Met het oprukken van de tweede coronagolf dirigeren werkgevers hun medewerkers weer massaal naar huis. Tijdens de zomermaanden openden kantoren voorzichtig (deels) hun deuren, maar nu het coronavirus zich weer in rap tempo verspreid worden de richtlijnen binnen organisaties weer aangescherpt.
Niet iedereen gedijt goed bij deze opgelegde sociale afstand. Sterker, het kan behoorlijke schade veroorzaken aan de geestelijke gezondheid. Het Amerikaanse onderzoeksadviesbureau Greater Divide onderzocht eerder dit jaar of sociale afstand extraverte mensen harder treft dan introverte mensen. Hun bevinding: Introverte mensen lijden misschien wel meer dan extraverte mensen.
De onderzoekers kwamen tot deze conclusie na een representatieve steekproef onder duizend Amerikaanse volwassenen. Ze vroegen de respondenten om een reeks persoonlijkheidstests te doen, waaronder een test om extraversie te meten. Ze vroegen de respondenten ook om te melden in welke mate COVID-19 een negatieve invloed had op hun geestelijke gezondheid.
Minder psychische problemen
Verrassend genoeg ontdekten ze dat mensen die hoger scoorden op de mate van extraversie, minder kans hadden op psychische problemen als gevolg van quarantaine. Dit staat haaks op de vaak gedeelde overtuiging dat extraverte mensen het meest de dupe zijn van sociale afstand, gezien hun grotere behoefte aan menselijke interactie.
Het kan te maken hebben met een hogere mate van psychologische veerkracht die bekend is bij extraverte mensen. De onderzoekers ontdekten bijvoorbeeld dat extraverte mensen het eerder eens waren met uitspraken als: ‘Ik ben kalm ten opzichte van gevaar’ en ‘Ik geloof dat dingen over het algemeen goed komen’.
Extraverte mensen hebben de neiging om vaker en intensere positieve emoties te ervaren
In vergelijking met introverte mensen, hebben extraverte mensen de neiging om vaker en intensere positieve emoties te ervaren, stellen de onderzoekers. Dit maakt het voor hen gemakkelijker om in het dagelijks leven een positieve stemming te behouden. Het helpt hen ook om optimistisch te blijven in moeilijke omstandigheden, zoals de huidige crisis.
Extraverte mensen kunnen ook profiteren van hun grotere virtuele netwerken. Zij gebruiken vaker sociale mediaplatforms en hebben grotere online sociale netwerken. Dit kan het voor hen gemakkelijker maken om sociaal verbonden te blijven, zelfs als ze thuis blijven tijdens de huidige crisis.
Verschillen
De onderzoekers onderzochten ook hoe introverte en extraverte mensen verschilden in andere houdigen en -gedragingen ten opzichte van COVID-19. Hoewel ze een aanzienlijke overlap vonden tussen de persoonlijkheidstypen (bijvoorbeeld: zowel introverte als extraverte mensen waren even voorstander van school- en bedrijfssluitingen, reisbeperkingen en aanbevolen quarantaines), vonden ze dat extraverte mensen beter voldeden aan de richtlijnen voor sociaal afstand nemen. In het bijzonder melden extraverte mensen dat ze vaker een gezichtsmasker dragen in het openbaar en hun handen vaak wassen en ontsmetten.
Dit kan een weerspiegeling zijn van een algemene tendens bij extraverte mensen om de richtlijnen voor sociale distantie en ziektepreventie serieuzer te nemen. Het kan ook zijn dat introverte mensen zich sociaal ongemakkelijk voelen of in verlegenheid worden gebracht door het dragen van een masker in het openbaar, of dat ze over het algemeen minder geneigd zijn hun gedrag te veranderen bij nieuwe uitdagingen.
Het kan zijn dat een introvert minder geneigd is zijngedrag te veranderen bij nieuwe uitdagingen
De onderzoekers stellen dat ze niet willen suggereren dat extraverte mensen op de een of andere manier immuun zijn voor de negatieve psychologische gevolgen van de quarantaine. In dat opzicht lijdt iedereen. Het onderzoek moeten de misvatting weg nemen dat extraverte mensen meer lijden dan andere type mensen.
‘De gezondheids- en financiële gevolgen van de pandemie zijn goed bekend, maar we leren dat er belangrijke psychologische factoren zijn die minder goed worden begrepen’, zegt Kyle Stamper, Chief Data Scientist bij Greater Divide. ‘Isolatie en angst treffen verschillende mensen op verschillende manieren, maar we weten nog niet of hebben geen goed idee waar deze verschillen liggen. Dat is een van de essentiële vragen die we proberen te beantwoorden met ons onderzoek.’
In een artikel op Fastcompany worden drie manieren gedeeld hoe je als organisatie introverte collega’s tegemoet kunt komen:
#1 Plan de dag niet vol met groepsvideogesprekken
We zoomen wat af de afgelopen maanden. Hoewel handig voor vergaderingen op afstand, kunnen videogesprekken introverte mensen zwaarder belasten dan echte interacties, meent Thea Orozco, auteur van The Introvert’s Guide to the Workplace. Het is niet alleen moeilijker om non-verbale signalen te lezen of op een natuurlijke manier te ontspannen in het gesprek, maar videogesprekken kunnen ook dissonantie veroorzaken en tegenstrijdige gevoelens oproepen, waardoor vooral introverte werknemers uitgeput kunnen raken.
Je kunt je introverte collega’s ondersteunen door selectiever te zijn bij het plannen van groepsvideogesprekken. Overweeg om niet-essentiële groepsbijeenkomsten of brainstorms optioneel te maken en hen alternatieve manieren aan te bieden om input te leveren. Kanalen zoals Slack en samenwerkingssoftware zoals Google Docs kunnen een mooie manier zijn om de behoeften van uw introverte collega’s te respecteren, terwijl ze toch waardevolle input kunnen leveren voor groepsgesprekken.
#2 Help bij het creëren van effectieve werkruimte
Tenzij je deel uitmaakte van de 5 procent die vóór 2020 op afstand werkte, zijn veel mensen nog aan het uitvogelen hoe ze hun thuiskantoor optimaal kunnen inrichten om hun productie op peil te kunnen houden. Voor introverte mensen, die bedreven zijn in het uitzoeken van rustige werkplekken, is het hebben van een partner of kinderen thuis tijdens de werkdag, niet alleen afleidend, maar ook mentaal vermoeiend.
Help je werknemers manieren te vinden voor het creëren van effectieve werkruimten. Het bevordert de productiviteit en het welzijn van werknemers enorm. Voor introverte werknemers betekent dit meer dan een ergonomisch correcte stoel of bureau. Zij hebben een rustige plek nodig om op te kunnen laden.
Als werkgever kun je hierin tegemoet komen door meer flexibiliteit te bieden tijdens werkuren, waardoor werknemers hun werktijden kunnen afstemmen op de hectiek in zijn of haar omgeving. Het aanbieden van parttime toegang tot een coworking-ruimte of het toelaten van een veilig aantal werknemers in een bestaand fysiek kantoor, kan ook uw introverte mensen helpen die worstelen met een vol huis.
#3 De digitale vrijmibo lest de dorst naar sociale contacten niet
Introverte mensen verlaten misschien als eerste een feestje verlaten, of blijven tijdens zakelijke evenementen graag in de buurt van een klein, bekend gezelschap. Ze hebben net zo veel sociale interactie nodig als hun extraverte collega’s. Ze pakken het alleen anders aan.
Waar je extraverte collega’s bijvoorbeeld een breed sociaal netwerk kunnen aanboren, zullen introverte collega’s eerder geneigd zijn om met minder mensen een doordacht gesprek op gang te brengen. Introverte mensen zijn zelden geïnteresseerd in small talk en geven er de voorkeur aan om grotere gesprekken te voeren over ideeën, waarden en gevoelens.
In een virtueel personeelsbestand kan het echter voor introverte mensen, vooral degenen die alleen wonen, moeilijker zijn om zinvolle sociale interacties op gang te brengen. In tegenstelling tot hun extraverte collega’s, die eerder een scala aan connecties hebben buiten de werkplek, kunnen introverte mensen vertrouwen op hun werkplek om die connecties aan te wakkeren door middel van georganiseerde evenementen.
Je helpt introverte mensen zich aan te passen aan de cultuur van werken op afstand, door sociale bijeenkomsten aan te moedigen waar werknemers zinvolle relaties kunnen opbouwen en contact kunnen houden met hun collega’s. Stel kwaliteit boven kwantiteit. Kleinere bijeenkomsten, bijvoorbeeld die draaien rond een gedeelde interesse of een creatief idee, kunnen voor introverte mensen een geweldige manier zijn om hun behoefte aan diepere verbindingen in een meer intieme omgeving te voeden.