In de afgelopen twintig jaar zijn met name energieproducten, recreatie en arbeid flink duurder geworden. Dit meldt het CBS.
Algemeen bezien zijn diensten in de periode 1996 – 2016 bijna tweemaal zo hard in prijs gestegen als goederen: met 60 versus 30 procent. Gemiddeld zijn de prijzen in Nederland de afgelopen twee decennia met 45 procent gestegen, aldus het CBS.
Het verschil zit hem vooral in de belastingen en accijnzen die de overheid oplegt en die goederen harder treffen. Zo werd in januari 2001 de btw verhoogd en in oktober 2012 de accijnzen op tabak en autobrandstoffen. Ook de energiebelasting en de belasting op nieuwe auto’s steeg flink. Ten slotte is in januari 2013 de assurantiebelasting verhoogd.
Hoge gasrekening
Recreatiediensten, zoals een bezoek aan een pretpark, museum of restaurant, stegen gemiddeld 72 procent in prijs. De woninghuren werden in twintig jaar tijd 75 procent hoger. Arbeid werd ook flink duurder: de loonkosten per gewerkt uur stegen in twintig jaar tijd met 72,3 procent.
Voeding duurder, occasions goedkoper
Voor elektronica zoals televisies, camera’s, telefoons en computers moet juist minder lang gespaard worden. En ook diensten op het gebied van communicatie zijn 25 procent goedkoper geworden. De tarieven voor telefonie en internet zijn gedaald, terwijl het bezorgen van brieven en pakjes juist duurder is geworden.