Door gebruik te maken van de cloud is het mogelijk om maximale voordelen van IT te behalen, zonder dat er veel tijd en kosten tegenover staan. Podium-auteur Erwin Bogaard over de voordelen van IT en hoe u vooral de lusten kunt benutten.
IT is tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met het werkend bestaan. Dagelijks heb je te maken met de PC op kantoor, de laptop thuis, smartphone en tablet.
Het beschikken over goede IT-middelen levert veel voordelen op:
- Effectiviteit: snel de informatie vinden die je nodig hebt.
- Efficiëntie: informatie delen met collega’s, klanten en leveranciers.
- Concurrentievoordeel: snel kunnen inspringen op de behoeften van (nieuwe) klanten.
IT kost tijd en geld
Als ondernemer ben je eindverantwoordelijk voor de IT. Dat betekent dat het je tijd en geld kost. Ga maar eens na hoeveel tijd je kwijt bent aan de volgende zaken:
- Het in de hand houden van de kosten voor IT.
- Problemen met het uitvallen van de IT.
- Verlies van data, back-ups die niet blijken te werken.
- Het onderhouden van je IT.
- Last but not least: bijhouden van de nieuwste ontwikkelingen en mogelijkheden.
Al deze zaken leiden af van waar het je als ondernemer echt om gaat: het vinden van nieuwe klanten en het realiseren van omzet. Eigenlijk wil je als ondernemer niet meer dan goede, ondersteunende IT-middelen die het altijd doen en die niet teveel tijd en geld kosten. Zo moeilijk is dat toch niet?
Hoe krijg ik wel de lusten, niet de lasten?
Zowel startende als ervaren ondernemers kijken daarom naar ‘de cloud’ voor hun IT-diensten: IT-diensten die rechtstreeks van het internet worden betrokken. De starter omdat hij geen grote investeringen wil doen in hard- en software, de ervaren ondernemer om kosten te besparen of om door te kunnen groeien. Dat kan omdat er achter de cloud een flexibel en financieel gunstig kostenmodel zit.
Natuurlijk is IT uit de cloud niet zomaar een ‘one-size-fits-all’ wondermiddel. Maak een weloverwogen keuze voor de leverancier, maar let daarbij in ieder geval op de volgende praktische punten:
- Wat gebeurt er met mijn data? Bij onder andere Microsoft en Google vallen deze onder de Amerikaanse wetgeving. Ook al wordt deze op Europese servers opgeslagen.
- Wat zijn de werkelijke kosten per maand? Is support onderdeel van het abonnement en hoe ver gaat deze? Vaak moet je extra betalen voor support of ben je aangewezen op jezelf of (dure) derde partijen.
- Hoe kan je de diensten gebruiken? Moet je daarvoor persé Outlook en Internet Explorer gebruiken, of werkt het ook op een Mac, iPhone en Android?
- Kan de leverancier mij ook helpen met het migreren van de bestaande data?
- Is er ook een weg terug? Als de gebruikte software of de service van de leverancier niet bevallen, kan ik mijn data dan ook weer weghalen?
Ga het gesprek aan
Door gebruik te maken van IT uit de cloud is het mogelijk om maximale voordelen van IT te behalen, zonder dat er veel tijd en kosten tegenover staan.
Er zijn diverse aanbieders voor IT in de cloud, elk met hun eigen business model. Let dus in de beslissingsfase goed op aan welke partij je je bedrijfsdata toevertrouwt. Gezien het belang van IT voor de continuïteit van je bedrijf, ga in de voorbereiding een gesprek aan met de potentiele leverancier(s) om hun meningen en ideeën te horen. Dan krijg je meteen een eerste indruk van hun professionaliteit en serviceniveau.
Over de auteur:
Dit Podium-artikel is geschreven door Erwin Bogaard, oprichter van ECM2. Bogaard helpt de bedrijfsvoering van zelfstandigen en het MKB verbeteren met oplossingen voor het (samen)werken aan documenten en bestanden via internet, de afhandeling en synchronisatie voor e-mail, agenda en contactpersonen en het bijhouden van klanten- en verkoopinformatie.
Over het podium:
Ook uw visie geven op ontwikkelingen binnen uw vakgebied? Plaats een artikel op MT Podium. Log in op mt.nl/profiel en voeg onder 'activiteiten' uw artikel toe. Interessante bijdragen worden meegenomen in de nieuwsbrief en op home geplaatst. MT Magazine publiceert bovendien periodiek 'Het beste van MT Podium'.