Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau EIM.
De afgelopen vijf jaar blijkt tien procent van de werkgevers in het MKB één of meerdere moeilijk plaatsbare werklozen in dienst te hebben gehad. 69 procent van deze mkb’ers geeft aan dat het niet nodig was om hiervoor de bedrijfsvoering aan te passen.
Toch hadden ze dat wellicht beter wel kunnen doen: de helft van de toen aangenomen werklozen is nu nog steeds werkzaam in de bedrijven. Nog minder dan de helft van deze groep geeft aan in de komende twee jaar meer of opnieuw moeilijk plaatsbare werklozen aan te nemen. Vooral bedrijven met vacatures die om een laag opleidingsniveau vragen zijn bereid om hen aan een nieuwe baan te helpen.
Van de negentig procent ondernemers die nog geen moeilijk plaatsbare werklozen in dienst hebben genomen, geeft een op de vijf aan dit in de toekomst wel te willen doen. Een ruime meerderheid geeft aan ook bereid te zijn om aanpassingen in het bedrijf te verrichten om dit mogelijk te maken. In de meeste gevallen is die bereidheid er echter alleen wanneer de overheid een duit in het zakje doet.
Ruim tweederde van de mkb’ers heeft geen ervaring met moeilijk plaatsbare werklozen en wil dit ook niet. Zestig procent van hen heeft überhaupt geen behoefte aan nieuw personeel. Voor de overigen geldt de vrees voor ongeschiktheid, de hoge kosten en de romslomp als reden om werklozen werklozen te laten.