Op de LinkedIn Group Nederlandse Business Intelligence Community is momenteel een interessante discussie over De Excel Tijdbom.
De stelling die bevochten wordt is deze: van Excel kom je niet meer af, net zoals van dat heerlijke paar versleten pantoffels. Excel uitbannen uit Business Intelligence is een desillusie. Gesloten BI systemen bieden geen oplossing voor gebruikers. Ik ging er even goed voor zitten. Mijn verwachting was dat deze stelling volledig met de grond gelijk werd gemaakt. Ik was dan ook erg verbaasd om te lezen dat de vele reacties in grote mate de stelling ondersteunden. De hardcore Business Intelligence consultants zijn er meer en meer van overtuigd dat Excel een goede toevoeging is op bestaande systemen.
Oeps, Excel-foutje
Dat is echt een andere instelling dan een aantal jaar terug. Spreadsheet fouten zorgden voor een grote scepsis bij consultants en in het bedrijfsleven. Voorbeelden zijn er genoeg. Bijvoorbeeld het Canadese energiebedrijf TransAlta, dat door een verkeerde spreadsheet € 24 miljoen teveel betaalde voor een contract. “It was literally a cut-and-paste error in an Excel spreadsheet that we did not detect”, aldus CEO Steve Snijder. Of bij het Britse C&C, het bedrijf achter Magners Cider. Zij rapporteren onterecht een forse daling van de verkopen, wat zorgde voor een daling van 15 procent van de aandelen. “It was basically human error…there’s nothing wrong with our systems”, gaf CFO/COO Stephen Glancey aan. Ook de Dilbert cartoonist Scott Adams is een fel tegenstander van spreadsheets. In deze cartoon drijft hij er al in 1993 de spot mee.
De toegevoegde waarde van spreadsheets
Vandaag de dag zijn er eveneens veel negatieve geluiden te horen over het gebruik van spreadsheets. Wekelijks probeer ik mensen te overtuigen van de toevoegde waarde van Excel. Maar ik had niet eerder een discussie van professionals meegemaakt waar spreadsheets (lees: Excel) zo openlijk werden verdedigd. Nota bene door BI consultants, die onder andere hun brood verdienen met het elimineren van spreadsheets als rapportagemiddel.
Wat is de reden van deze omslag? De technische verbetering van spreadsheets kan het niet zijn. Oke, met de komst van Excel 2007 en Excel 2010 zijn de (grafische) mogelijkheden sterk verbeterd. Maar de bezwaren van het eerste uur zijn daarmee niet weggenomen. Ook Excel 2010 is erg open en flexibel, wat gelijk de grote kracht en het grote risico is. Dan moet het wel een kwestie van voortschrijdend inzicht zijn. Het inzicht dat de gebruikers zijn vergroeid met Excel. En een goed alternatief is er blijkbaar nog niet voor in de plaats gekomen. Om met een van de deelnemers van de LinkedIn discussie te spreken: “afpakken werkt niet”. Het alternatief? Een goede Business Intelligence basis, waar Excel als rapportageschil overheen ligt. Daarmee is data integriteit geborgd, en zijn alle nadelen van spreadsheets beheersbaar. En de eindgebruiker? Die kan heerlijk verder werken in Excel.
Over de auteur: René Slagter is partner van InfoManagers en auteur van 'Rapporteren in Excel'.
Over het podium: Ook uw visie geven op ontwikkelingen binnen uw vakgebied? Plaats een artikel op MT Podium. Log in op mt.nl/profiel en voeg onder 'activiteiten' uw artikel toe. Interessante bijdragen worden meegenomen in de nieuwsbrief en op home geplaatst. MT Magazine publiceert bovendien periodiek 'Het beste van MT Podium'.