het juist wel goed doen op dit gebied. Opvallend: veel Duitsers in de top. Toch prettig, als buurland. Absolute topper is chemiereus Bayer. Lees meer over de intenties van de Duitsers in ons interview met de Nederlandse Bayer-topman Marijn Dekkers van eerder dit jaar.
9. Getal van de dag: 5
We kunnen er niet omheen. De presentatie van Apple's nieuwste speeltje, de iPhone5. Hij wordt dunner, langer, sneller, heeft een sterkere batterij en het wordt minder prutsen met het stekkertje. Collega Rob van Leeuwen vertaalde het succes van de iPhone naar drie graphics. Kijk en huiver.
10. De koffieautomaat: Seksisme breng je mee van thuis
Er is een verband tussen het huwelijk en kantoorpolitiek, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. En dat komt de doorstroom van vrouwen naar de top niet ten goede. Mannen in een traditioneel huwelijk, met een vrouw thuis in het huishouden, hebben vaker een negatieve kijk op vrouwen op de werkvloer. ‘We laveren allemaal tussen thuis en werk, en brengen onze emotionele bagage en houding mee,' schrijft professor Sreedhari Desai van de universiteiten van Utah en Harvard. De mannen uit een traditioneel huwelijk zitten vaak op invloedrijke en goed betaalde posities. Wil je als bedrijf dus het glazen plafond snel doorbreken, dan is het slim je topmensen eens te vragen wat hun vrouw doet. Overigens zijn de betreffende mannen zich vaak niet bewust van de weerstand die zij bieden aan de genderrevolutie op de werkvloer.
Tot zover de business uit het nieuws van 13 september 2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.