Volgens onderzoek van Direct Research in opdracht van de Vara wil bijna een derde van de vakantiegangers na de vakantie solliciteren naar een andere baan. Een en al voordeel voor u: aan ongemotiveerd personeel heeft u niet zo veel en dit is hét moment om op zoek te gaan naar nieuwe aanwinsten voor uw team.
Om ‘miskopen’ te voorkomen is het belangrijk om een goede vacaturetekst op te stellen. Daar ontbreekt het nogal eens aan. De meeste vacatureteksten grossieren in vaagheid, waardoor de gewenste sollicitant zich niet geroepen voelt om te solliciteren (en de ongewenste sollicitant juist wel).
Een goede vacature beantwoordt in ieder geval aan de volgende eisen:
- Duidelijke functieomschrijving. ‘Junior Web Developer’ bijvoorbeeld is niet voldoende. Functies worden in ieder bedrijf weer net iets anders ingevuld. Daarom moet u naast de functienaam ook duidelijk maken wat het werk inhoudt. Dus welke werkzaamheden de sollicitant zal uitvoeren wanneer hij wordt aangenomen;
- Maak duidelijk wat uw sollicitant minimaal moet weten. Als er kennisgebieden zijn waar uw sollicitant bekend mee moet zijn, meldt u dat als absolute eisen. Heeft u tijd voor training, dan mogen de eisen wat losser worden gesteld. Bijvoorbeeld ‘ervaring met een of meerdere cms-systemen’. Hiermee geeft u aan dat u enige ervaring op dit vlak verwacht, maar niet per sé met het systeem dat in uw onderneming wordt gebruikt;
- Vertel over uw bedrijf. Dit kan deels met een verwijzing naar de website, maar het is ook belangrijk om aan te geven welke rol de nieuwe medewerker hierin zal spelen. Hoe gaat hij/zij meewerken aan het realiseren van uw visie?
- De soft skills: de meeste vacatures bevatten wel woorden als ‘teamspeler’, ‘gevoel voor humor’, ‘creatief’ en andere clichétermen. Vaak ook nog voor banen waarin ieder lid van het team volledig op zijn eigen eilandje zit, creativiteit direct de kop in wordt gedrukt en een schuine mop tot een reprimande leidt. Sollicitanten die op meer dan twee van zulke vacatures hebben gereageerd weten inmiddels dat het een lege huls is, waar ze dus niet echt op kunnen reageren. Vermijd termen die niets betekenen of niet van toepassing zijn en vervang die door eigenschappen die niet Multi-interpretabel zijn. ‘ We zoeken iemand die in vergaderingen steeds met nieuwe ideeën komt’, bijvoorbeeld.
- U kunt het ook omdraaien: door uitvoerig de sfeer en werkdruk in uw onderneming te beschrijven lokt u mensen naar u toe die waarschijnlijk aardig bij uw bedrijf passen. Wees ook hier niet vaag, maar concreet. ‘Om 17.00 naar huis, dat noemen wij hier een vrije middag’ of ‘we zijn erg fan van schuine moppen hier bij bedrijf x’. Iets te eerlijk om op internet te zetten, dit soort ontboezemingen? Bewaar die dan voor in de gesprekken.
- Houd het leuk. U verwacht van sollicitanten originele brieven? Dan maakt u het hen wel erg moeilijk als u met een saaie dertien-in-een-dozijn-vacature komt. Geef ze een een voorzetje. Wie niet inkopt, is niet geschikt.
Meer over het opstellen van vacatures vindt u in het dossier ‘Werven van personeel’.