Erwin Miedema (33)
Bedrijf: Domus Magnus
Opgericht: juni 2004
Wat: kleinschalige particuliere ouderenzorg in exclusieve woonomgeving
Kosten appartement: € 2950 tot € 3950 per maand
Doelgroep: “Kijk naar de CBS-cijfers. Dit is best voor veel mensen weggelegd.”
Gezeten aan de voet van de Seine in Chateau de Montmélian als 25-jarige jarige MBA’er aan de INSEAD Business School, wist Erwin Miedema het zeker: ‘Zo zou ik wel oud willen worden.’ Die gedachte heeft hij sinds 2004 vertaald in Domus Magnus, oftewel particuliere ouderenzorg in oude (rijksmonumentale) gebouwen.
De gedachte achter Domus Magnus is eenvoudig. De een zijn wooncomfort is niet dat van een ander. Waarom dan wel met z’n allen in hetzelfde verzorgingstehuis? Volgens Miedema liggen er zo gezien volop kansen in deze markt door simpelweg voor een segment te kiezen. Hij koos voor kleinschalige ouderenzorg in oude gebouwen, geleverd in ruime appartementen met behoud van de eigen levensstijl.
“Domus Magnus werkt zo echt níet aan een tweedeling in de zorg”, helpt Miedema meteen een misverstand uit de wereld. “Wij hebben alleen een harde scheiding gemaakt tussen wooncomfort en levensstijl enerzijds en zorg anderzijds. De zorg betalen wij, net als de reguliere ouderenzorg, puur uit de AWBZ en de WMO. Door echter alles heel geconcentreerd en effectief aan te bieden, kunnen wij meer”
Zorg op maat (inclusief 24-uur zorggarantie en een inpandige verpleeghuisarts) is bovendien slechts één pijler onder de drie locaties van Domus Magnus (landgoed Klein Engelenburg in Brummen, vanaf 1 december de Magistraat in Rotterdam en vanaf 2010 de Hooge Riet in Ermelo). Minstens zo belangrijk zijn wooncomfort en levenstijl. Het eten wordt hier bijvoorbeeld bereid met dagverse producten. Ondertussen genieten de ouderen de hele week van allerlei activiteiten, waaronder elke vrijdagmiddag een klassiek concert. De belangrijkste geruststelling voor ouderen is dat ze hier echt oud kunnen worden, ongeacht hoe de zorgvraag zich ontwikkelt.
Het is een opmerkelijke bedrijfskeuze voor een technisch natuurkundige die na vijf jaar werkervaring als strategisch managementadviseur bij McKinsey voor het eigen ondernemerschap koos. “Je moet ook een beetje gek zijn”, erkent Miedema. “De overheid maakt het je in elk geval niet makkelijk door ongeveer elke twee jaar de regelgeving te veranderen. Let wel, aan het bed verandert niets, maar het betekent elke keer weer veel administratie met allerlei aanbestedingsrondes. Daar is eigenlijk geen bedrijf op te bouwen.”
Toch zijn de winstmarges van Domus Magnus (10 tot 15 procent) naar Miedema’s tevredenheid. Dat hij elders verhoudingsgewijs veel meer had kunnen verdienen, neemt hij op de koop toe. “Na vijf jaar McKinsey wilde ik gewoon met mijn benen in de modder staan. Iets tastbaars neerzetten. Ik kom zelf uit een typische artsenfamilie, dus de gezondheidszorg is mij met de paplepel ingegoten. Daarbij had ik een hele specifieke visie op de ouderenzorg.”
Zijn hiaat aan zorgkennis vulde hij op, via internet en door van meet af aan een Raad van Adviseurs in het leven te roepen, met daarin besluitmakers uit de sector. Positieve geluiden van de bank en ook potentiële financiers uit zijn eigen netwerk, deden zijn vertrouwen groeien. “Waarom de markt dan nog verder onderzoeken? Ondernemen is risico nemen.”
Niet zonder succes. De negentien appartementen van Klein Engelenburg (‘Zoveel heb je nodig om het rendabel te maken’) zaten vanaf de eerste dag vol en de inschrijvingen voor de Magistraat lopen voor op de prognoses. Bang voor concurrentie is Miedema niet. “Ik heb maar een fractie van de markt. Er liggen nog volop kansen. In vergelijking tot het buitenland staat het hier zelfs in de kinderschoenen. Het mooiste zou zijn als het Domus Magnus-concept een echt concept wordt dat op meerdere locaties wordt gerealiseerd.”