Dat komt neer op 500 euro per gedupeerde ondernemer. 400.000 entrepreneurs moeten de loongegevens van hun werknemers opnieuw aanleveren bij de Belastingdienst. De gegevens zijn onbruikbaar door fouten in de automatiseringssystemen van de fiscus. Detaillistenorganisatie MBK-Nederland laat haar tanden zien: “Het mag niet zo zijn dat door het geblunder bij de Belastingdienst de werkgever voor de extra kosten moet opdraaien”, zegt Jurgen Warmerdam van MKB-Nederland in het AD. Hij dreigt met belastingrebellie: “Anders verdwijnt het draagvlak om netjes belasting te betalen.”
Ook de Tweede Kamer heeft het gehad met de administratieve problemen bij de belastingdienst en vergelijkbare ellende bij uitkeringsinstantie UWV. In het Kamerdebat in de nacht van woensdag op donderdag drongen alle partijen er bij De Jager en minster Piet Hein Donner (Sociale Zaken) op aan dat betrokken burgers en bedrijven goed geïnformeerd worden.
De problemen bestaan sinds de invoering van de wet Walvis vorig jaar. Deze wet moest de lasten voor het bedrijfsleven flink verlagen omdat het loonbegrip werd vereenvoudigd en werkgevers maandelijks gecombineerd aangifte konden doen van loonheffing en premies werknemersverzekeringen.
Staatssecretaris De Jager benadrukte tijdens het debat dat de ‘kwestie niet alleenstaand is. “De invoering van de wet Walvis is een gezamenlijke actie met het UWV en het lukt ons niet om betrouwbare loongegevens uit hun systeem te verkrijgen.”
De Jager heeft nog niet gereageerd op de eis van de ondernemers.