De cfo die de groene kar trekt? Jazeker, duurzaamheid zit steeds vaker in zijn/haar takenpakket. Dit zijn de 7 Nederlandse toppers.
Advieskantoor Deloitte vroeg een tijdje geleden aan 250 financiële topmannen van grote bedrijven hoe het zit met hun betrokkenheid bij het onderwerp. Ruim de helft zei dat zijn bemoeienis met de duurzaamheidsstrategie was toegenomen en zelfs 61 procent zei te voorzien dat die bemoeienis verder zou groeien. De cfo is vaak verantwoordelijk voor het risicobeheer en de verslaglegging. En laat dat nou twee terreinen zijn waarop duurzaamheid een belangrijk issue is. Zo gek is het dus niet dat het thema vaak bij de financiële man/vrouw wordt neergelegd. Ook in Nederland zijn er steeds meer cfo’s die duurzaamheid in hun vizier hebben gekregen. Zeven financiële toppers die zich profileren met het onderwerp.
#1. Peter van Zwieten, Ballast Nedam
Volgens deze cfo van een van de grootste bouwers van Nederland heeft de sector nog een lange weg te gaan als het gaat om duurzaamheid. Hij riep zijn sectorgenoten daarom onlangs op om hun technische kennis en innovatiekracht hiervoor in te zetten. Van Zwieten toonde zich en passant ook een tegenstander van benzineslurpers. Automobilisten met zo’n auto zouden gezien moeten worden als loser.
#2. Thessa Menssen, BAM
De topvrouw van het jaar 2013 had in haar vorige functie bij het Havenbedrijf Rotterdam de primeur van de eerste geïntegreerde accountsverklaring voor een geïntegreerd jaarverslag. Ze was in de Maasstad betrokken bij het Rotterdam Climate Initiative. Bij BAM kan ze zich inzetten voor de door haar collega Van Zwieten zo gewenste verduurzaming van de bouw.
#3. Peter Smink, Nuon
Toen Nuon werd overgenomen door Vattenfall vond Peter Smink de doelstelling van de nieuwe moeder om halverwege deze eeuw CO2-neutraal te zijn veel te vaag. Hij zorgde ervoor dat er concrete tussendoelen werden vastgelegd. Smink heeft een duidelijk duurzaam profiel. Hij combineerde de rol van cfo bij Nuon tot voor kort met de functie van hoofd van de duurzame divisie van Vattenfall.
#4. Engelhardt Robbe, NS
De NS draait sinds kort een filmpje in zijn intercity’s waarin de duurzame prestaties van het vervoersbedrijf worden uitgelicht. De man achter de duurzame verslaglegging van de NS is cfo Engelhardt Robbe. Onder Robbe krijgt duurzaamheid een steeds prominentere rol in de strategie. Het voorlopige hoogtepunt zou een maatschappelijke winst- en verliesrekening moeten worden. Daarmee heeft NS waarschijnlijk een primeur in Nederland. Schoenenfabrikant Puma gooide wereldwijd eerder hoge ogen met dit concept.
#5. Gosse Boon, Nutreco
Voor vis- en veevoerfabrikant Nutreco is duurzame innovatie een essentieel onderdeel van de strategie. Cfo Gosse Boon denkt dat het op de lange termijn alleen mogelijk is waarde te creëren voor aandeelhouders als juist naar niet-financiële doelstellingen wordt gekeken. Boon ziet hierbij voor zichzelf en zijn financiële mensen een rol weggelegd. Daarnaast speelt de financiële afdeling natuurlijk ook een rol bij de duurzaamheidsrapportage.
#6. Ruben Wenselaar, Menzis
Menzis zet zichzelf nadrukkelijk neer als duurzame zorgverzekeraar. Het bedrijf trekt dat eigenlijk breder dan milieu en klimaat, maar is toch een van de oprichters van ondernemersplatform De Groene Zaak. Cfo Wenselaar zit vanuit Menzis in het bestuur van deze groene lobbyclub. Onder Wenselaar is Menzis onder meer bezig met het verduurzamen van het beleggingsbeleid en het mobiliteitsgedrag van medewerkers.
#7. Rob de Fluiter, AVR
Afvalverwerking is een bedrijfstak die steeds duurzamer wordt. Ook de Cfo van AVR, Rob de Fluiter, wijst graag op de duurzame jas die de sector zich langzaam aanmeet. ‘Het afval van vandaag, is de grondstof van morgen’, liet De Fluiter optekenen toen hij nog Cfo van Van Gansewinkel was. De Fluiter ging vorig jaar mee met AVR toen dit onderdeel van Van Gansewinkel werd verkocht aan een Chinese miljardair.