Bij reorganisaties zijn de oudjes als eerste aan de beurt om ‘af te vloeien’. In de VS ligt de situatie anders. Daar is het respect voor senior citizens (gratis registratie verplicht) veel groter. Ze willen graag, kosten op jaarbasis minder dan jongere werknemers, behoeven minder opleiding en zijn minder snel geneigd van baan te verruilen.
De wintermaanden doorbrengen in het tropische Florida en de zomermaanden werken in het gematigde Maine. Een utopie? Nee. Door de toenemende vergrijzing wordt de behoefte aan geschoolde, ervaren krachten steeds groter. Grote bedrijven in de VS halen daarom alles uit de kast om bejaarden achter de geraniums vandaan te halen.
Zijn mensen na (minimaal) veertig dienstjaren nog bereid in boekwinkels te werken of te helpen in het magazijn van een bouwmarkt? Ja. Veel Amerikaanse bejaarden zitten krap bij kas en kunnen wel hulp met de ziektekosten gebruikten. Als duwtje in de rug schermen sommige bedrijven met extraatjes als abonnementen voor de golfbaan, bloemschikcursussen en gratis boeken.
De nieuwe recruits worden dan wel met open armen ontvangen, op hoge functies hoeven ze niet te rekenen. Meestal tot hun eigen genoegen. Stress hebben ze niet meer. Voormalig uitgever Larry Gershell (72), nu dagelijks achter de toonbank van een boekenwinkel, vindt dat een geweldige vooruitgang: “Geen pijn in mijn buik meer. Heerlijk.”