De Mexicaanse griep wordt steeds meer een maatschappelijk-economische kwestie, stelt voorzitter Uri Rosenthal van COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement in Den Haag. Het bedrijfsleven is zich aan het voorbereiden, want hoe blijft dat overeind in een grieppandemie?
De aandacht rond het virus is schuivende. "Die accentverschuiving loopt gelijk op met de algemene verwachting dat het met de ernst van de griep wel eens zou kunnen meevallen", zegt Rosenthal op IntermediairPW.nl. In eerste instantie waren wetenschappers bang dat het virus zich zou muteren tot een zware vorm. Dat is later door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bijgesteld tot een griep vergelijkbaar met een seizoensgriep waar duizend tot tweeduizend mensen aan kunnen overlijden. Dat betekende ook dat er geen algehele vaccinatie komt.
Momenteel is het aantal werknemers met Mexicaanse griep volgens de arbodiensten nog minimaal. Ze spreken van 'slechts enkele' griepgevallen. Bedrijven zijn zich wel aan het voorbereiden door het maken van een bedrijfscontinuïteitsplan. Daarin staan de risico's voor het bedrijf, of bij een uitbraak de minimale dienstverlening kan worden voortgezet, of er noodscenario's moeten worden ingezet en of misschien bepaalde activiteiten tijdelijk moeten worden stilgelegd'', licht Esther Leferink van de Arbo Unie toe.
"Als 30 procent uitvalt, is dat vergelijkbaar met een vakantieperiode in Nederland waarin een groot deel van de mensen weg is", zegt Rosenthal. Al zijn bedrijven zelf verantwoordelijk voor hun bedrijfsvoering en eventuele noodplannen, het is wel aan de overheid, vindt Rosenthal, dat die dat goed communiceert.
Lees ook 'managers: Mexicaanse griep is enorme hype'
Kijk voor het laatste nieuws uit uw vakgebied op nieuws.mt.nl.