Misschien heb je je wel eens ziek gemeld om naar een sollicitatiegesprek te gaan of heb je eens iets gestolen van je baas. Het zijn voorbeelden die J.T. O’Donnell geeft, ceo van carrièrewebsite Workitdaily.com, in een blog op Inc.com.
Onderzoek
Ze baseert haar blog op research van de Colombia Business School, dat nieuw onderzoek heeft gepubliceerd naar het houden van geheimen in relatie met je gezondheid. En dat is niet mis, zo blijkt. Wanneer we iets verborgen houden en dit met niemand delen, heeft het een sterk negatieve invloed op ons welzijn, aldus de onderzoekers.
We denken dat de geheimen die we verborgen houden voor onze partners, collega’s en baas geen effect hebben op hen, wanneer je geheim in kwestie geen relatie heeft met die persoon. Maar steel je geld van je baas, dan gaan je gedachten daar ook naar terug wanneer je bij je partner bent. En als je er een affaire op nahoudt, zul je hier ook last van hebben op kantoor. Je gedachten zullen altijd terugspringen naar het geheim dat je houdt.
Impact
Wanneer we een geheim houden, dient het als een herinnering dat we niet helemaal onszelf (kunnen) zijn naar de omgeving toe. Want een deel van jezelf houd je verborgen. Dat zorgt ervoor dat mensen zichzelf niet authentiek meer voelen en daardoor in een neerwaartse spiraal terecht kunnen komen. Dat kan invloed hebben op je gezondheid, relaties en je werk. Je gaat bijvoorbeeld minder goed presteren op kantoor en dat kan gevolgen hebben voor je baan.
Geheimen
De onderzoekers stelden een lijst op met veelvoorkomende geheimen die schadelijk voor je zijn. Een selectie hiervan:
- Iemand kwetsen
- Drugs gebruiken
- Andere verslavende gewoontes
- Stelen
- Liegen
- Meedoen aan illegale activiteiten
- Iemands vertrouwen beschamen
- Vreemdgaan
- Fantaseren over collega’s
- Niet gelukkig zijn in je relatie
Zie hier meer geheimen op de lijst.