De cloud levert wereldwijd miljoenen nieuwe banen op. Dat is mooi, maar niet het belangrijkste voordeel van de cloud. Podiumauteur Mark Raben beschrijft welke grote persoonlijke en zakelijke gevolgen de opkomst van de cloud heeft.
De laatste tijd worden met enige regelmaat studies gepubliceerd over de impact van de cloud op de economie. Zo heeft onderzoeksbureau IDC berekend dat ‘de cloud’ de komende jaren wereldwijd goed zal zijn voor 14 miljoen nieuwe banen. Dat is een indrukwekkend getal. Het gaat immers om bijna evenveel banen als Nederland inwoners telt. Toch denk ik dat dit soort onderzoeken geen recht doen aan de werkelijke impact van de cloud. In mijn visie zal cloud computing namelijk een ongekende invloed hebben op iedereen, en niet ‘alleen maar’ op mensen die dankzij de opkomst van de cloud een nieuwe baan vinden.
Cloud als dagelijkse kost
De cloud zal zo diep ingrijpen op ons leven dat we de term cloud straks helemaal niet meer gebruiken. Naarmate we meer van de cloud gebruik gaan maken, wordt deze manier van werken zo normaal dat we er niet meer aan denken als we werken vanuit de cloud. Het is simpelweg de manier waarop we informatie tot ons nemen en verwerken. Daar gebruiken we het apparaat voor waar we op dat moment de voorkeur aan geven – desktop, smartphone of wat dan ook – terwijl we ons niet meer afvragen waar de data precies staat. Net zo min als we ons zorgen maken over de vraag of de applicatie waarmee we die gegevens bewerken of doorsturen zich in onze tablet of notebook bevindt of ergens anders.
Ons leven in de toekomst
Discussies over het aantal extra banen zijn weliswaar nuttig, maar minder interessant dan onderzoeken die ons een idee geven hoe wij straks werken en leven. Door de cloud zal zowel ons zakelijke leven als privéleven er totaal anders uitzien dan nu het geval is. Wat zijn deze veranderingen?
Geen speciale it-afdeling
IT is over enkele jaren niet meer enkel de verantwoordelijkheid van een gespecialiseerde afdeling, maar ook van de manager en zelfs de consument. IT-professionals fungeren vooral als adviseurs. Zij moeten met behulp van technologie de business helpen succesvol te zijn.
Goedkoop innovaties uitproberen
In ons zakelijk leven gaan we een enorme versnelling meemaken. Doordat we simpelweg ‘computer resources’ uit de cloud kunnen afnemen in de hoeveelheden die we ook daadwerkelijk nodig hebben, kunnen we heel snel vanuit de business nieuwe ideeën uitproberen.
Het mooie daarvan is bovendien dat het straks ook niet meer erg is als zo’n poging om iets nieuws te starten mislukt. De kosten van zo’n gestrand avontuur zullen veel lager zijn dan nu het geval is. We investeringen minder in IT en huren slechts capaciteit uit de cloud. Loopt het project anders dan gedacht, dan blijven we niet met een datacenter vol overbodige spullen zitten, maar geven we die IT-capaciteit simpelweg weer terug aan de partij waar we deze van hadden gehuurd.
Zelf apps creëren
Eindelijk zijn eindgebruikers in staat om applicaties te creëren. Ik zeg bewust niet ‘bouwen’ of ‘ontwerpen’, want dat riekt naar technisch ingewikkelde IT-processen. De cloud maakt het straks mogelijk om de functionaliteit die we nodig hebben met een paar muisklikken of swipes in elkaar te zetten.
Dat gebeurt via een selfservice-aanpak die we nu alleen maar kennen van het invullen van declaratieformulieren en het regelen van vakantiedagen. Selfservice wordt straks echter de basis van alle werkprocessen van onze business. De zware enterprise-applicaties blijven uiteraard gewoon bestaan, maar de manier waarop de gebruiker hiermee werkt, verandert steeds meer in door hemzelf samengestelde apps die soms jaren mee zullen gaan en soms maar een paar dagen.
Iedereen wordt ict-er
We stappen hiermee steeds meer over op wat wel een ‘DYI’ ofwel Do It Yourself-economie wordt genoemd. Kreten als outsourcing of cloud verdwijnen, omdat iedere organisatie – van zzp’er tot multinational – straks kan putten uit een almaar groeiende hoeveelheid cloud-services. Alles is straks simpelweg als een dienst beschikbaar. Het interessante daarbij is dat iedereen daarmee in feite een IT’er wordt. Geen IT-professional in de klassieke zin van het woord, maar de gebruiker wordt juist meer en meer de baas over zijn eigen IT.
Impact van de cloud
Is dit een vergezicht dat het leuk doet in managementboeken of in de presentaties van futurologen, maar weinig realistisch is? Nee, dat denk ik niet. Naar mijn mening is het beeld dat hier is geschetst veel dichterbij dan veel mensen wellicht geneigd zijn te denken. Sterker nog, steeds meer mensen leven inmiddels al zo. Alles staat bij deze mensen in de cloud en zolang zij maar verbinding hebben met internet en kunnen inloggen op hun eigen werkomgeving-in-de-cloud kunnen zij altijd en overal werken. De impact van de cloud gaat wat mij betreft dan ook veel verder dan ‘alleen maar’ nieuw gecreëerde banen. Hoe goed we die in deze economisch lastige tijden natuurlijk ook kunnen gebruiken.
Over de auteur:
Podiumauteur Mark Raben is Director Innovation & Product Strategy bij SAP
Over het Podium:
Ook uw visie geven op ontwikkelingen binnen uw vakgebied? Plaats een artikel op MT Podium. Log in op mt.nl/profiel en voeg onder 'activiteiten' uw artikel toe. Interessante bijdragen worden meegenomen in de nieuwsbrief en op home geplaatst. MT Magazine publiceert bovendien periodiek 'Het beste van MT Podium'.