De Britten hebben onverwacht vóór het vertrek uit de Europese Unie gekozen. Nederlandse exporteurs zien producten vanochtend in een keer 6 procent duurder worden. David Cameron kondigt zijn aftreden aan.
Met alle stemmen binnen heeft 52 procent gestemd om de EU te verlaten. Het gaat om een raadgevend referendum, maar aftredend premier David Cameron heeft al toegezegd de uitslag te respecteren.
De Britse pond dook vanochtend naar het laagste punt in 31 jaar ten opzichte van de dollar. Een Britse pond kostte op het dieptepunt 1,34 dollar. Ook ten opzichte van de euro verloor de Britse pond. Een Britse pond werd 6 procent minder waard en is nu 1,30 euro waard.
Cameron
David Cameron heeft zijn aftreden aangekondigd. Zijn positie is onhoudbaar geworden volgens hemzelf. Donderdagavond tekende zijn partijgenoten nog een petitie om hem op te roepen aan te blijven bij een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De politicus geeft geen exacte datum waarop hij zijn functie neerlegt, maar zegt dat zijn opvolger bekend moet zijn voor de Conservative Conference begin oktober. In de tussentijd begint Cameron nog niet met de uittredingsprocedure, dat laat hij over aan de volgende premier.
Bloedbad op de beurs
De aandelenmarkten in Europa verwerken het nieuws waarschijnlijk slecht. De AEX-index in Amsterdam is 9 procent lager geopend, ook de Nikkei-index in Japan opende stevig lager met een min van 7 procent.
De gevolgen voor bedrijven die zakendoen in Groot-Brittannië blijven ongewis, al voelen exporteurs het vrijwel meteen in hun portemonnee als ze zich niet op de financiële markt hebben ingedekt tegen de val van de Britse pond.
Rating in het geding
Kredietbeoordelaar Standard and Poors heeft bij The Financial Times aangegeven dat de AAA-rating in het geding is. In een interview benadrukt Moritz Kraemer, hoofd beoordelingen landen bij S&P, dat het land waarschijnlijk één stap achteruit gaat maar het er mogelijk ook twee zijn. Dat is afhankelijk van het verloop van de uittreed-onderhandelingen.
Onderhandelingen
De komende maanden moeten Groot-Brittannië en de EU gaan onderhandelen over een scheiding. Er kan twee jaar worden uitgetrokken om tot een overeenkomst te komen, daarna volgt een vertrek tenzij de 27 overgebleven EU-leden unaniem besluiten door te willen praten.
Daarnaast kan de situatie ook nog gecompliceerder worden omdat er onzekerheid bestaat over de status van Schotland. De Schotten stemden vorig jaar in een referendum voor het handhaven van de unie met Engeland, maar nu het land de EU gaat verlaten, ligt dat vraagstuk opnieuw op straat. In Schotland zijn er namelijk veel minder voorstanders van een Brexit. Waar heel Engeland op London na voor een Brexit heeft gestemd, hebben de Schotten en de Noord-Ieren in grote meerderheid voor blijven gestemd.
Foto Getty Images
09:19: update stemmen Brexit geteld en beurzen geopend.