Het wanbeleid bij Meavita is net voorbij. Maar commissarissen zelf denken nog steeds amper na over de toekomst, constateert Bas van de Haterd.
Commissarissen en toezichthouders liggen onder vuur. De ondernemerskamer heeft recent zelfs in de zaak van Meavita ook de toezichthouder aansprakelijk gesteld voor de gemaakte fouten. Een belangrijke vraag die nu rijst is: wat wordt er nu verwacht van toezichthouders en hoe dienen deze hun taken uit te voeren? Daarover ging het ook recentelijk op de Dag van de Commissarissen en Toezichthouders, die de titel droeg: Governance 2020, van toezicht naar meerzicht.
Visie
De voorzitter van het NCD, Ron Steenkuijl, begon deze dag met zijn visie op de toekomst van toezicht. Hij sprak over de invloed van technologie in de boardroom, de mogelijkheden die big data en streaming informatie boden om beter inzicht te hebben in de organisatie voor een toezichthouder. De mogelijkheden om meer informatie over de markt te vergaren en dus beter geïnformeerd de visie en strategie van de directie goed of af te keuren. Over het feit dat toezicht niet alleen gaat over correcte cijfers, maar ook over een correcte richting van de organisatie. Hij leek dus te spreken niet alleen over de commissaris van de toekomst, maar ook over een 'toekomstcommissaris': een commissaris die toezicht houdt op de strategie van de organisatie.
-
Lees ook op MT.nl: de 5 belangrijkste oorzaken van falend bestuur
Larry Page
Het fenomeen toekomstcommissaris is min of meer waar Larry Page in zijn interview op TED ook aan refereert. Hij stelde onder andere 'The main thing that has caused companies to fail, in my view, is that they missed the future.'
Dat was de reden dat Page uit het proces is gestapt en zich als een non-executive boardmember nu bezig houdt met de toekomst. Dit pleit voor een 'one tier'-board, waar op de dag van het commissariaat ook veel over gesproken wordt. De vraag is in hoeverre dit past bij de Nederlandse cultuur en of de voordelen hiervan tegen de nadelen opwegen. Zeker omdat een groot deel van de nadelen van 'two tier', namelijk de informatie-achterstand van de commissaris, in de nabije toekomst ondervangen kan worden met technologie, zoals Ron Steenkuijl aangaf.
Commissaris van de toekomst
Verder werd er op de dag eigenlijk geen aandacht besteed aan een toekomstcommissaris. Het ging over de skills en het gedrag van commissarissen. Het ging over de regels en heel veel over diversiteit. Er moesten meer ingenieurs commissaris worden, er moesten meer vrouwen commissaris worden en het zou de commissarissen ten goede komen als er meer mensen met verschillende psychologische profielen in een Raad van Toezicht of Raad van Commissarissen zouden zitten. Allemaal zeer verdedigbare standpunten, maar helaas allemaal ook zaken die al vele jaren bekend zijn.
Nog een lange weg te gaan
De 'Dag van de Commissaris' heeft me geleerd dat er nog een lange weg te gaan is voordat in de wereld van het toezicht ook de toekomst serieus wordt genomen. Ruim een jaar geleden schreef ik al dat ik me verbaasde over het feit dat futuristen, mensen die van de toekomst hun werk gemaakt hebben, nauwelijks rollen in raden van toezicht en commissarissen hebben. Volgens mij een is dit een ontbrekende competentie bij veel van de huidige toezichthouders, die wel nodig is om de strategie van een organisatie echt te kunnen doorgronden en duiden. Misschien dat de Meavita-casus hier verandering in zal brengen. Mogelijk dat hierdoor het blikveld van de toezichthouder zal verbreden, van toezicht, naar meerzicht. De tijd zal het leren.
Bekijk hieronder de openingsspeech van Ron Steenkuijl.
Bron foto/video: NCD