Het nieuwe betaalsysteem van Apple werkt voorlopig alleen in Amerika, maar kan ook naar Nederland komen. Is het een betaalrevolutie?
Apple Pay, de nieuwe betaaldienst van Apple, kreeg tijdens het iPhone- en Watch-evenement van 9 september niet heel veel aandacht. Het gaat hier immers om software, iets waar traditioneel meer ruimte voor is tijdens Apples ontwikkelaarsconferentie in juni. Een ding is echter duidelijk: Apple wil je portemonnee (op termijn) gaan vervangen. Eerst is Amerika aan de beurt, later waarschijnlijk ook de rest van de wereld. Hoeveel kans van slagen maakt het technologiebedrijf? Een analyse.
Betalen met je iPhone
Apple Pay is een betaalmethode die samenwerkt met de nieuwste iPhone en straks — vanaf 2015 — ook met de Apple Watch. De basis van het systeem ligt in de NFC-chip die de apparaten vanaf nu meekrijgen. Deze chips kunnen betalingen doen aan de hand van de informatie uit de Passbook-app; dat is straks je digitale portemonnee. Mocht je nou dit najaar voor een Amerikaanse kassa staan (die draadloos betalen ondersteunt) dan kun je door je iPhone 6 voor een kastje te houden, direct afrekenen.
Bekijk de uitleg van Apple zelf:
Is het veilig?
De veiligheid wordt volgens Apple gegarandeerd, omdat de winkelier niet je creditcardnummer ziet. Voor elke transactie wordt gebruikgemaakt van een unieke betaalcode. Daarnaast benadrukt het bedrijf dat zij geen toegang hebben tot het transactieoverzicht. De betaalmethode wordt voor nu alleen in Amerika uitgerold. Dat zien we vaker bij nieuwe diensten van Apple. Mocht de dienst naar Nederland komen, dan is het de vraag of het hier groot kan worden. Aan de overkant van de grote plas is het veel gebruikelijker om altijd met je creditcard te betalen. In Nederland is dat enkel bij grote bedragen het geval. Apples iPhone is ook hier populair, maar of dat voor gebruikers genoeg is om altijd met creditcards te gaan betalen, valt te betwijfelen.
Overtuigen
Om in Nederland groot te worden in betalen, moet Apple ten minste twee partijen voor zich winnen: winkeliers en banken. De eerste branche lijkt niet direct een groot probleem te worden. Er is al een transitie gaande naar ‘draadloos pinnen’ en zeer waarschijnlijk kan Apple Pay met dat systeem werken. Daarnaast kan het voor winkeliers ook een extra service zijn. Binnen winkels wordt steeds meer de focus gelegd op de ervaring van de klant. Draadloos met je iPhone betalen, kan dan een leuke toevoeging zijn. Het is nog wel de vraag of er aan de administratieve kant dingen moeten worden aangepast, hoeveel geld dit kost en wie hiertoe bereid is.
Banken: we staan er open voor
Een tweede branche die Apple voor zich zal moeten winnen, is de bankensector. Banken zullen moeten gaan uitmaken of ze de betaalmethode willen ondersteunen. MT.nl zocht contact met drie Nederlandse grote banken: ING, Rabobank en ABN Amro. ING laat weten zeker open te staan voor de betaalmethode. 'We vinden het mooi om te zien dat Apple bezig is met een betaalsysteem. Of wij het systeem uiteindelijk gaan ondersteunen is nog even afwachten', aldus een woordvoerder.
ABN komt met eigen proef
ABN Amro reageert ook positief. 'We staat sowieso in algemene zin positief tegenover innovaties in het betaalverkeer. Het is echter nog te vroeg om te zeggen welke rol Apple Pay voor ons kan gaan spelen. Ook omdat de dienst voor nu alleen in Amerika wordt uigerold en specifiek voor creditcardpassen.' De bank begint zelf in december met een proef onder 500 gebruikers waarmee door middel van een case om de iPhone alsnog draadloos kan worden betaald. In de hoes zit een NFC-chip die zal communiceren met een nieuwe betaal-app van de bank. Rabobank was niet bereikbaar voor commentaar. In het programma RTL Z liet Rabobank-markteconoom Elwin de Groot wel weten dat de bank zeker openstaat voor de betaalmethode van Apple.
De bal bij de consument
Uiteinidelijk ligt de bal bij de consument. Is hij of zij klaar voor betalen via de telefoon? The Verge, die de betaalmethode al even kon uittesten, schrijft daar het volgende over: 'Verificatie via de vingerafdrukscanner zorgt ervoor dat je echt het gevoel hebt veilig te betalen. De software draait goed en het zorgt voor een goede gebruikerservaring. Het wordt mooi. Maar de echte vraag is of het zó goed werkt dat het standaard wordt – met Apple Pay kunnen betalen bij 220.000 kassa’s (in Amerika) is leuk, maar lang niet voldoende om ervoor te zorgen dat mensen hun portemonnee thuislaten.' Draadloos betalen komt er hoe dan ook. Dat signaal hebben de banken wel afgegeven. Welke rol Apples betaalsysteem daarin gaat spelen, is de vraag die komende tijd moet worden beantwoord.
Meer over het nieuwe betalen:
-
AH rolt contactloos betalen uit
-
Wordt achteraf betalen de doorbraak van PayPal?
-
8 bedrijven die de toekomst van betalen uitvinden