Werknemers zijn steeds minder trots op hun werkgever. Vooral mannen in de 30 zijn niet blij met hun baas. "Zij zijn de verliezers van de crisis."
Moeten we ons zorgen gaan maken? We vragen het aan Integron-directeur Stephan van Gelder.
Wat is er aan de hand?
"Het percentage werknemers dat in ons onderzoek zegt trots te zijn op hun bedrijf is in twee jaar tijd gedaald van 59 naar 35
procent. De verbinding tussen werkgevers en werknemers is minder geworden. Het hardst achteruit gingen de resultaten op de vraag: zou u bij uw huidige werkgever blijven, als u een vergelijkbare baan elders kon krijgen? Nee, zei de helft van de respondenten. Werkgevers hebben niets om vast te houden. Als ze de kans krijgen, zijn medewerkers weg."
Hoe komt dat?
"Er is de afgelopen jaren hard gevoetbald met werknemers. Mensen moeten steeds harder presteren, en niet altijd op een leuke manier. Mannen zijn ontevredener dan vrouwen. De helft van de mannen tussen de 30 en 40 is ontevreden over de direct leidinggevende, de belangrijkste factor in de loyaliteit van medewerkers. Mensen verwachten veel van hun direct leidinggevende. Die functie is zo veranderd, de leider moet inspireren, motiveren, coachen, toegankelijk zijn, het goede voorbeeld geven. Dat kunnen veel mensen niet allemaal."
Wat is er mis met de leider?
"Voor veel werknemers is het niet duidelijk waarom de leider de leider is. Veel mensen geven aan dat ze hun baas niet vertrouwen, 40 procent beoordeelt diens integriteit als onvoldoende. De tevredenheid over de eerlijkheid van de leidinggevende neemt jaar na jaar af. De helft is ontevreden over de mate waarin de leider zijn afspraken nakomt en heeft geen vertrouwen in zijn competenties. De leider moet echt zijn, als je voelt dat hij er alleen voor zichzelf zit, gaan mensen wandelen. De leidinggevende moet in woelige tijden het eerste baken zijn. De helft van de werknemers ervaart dat niet zo."
Er is een leiderschapcrisis gaande?
"De manager die duwt en dreigt, is echt uit. Overigens zijn de managers zelf wel tevreden: hoe hoger in de boom, hoe tevredener. Medewerkers onder de 30 zijn ook relatief tevreden, net als vrouwen. Die doen drie dagen in de week leuk werk. De sportmentaliteit in bedrijven komt dus vooral op de schouders van de man neer. Maar veel mannelijke dertigers zagen hun verwachtingen niet uitkomen en de volgende carrière stap bleef uit. Zij zijn de verliezers van de crisis.”
Meer over het onderzoek leest u in het artikel werknemer is niet meer trots. Lees ook het artikel loyaliteitscrisis bedreigt de werkvloer.
Of lees het boek Vertrouwen of volg het congres (Her)win het vertrouwen en het belang van transparante communicatie