CPB-voorman Coen Teulings waarschuwde dinsdag dat het beter is om niet extra te bezuinigen terwijl Nederland in een recessie zit. Maar op de korte termijn is helemaal geen sprake van extra bezuinigingen. Juist aan hervormingen voor de lange termijn lijkt behoefte te zijn.
Volgens het CPB zal de Nederlandse economie tot medio volgend jaar krimpen. Hierdoor vallen de overheidsinkomsten tegen en zijn extra ingrepen nodig om de rijksbegroting op orde te brengen. De coalitiepartijen hebben afgesproken dat dit onderwerp in het voorjaar op de agenda komt. “In februari komen nieuwe cijfers van het CPB. Op basis van die cijfers wordt gekeken of ze in 2013 met nieuwe bezuinigingen komen. Voor volgend jaar denk ik niet dat ze wat extra gaan doen. Dat zou ook heel erg korte termijn voetbal zijn”, aldus ING-hoofdeconoom Charles Kalshoven.
Hoogstwaarschijnlijk zullen nieuwe maatregelen dus pas in de begroting voor 2013 verwerkt worden. Op dat moment is de economie volgens het CPB al lang en breed uit de recessie. Geen zorgen dus over het afknijpen van de economie in tijden van krimp.
Hervormen sterkt vertrouwen
Een risico aan de politieke discussie en de bijbehorende media-aandacht is dat het vertrouwen onder Nederlandse burgers en consumenten verder wordt aangetast. Dat heeft weer zijn weerslag op de consumptie en dus de economie. Kalshoven denkt echter dat dit ook de andere kant op kan werken. “Het kan het vertrouwen ook positief beïnvloeden als het kabinet met een overtuigend pakket weet te komen. De burger zegt dan: nu weten we waar we aan toe zijn.”
Hypotheekrenteaftrek
Dit lijkt volledig van toepassing op de heetste aardappel in de Haagse politiek, de hypotheekrenteaftrek. Sinds de vorige tweede Kamerverkiezingen staat de populaire aftrekpost ter discussie, wat heeft geleid tot een kopersstaking op de woningmarkt. Keiharde toezeggingen van de coalitiepartijen dat aan de renteaftrek niet wordt getornd, mochten niet baten; de woningkoper gelooft het niet. Tot wanhoop gedreven pleitte bouwersvereniging NVB daarom woensdag voor hervorming, teneinde de kou maar uit de lucht te halen.
AOW
Hetzelfde geldt eigenlijk voor de pensioenleeftijd. Van juli tot oktober hebben 95.000 mensen zich gemeld op de arbeidsmarkt. Volgens het CPB zitten hier jongeren bij die tijdens de vorige recessie besloten hebben door te studeren. Maar ook ouderen die zich zorgen maken over hun pensioen en extra buffers willen opbouwen komen de arbeidsmarkt op. Het kabinet voert een hervorming van de pensioenen door. Maar het lijkt erop dat burgers het zekere voor het onzekere nemen en ervan uitgaan dat het niet bij een verhoging van de pensioenleeftijd tot 66 jaar in 2020 zal blijven.
Het lijkt dus een goed idee dat de politiek de adviezen ter harte neemt en aan de slag gaat met hervormingen. Dit versterkt de economie op de lange termijn en kan voor de korte termijn de verstikkende onzekerheid wegnemen.
Lees ook:
- Nederland in recessie
- 'Nederland zeker tot half 2012 in recessie'
- Deze recessie pijnlijker dan vorige
-
"Self-fulfilling disaster" houdt topmannen bezig