Minister Van der Hoeven riep maandag op om de eerder vastgestelde looneis van maximaal 3,5 procent los te laten. Aanleiding van die oproep is uiteraard de kredietcrisis. Woensdag deed de minister nogmaals haar oproep om de pensioenleeftijd ter discussie te stellen.
De vakbonden én werkgevers zien het niet zitten om aan haar oproep te voldoen. Cao-coördinator Wilna Wind: “We hebben bij het Najaarsoverleg gezegd: het is tijd voor koopkrachtverbetering. Als in de prognose van het Centraal Planbureau de koopkracht ook nog naar beneden was gefloept, had het er veel erger uitgezien”, zegt ze in het Financieele Dagblad.
Vertrouwen
Dat de koopkracht in 2009 flink toeneemt vanwege het verdwijnen van de WW-premie, maakt niet veel indruk op de FNV.
Opvallend genoeg keert ook VNO-NCW zich tegen de oproep van Van der Hoeven: “Wij denken dat de minister zich geen zorgen hoeft te maken en dat er een verstandig loonbeleid wordt gevoerd”, aldus een woordvoerder. “Tachtig procent van de cao-contracten ligt bovendien al vast en de onderhandelingen beginnen pas weer als de krokussen zijn uitgebloeid. Niemand weet hoe de wereld er dan uitziet.”
Toegeeflijk
Saillant detail wat betreft de oproepen van Van der Hoeven is dat zij daar na een aanvaring met Tweede Kamerleden Charlie Aptroot (VVD) en Boris van der Ham (D66) pas mee is begonnen. Die bekritiseerden haar functioneren omdat zij zich afzijdig hield van grote economische thema’s.
Sindsdien doet de minister goed haar best: ze riep al meerdere malen op om de 40-urige werkweek te introduceren, de looneisen te matigen, de pensioenleeftijd ter discussie te stellen en vorige week dreigde zij de banken met het terugdraaien van de staatssteun als zij niet meer leningen verstrekken aan ondernemers. Helaas heeft ze, als minister van Economische Zaken, op al deze terreinen niet veel in de melk te brokkelen.