In 2010 stond Frank Klemann van Tulpfietsen in Sprouts Challenger 50-lijst van meest uitdagende bedrijven. Bij Tulpfietsen kun je online een fiets samenstellen; alle details tot en met bagagedrager en fietsbel kies je zelf uit. Nadat de consument online een model heeft samengesteld, ging de order naar de sociale werkplaats in Maastricht, waar de fiets in elkaar werd gezet.
Ging, want de sociale werkplaats besloot in november 2010 – een halfjaar na de lancering van Tulpfietsen – te stoppen met fietsassemblage. Klemann kreeg een brief met de mededeling dat de werkplaats onder druk van bezuinigingen moest stoppen met haar fietstak. “We moesten daar binnen drie maanden weg met onze voorraad, ‘kijk maar waar je je productie onderbrengt’ was de strekking van de brief”, vertelt Klemann. Een strop voor het nog jonge bedrijf. “We waren net op stoom, na een jaar voorbereiding. Dan ineens naar eigen personeel moeten zoeken, is niet te doen als bedrijf in die fase.”
Detacheren
Voor de sociale werkplaats was de assemblage niet rendabel genoeg, aangezien Tulpfietsen per handeling betaalde en er dus geen zekerheid van inkomsten was. Klemann besloot daarom in overleg het model om te draaien: tien mensen die de assemblage deden in de werkplaats zijn nu gedetacheerd bij hem. “Dat bleek de oplossing: we betalen de sociale werkplaats een vast bedrag per maand voor die medewerkers.”
Een oplossing met veel voordelen, ontdekt Klemann in de nieuwe constructie. “De productiviteit is twee keer zo hoog geworden. De mensen zijn bij ons meer gemotiveerd om hard te werken, omdat ze niet meer het stempel krijgen van de sociale werkplaats, maar voor een ‘echt’ bedrijf werken”, legt hij uit. “Daarnaast hebben we een goede manager op het team zitten, en is er een goede structuur en focus. Ze zijn echt dedicated voor ons aan het werk.”
Dat werkte zelfs zo goed, dat Tulpfietsen besloot te investeren in een eigen productiehal met werkplaats en magazijn, en daar nu onder de naam BGHolland ook fietsen assembleert voor andere merken. “Er was vraag van andere klanten van de sociale werkplaats die niet meer verder konden, die klanten hebben wij overgenomen. We doen nu allerlei types fietsen, tot en met high end racefietsen en elektrische fietsen. Onze whitelabelklanten leveren de losse componenten aan, wij zetten de fietsen in elkaar.”
Extra inkomsten
Alles bij elkaar produceren Tulpfietsen en BGHolland nu 10.000 fietsen per jaar, waarvan grofweg zestig procent Tulpfietsen. “Het is fijn om een extra inkomstenstroom te hebben in deze tijd, het vult elkaar goed aan”, stelt Klemann. “Assemblage vergt een goede planning, maar als je dat onder de knie hebt, gaat het goed.”
De komende tijd focust het bedrijf op uitbouw van de nieuwe activiteiten. Naast het opzetten van BGHolland is Klemann druk met de Franse site – Tulipbikes.com – en export naar onder andere België en Engeland. De productiehal is schaalbaar, en Klemann hoopt snel gebruik te gaan maken van de extra ruimte. “Binnen drie jaar wil ik groeien naar 25.000 fietsen per jaar.”