De krapte op de arbeidsmarkt neemt komende jaren toe. En dat terwijl duizenden mensen wel willen werken, maar nergens worden aangenomen. Podiumauteur Niels Oudega bespreekt het taboe om 65-plussers aan te nemen.
Het Research Centrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) berichtte onlangs dat er ondanks de recessie sprake zal zijn van een banengroei tot 2016. De reden? De babyboomgeneratie gaat met pensioen. Deze oudere werknemers verlaten de arbeidsmarkt en een vervangingsvraag ontstaat, aldus het ROA. Intussen blijkt uit statistieken van het CBS dat steeds meer 65-plussers door willen werken. Waren er in 2006 nog zo'n 90.000 65-plussers actief aan de slag, inmiddels zijn dit er 141.000. En deze groep groeit de komende jaren alleen maar. De vraag rijst dan ook: wíl deze groep met pensioen of moeten ze?
Stoppen geen keuze maar gewoonte
14 procent van alle 65-plussers geeft aan graag door te willen werken. Er staan maar liefst zo’n 200.000 babyboomers werkloos aan de zijlijn. Dit komt voornamelijk – ondanks dat de pensioenleeftijd omhoog gaat – omdat het ingebed is in de Nederlandse cultuur dat ouderen na hun 65ste ‘achter de geraniums’ horen. Uit de gesprekken die ik dagelijks voer met 65-plus uitzendkrachten blijkt dat het niet makkelijk is voor deze groep om een baan te vinden. Solliciteren na je 60ste wordt door veel ouderen als onmogelijk beschouwd.
Kul-argumenten
CV’s van 65-plussers worden door werkgevers veelal meteen op de stapel ‘afgewezen’ gegooid en gepasseerd onder het mom van oud, inflexibel en duur. Dit geeft blijk van de onwetendheid van werkgevers op het gebied van de 65-plus werknemer.
Ten eerste is oud natuurlijk een discutabel begrip. Tegenwoordig worden we steeds ouder, zijn we vitaler en staat de 65-plusser nog volop in het leven. Om de beeldvorming even bij te stellen, denk aan koningin Beatrix, Ivo Opstelten, Ruud Lubbers, Rutger Hauer en Sylvia Tóth. Allemaal voorbeelden van vitale 65-plussers van wie we hun kennis en ervaring niet zouden willen én kunnen missen.
Daarbij zijn inflexibel ontslagrecht en risico’s, zoals loondoorbetaling bij ziekte en aanspraak maken op oude rechten, vaak een reden om de samenwerking met een babyboomer te beëindigen. Deze risico’s kunnen echter makkelijk worden omzeild door middel van het in dienst nemen op uitzendbasis. De werkgever kan dan flexibel en risicoloos werkgeven. Bovendien zijn 65-plussers voordeliger dan jongere werknemers omdat de werkgever geen afdracht hoeft te doen van sociale premies zoals WW, ZW, WAO en AOW. Dus hoezo oud, inflexibel en duur?
De werkgever moet om
Het ROA geeft aan dat voornamelijk in de technische beroepsgroepen een groot tekort aan personeel zal ontstaan door het vertrekken van de babyboomers. Leraren basisonderwijs, docenten exacte, medische en verzorgende vakken, docenten landbouw en techniek, docenten talen, expressie en letteren worden schaars. Beroepen die mijn inziens zeer goed kunnen worden bekleed door een 65-plusser die ervaren is op dit gebied.
Werkgevers moeten dan ook echt af van hun koudwatervrees om de 65-plussers een baan in deze sector aan te bieden of te behouden. Werkgevers moeten welwillende 65-plussers stimuleren door te werken, want juist deze groep kan dit tekort ondervangen.
Eerdere bijdrage
Over de auteur:
Dit podiumartikel is geschreven door Niels Oudega, eigenaar van Pittig 65+ uitzendbureau.
Over het podium:
Ook uw visie geven op ontwikkelingen binnen uw vakgebied? Plaats een artikel op MT Podium. Log in op mt.nl/profiel en voeg onder 'activiteiten' uw artikel toe. Interessante bijdragen worden meegenomen in de nieuwsbrief en op home geplaatst. MT Magazine publiceert bovendien periodiek 'Het beste van MT Podium'.