Netflix komt eindelijk naar Nederland, maar deze 7 producten en diensten zijn hier nog steeds onverkrijgbaar. Terecht?
De wonderen zijn de wereld nog niet uit: online videodienst Netflix heeft aangekondigd dit jaar naar Nederland te komen en sinds een maand is het voor Nederlanders mogelijk om de Kindle van Amazon te kopen. Blijven er daarna wensen over? Natuurlijk, altijd. Hieronder een overzicht van producten en diensten die in andere landen succesvol zijn, maar in Nederland onverkrijgbaar lijken. Terecht, of een gemiste kans?
1. McDonalds thuisbezorgd (China)
Midden in de nacht een Amerikaanse hamburger laten bezorgen? In een grote Chinese stad als Shanghai is het de normaalste zaak van de wereld. Op welk tijdstip je ook belt, de Big Mac wordt altijd netjes bij je thuisbezorgd. In Nederland is het echter niet mogelijk om je bestelling van McDonalds langs te laten brengen, zelfs niet via een overkoepelende dienst als Thuisbezorgd.nl. In 2012 besloten drie studenten uit de regio Rotterdam het dan maar zelf te gaan doen, via Twitter-account MacDeliveryNL, maar daar is niets meer van vernomen.
=> Lees de uitleg: daarom niet
2. Verzekeringen uit de muur (Turkije)
Wij trekken geld uit de muur, in Turkije kan je een verzekering uit de muur trekken. Bij het Turkse Eureko Sigorta, een zelfstandige dochter van Achmea, kan je verzekeringen bestellen bij de pinautomaat. Het is een voorbeeld van de vernieuwingsdrang op de Turkse markt, zo vertelde de Nederlander Wieger Wagenaar, cfo bij Eureko Sigorta, eerder tegen MT. Het bereiken van die groep mensen die in staat raken om jouw producten te kopen, is key. Omdat het nieuw en anders is, een andere generatie met andere verwachtingen, kan geen enkele aanbieder, ook niet de dochter van een vermaarde internationale speler varen op trucjes uit het verleden. Wagenaar: 'Omdat het een nieuwe markt is die zich ontwikkelt, is het nog belangrijker om simpele, heldere producten aan te bieden.'
=> Lees de uitleg: daarom niet
3. Drive-in pinautomaten (Amerika, Canada)
Nu we het toch over pinautomaten hebben: eigenlijk is geld pinnen bij een Nederlandse bank maar saai, als je het vergelijkt met de mogelijkheden die Amerikaanse en Canadese banken bieden. De eerste drive-in was zelfs een bank en werd al in 1930, geopend in St. Louis, aldus Wikipedia. Op de website van de Bank of America kan je per stad of regio bekijken of ze een drive-in pinautomaat hebben, ondertussen worden in Nederland alleen maar flauwe grappen gemaakt over vrouwen die gaan pinnen bij een drive-in. In landen als Australie heb je trouwens ook drankwinkels met een drive-in-faciliteit.
4. De zwevende magneettrein (China)
Wat nou Fyra? In Shanghai rijdt de – op dit moment – enige commerciele magneettrein ter wereld, de Maglev (zie foto onder). Het ding zweeft enkele millimeters boven de rails dankzij een magneetveld. De maximumsnelheid van het voertuig, die 'rijdt' tussen de luchthaven en het stadsdeel Pudong, ligt op 430 kilometer per uur, maar wordt niet altijd gehaald. Desondanks gaat ie sneller dan welke hogesnelheidslijn dan ook en merk je nauwelijks dat je met duizelingwekkende snelheid door het Chinese landschap reist.
5. De slimme thermostaat Nest (Amerika)
De gemiddelde reactie toen de Nest uitkwam was als volgt: wát een cool ding. De slimme thermostaat met touchscreen, die is ontwikkeld door iPod-bedenker Tony Fadell, bezit verschillende sensoren en haalt via een internetverbinding gegevens van het internet, waardoor het een apparaat wordt dat leert van gedrag en omgevingsfactoren. En heb je dat design gezien? Prachtig. In eerste instantie was de Nest alleen in Amerika te krijgen. Importeren naar Nederland kan, maar het is onduidelijk of het apparaat op je CV kan worden aangesloten. Inmiddels heeft Fadell aangekondigd dat Nest wordt klaargemaakt voor de Europese markt, maar dan wel eerst voor Frankrijk en Engeland. Boeeee!
=> Lees de uitleg: daarom niet
6. Pandora en Google Music (Amerika en andere landen)
Ok, toegegeven, er is ook in Nederland inmiddels aardig wat aanbod op het gebied van digitale muziek. Naast iTunes kunnen we muziek halen bij diensten als Spotify en Deezer. Maar als je gebruik wilt maken van radiodienst Pandora, of als je Google Music op je smartphone wilt installeren, dan kom je bedrogen uit. Beide diensten zijn (nog?) niet beschikbaar in Nederland. De reden? Rechtenkwesties. Bij Pandora krijg je als Nederlandse bezoeker wel netjes een uitlegbrief te zien, van oprichter Tim Westergren. Via bepaalde omwegen kunnen de landenrestrictries meestal wel omzeild worden trouwens. Zo wordt hier netjes uitgelegd hoe je als Nederlander toch Google Music kan gebruiken.
7. Verschillende smartphones en tablets (overal behalve hier)
Nog meer technologisch leed voor Nederlanders: we lijken altijd achteraan in de rij te moeten aansluiten bij de release van nieuwe smartphones en soms ook met tablets. Weet je nog, de eerste iPhone? Duurde een tijdje voordat die in Nederland werd verkocht. Ook de laatste maanden gaan er genoeg nieuwe gadgets aan onze ogen voorbij. De nieuwste Nokia Lumia, de Windows Surface-tablets, de Nexus 4 en 10 van Google, de eerste Firefox-telefoons van LG, Huawei, ZTE en Alcatel, de Facebook-telefoon van HTC: ze zijn hier onvindbaar, of waren in eerste instantie onverkrijgbaar. LG zei eerder tegen MT dat de smartphonemarkt kapitaalintensief is, en dat het bedrijf daardoor geen overhaaste beslissingen neemt. Wordt vervolgd dus – misschien.
=> Lees de uitleg: daarom niet
Hebben wij iets gemist?
Zijn er andere dingen die je mist? Hebben we iets over het hoofd gezien? Zijn er producten of diensten waarvan je hoopt dat ze zo snel mogelijk naar Nederland worden gehaald? Laat het vooral weten in de reactiepanelen. En stay tuned, want in de volgende weken gaan we op zoek naar antwoord op de vraag: waarom is dit niet in Nederland te krijgen?
Credits beeld: McDonalds, Maglev.