November is traditioneel een maand waarin het stress-niveau op kantoor stijgt. De vakantie ligt alweer ver achter ons en met het einde van het jaar in zicht moeten er hoognodig nog targets gehaald worden. Zes tips om juist nu stress de baas te blijven.
1. Beetje stress mag
Erken dat een beetje stress geen kwaad kan. Denk aan de coach van een topploeg, vlak voordat zijn team aan de belangrijkste wedstrijd van het jaar begint. Natuurlijk gieren bij hem ook de (lichte) zenuwen door zijn keel. So what? Stress hoeft geen spelbreker te zijn, het kan er juist voor zorgen dat u op de momenten die tellen zelfs iets beter presteert.
2. Vermijd de stresskip
Waar je mee omgaat, daar word je mee besmet. Ga stresskippen dus liever zoveel mogelijk uit de weg. Voor u het weet bent u geïnfecteerd door het stress-gen dat uit hun poriën sijpelt. Het gebeurt namelijk maar al te vaak dat deze figuren een negatieve invloed hebben op hun omgeving.
3. De best practices
Leg het gedrag van de easy going eens onder een vergrootglas. Op kantoor stijgt de stressmeter in het rood. Veel collega’s lopen als een kip zonder kop over de werkvloer en hebben duidelijk moeite om bij te blijven. Wie blijven er wel kalm? Wat doen ze anders dan de rest? Welke taal gebruiken ze? Hoe benaderen ze collega’s? Kortom, analyseer dit gedrag en schroom niet om eens gesprek aan te knopen met deze ultieme stressmanagers. Hun kennis en vaardigheden kunnen u goed van pas komen.
4. Ademhalingsoefeningen
Stel dat de stress op enig moment toch ongenadig hard toeslaat. Wat u ook doet of zegt, het hart bonkt in de keel en afgaande op het zweet op uw handpalmen lijkt het erop alsof u zojuist een uur in de sauna hebt vertoefd. Tip: pak even een moment voor uzelf en doe dat bij voorkeur op een plekje waar u niet gestoord wordt. Het toilet bijvoorbeeld. Doe hier een korte ademhalingsoefening. Adem rustig in voor een periode van ongeveer zeven seconden, adem vervolgens weer uit en doe dit een seconde of elf. Herhaal dit ritueel, net zo lang tot uw hartslag weer normaliseert en de druppels zweet op uw handen weer als sneeuw voor de zon zijn verdwenen.
5. Uw stressroute
Voorkomen is altijd nog beter. Breng daarom uw stressroute eens in kaart. In wat voor situaties gaat het vaak mis? Welke mensen zijn daarbij betrokken? En hoe is uw eigen rol daarin? Maak daarom een lijstje met pijnpunten, momenten die vaker terugkomen in het verleden voor problemen hebben gezorgd. Dat kan zijn iets presenteren, feedback geven of bijvoorbeeld tegen deadlines aanlopen. Weten wat stress veroorzaakt is belangrijke informatie. Die ingrediënten vormen immers de basis om aan het recept voor een medicijn te werken. Wellicht moet u een presentatieworkshop overwegen, een cursus ‘feedback geven’ volgen of een boekje aanschaffen over time-management.
6. Kettingreactie
Stressvolle gevoelens zijn vaak het gevolg van een kettingreactie aan negatieve gedachten. ‘Stel dat dit gebeurt, dan zijn dit de gevolgen. En als dat eenmaal zover is, dan krijgen we zeker ook te maken met deze situatie.’ Steek daar een stokje voor. Besef dat dit soort worst-case scenario’s in negen van de tien gevallen nooit uitkomen dus waarom al die energie verspillen?
Lees meer
Interessant boeken: Omgaan met stress en burnout en Getting things done; de sleutel tot prettig en efficiënt werken zonder stress.
> Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de gratis Nieuwsbrief van MT <