De gebruikelijke reflex van vakbonden en veel werkgevers is: tijdens een crisis minder werken. De vakbonden zien dat als een probaat middel tegen werkloosheid, de werkgevers willen graag de mogelijkheid om de personeelsleden niet te betalen als er geen werk voor ze is.
Flexibiliteit
Van Eck ziet dat anders. Als reactie op een dalende vraag naar zijn producten laat hij zijn personeel juist méér werken. En dat werkt: “Er voltrekt zich een wonder”, jubelt de directeur in dagblad De Pers. “We draaien plots als een tierelier. De omzet valt zelfs al vijf procent hoger uit dan vorig jaar.” Opvallend in een branche die bij uitstek lijdt onder de gevolgen van de kredietcrisis.
Flexibiliteit is het toverwoord. “We kunnen diensten spreiden en daardoor 24 uur per dag open blijven. Normaal werkt het personeel alleen overdag.”
Keten
Hij pleit ervoor dat meer bedrijven langer werken gaan invoeren. “Zo kunnen we duizenden banen sparen in onze sector. Er zijn namelijk nog genoeg opdrachten, maar alleen voor de korte termijn. Als bedrijf A ons belt om een metalen plaat te laten snijden of lassen, wil de opdrachtgever het product meteen hebben. Lukt dat niet, dan loopt de keten vast. Immers, de werknemers die bij bedrijf A het product af moeten maken zitten te lang zonder werk en zijn hun baan al kwijt als de plaat arriveert.”