Femke van Velzen (28)
Bedrijf: IF Productions (http://www.ifproductions.nl/)
Opgericht: 2002
Ambitie: ‘Een verschil maken met onze documentaires’
‘Je kan niemand vragen hoe je een documentaire moet maken’
Eigenlijk is het filmbedrijf IF Productions van de eeneiïge tweeling Ilse en Femke van Velzen een uit de hand gelopen afstudeerproject. Voor hun opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming wilden de zusjes geen scriptie schrijven. Ze maakten liever een documentaire. In Zuid-Afrika volgden ze met hun eerste filmcamera van 4000 gulden de jonge radiomakers van het Kaapstadse Bush Radio. Terug in Amsterdam organiseerden ze een première voor vrienden in het Tropentheater. Femke: “We hadden toen nul ervaring, maar als ik Bush Kids nu terugkijk, vind ik het nog steeds een superleuke documentaire.”
Dat vonden hun vrienden ook. Via via rolden de filmklusjes binnen. Ook ontstond het idee voor een nieuwe film. Ilse: “Minister van Integratie Rita Verdonk besloot in 2001 dat minderjarige asielzoekers uit landen waar de oorlog voorbij was, terug moesten naar hun land zodra ze 18 werden. In Angola kwam vrede na een langdurige burgeroorlog, daarom volgden we enkele Angolese jongeren in aanloop naar en tijdens hun terugkeer.” Het werd een energieslurpend en tijdrovend filmtraject. Femke: “Die jongeren wílden helemaal niet over hun terugkeer praten.” Bovendien mislukte de poging van de zussen om een omroep te interesseren voor Terug naar Angola. Ilse: “Daarom klusten we bij in de horeca. Pas na twee jaar, toen alles al was gefilmd en alle kosten al waren gemaakt, hapte de IKON toe.” De omroep hielp het tweetal met een coach en een editor. Ilse: “We hebben als sponzen kennis opgezogen. Maar uiteindelijk kan je niemand vragen hoe je een documentaire moet maken. Daarop bestaat geen antwoord. Je moet gewoon aan de slag.”
De zussen regisseren niet alleen, ze produceren hun films ook zelf. Dat heeft een groot voordeel, legt Femke uit. “Normaal gesproken kan je als filmmaker pas beginnen met filmen als de producent de financiering rond heeft. Wij hebben daar geen last van. Als wij geloven in een film, nemen we het financiële risico zelf en zorgen we dat het geld terloops binnenkomt. Dat lukt elke keer weer. Meestal financieren NGO’s onze films.”
Met hun derde documentaire Fighting the Silence, over de slachtoffers van seksueel geweld in Congo, brak de tweeling echt door. De film toert sinds 2007 over de hele wereld, won prijzen op filmfestivals in Bolivia, Polen, Spanje en Qatar en werd meerdere malen uitgezonden op televisie. Inmiddels komt de opvolger van Fighting the Silence er al weer aan. Femke: “In Fighting the Silence spraken we met verkrachte vrouwen. In de nieuwe film komen de verkrachters aan het woord. Dat zijn hele heftige gesprekken. Soms dachten we: waarom vertel je dit in vredesnaam aan ons?”
De zussen willen hun documentaires gebruiken om een verschil te maken. Zo werken ze samen met Patrick Cammaert, de Nederlandse generaal die de VN-vredesmissie in Congo leidde, aan een groot educatief project voor het Congolese leger over de gevolgen van seksueel geweld. Femke: “Onze films moeten ook daar bewustwording creëren. Met zo’n project tillen we ons werk naar een hoger niveau.” (MvdS)