1. 90 bedrijven verantwoordelijk voor tweederde CO2-uitstoot
Uit onderzoek blijkt dat slechts 90 bedrijven goed zijn voor maar liefst bijna twee derde van de wereldwijde CO2-uitstoot. Bovenaan de lijst staan Chevron, Exxon, BP en Shell. Dit verschijnt binnenkort in het wetenschappelijke tijdschrift Climatic Change. Wetenschappers hebben data gebruikt van het Amerikaanse ministerie voor Energie en rekening gehouden met emissies langs de gehele supply chain. De conclusie is ontnuchterend. 90 bedrijven produceerden tussen de industriële revolutie en nu maar liefst 63 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dat is 914 gigaton CO2. De totale CO2-uitstoot sinds die tijd is 1450 gigaton. 83 van de 90 bedrijven zijn energiebedrijven die olie, gas en kool produceren. Al Gore, voormalig vice-president van de VS, noemt het onderzoek een ‘cruciale stap voorwaarts’. Volgens hem kan dit onderzoek een vernieuwing betekenen van het debat over het verdelen van de schuld voor de klimaatcrisis.
2. Techbedrijven VS nemen meer vrouwen dan mannen aan
De Amerikaanse technologiebranche, nog altijd gedomineerd door mannen, lijkt langzaam te veranderen. In de afgelopen twaalf maanden ging 60 procent van de banen in die sector naar vrouwen. In totaal kwamen in het afgelopen jaar er ongeveer 60.000 banen bij in de Amerikaanse techsector. In 36.000 gevallen, 60 procent, ging de baan naar een vrouw, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics. Mannen kregen voorheen over het algemeen zo’n 70 tot 80 procent van de banen, meldt CNN.
3. ‘Grote prijsverschillen tussen webwinkels’
Je bent prijsstunter? De Consumentenbond weet het nu. Prijsverschillen tussen webwinkels kunnen enorm oplopen. Dit blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van de Consumentenbond naar online prijzen van ruim 1800 artikelen. De bond onderzocht in oktober de prijzen van witgoed (wasmachines, koelkasten), bruingoed (camera’s, stofzuigers, televisies), kleine huishoudelijke apparaten en doe-het-zelf-gereedschap. In alle categorieën zijn er grote prijsverschillen tussen de aanbieders, zegt de consumentenorganisatie. Zo kost de digitale camera Canon Ixus 132 bij webwinkel Castle 123 euro, maar diezelfde camera is bij Foto Klein en Mediamarkt verkrijgbaar voor slechts 79 euro. Nog groter is het prijsverschil bij de all-in-one-printer Epson XP-600. Deze kost bij Bobshop 85 euro, terwijl webwinkel Comcom maar liefst 163 euro rekent.
4. Nerdalize scoort prijzengeld
Nerdalize, kortgeleden nog op Sprout.nl, heeft de Maastrichtse Local Hero Award 2013 gewonnen. Het leverde de jonge ondernemers meteen 10.000 euro op. Nerdalize heeft dan ook niet stil gezeten. De crowdfunding van 55.000 euro is voltooid, andere investeerders zijn aangetrokken en het bedrijf is inmiddels toegelaten tot YES!Delft, de grootste high-tech incubator in de EU.
5. NL-startup wint Cleantech award
Nog meer prijzen voor een Yes!Delft-onderneming. Eternal Sun heeft in Silicon Valley de prestigieuze Cleantech Open Global Ideas Award gewonnen. Eternal Sun ontwikkelt zonnesimulatoren waarmee zonlicht met 99% accuraatheid nagebootst kan worden. Hiermee kan voor kwaliteitscontrole degradatietests en prestatiemetingen gevoerd kunnen worden op producten die in outdoor condities moeten functioneren. Zonnepanelen zijn hier een goed voorbeeld van, maar denk ook aan auto-onderdelen zoals een dashboard, airbag of chemische producten zoals lak, plastic, verf, coatings en andere specifieke polymeren. Eternal Sun is een spin-off van de TU Delft en opgericht in 2011 door Stefan Roest en Chokri Mousaoui.
6. ‘Overvloed in de wereld dankzij technologie’
Als je oprichter bent van de X-prize, dan ben je belangrijk. Peter Diamandis sprak gisteren in Carré over zijn visie op de toekomst en hoe ‘exponentiële technologieën’ de wereld overvloed zullen gaan brengen in plaats van schaarste. Het is de eerste keer dat de invloedrijke CEO van de X Prize Foundation en mede-oprichter van Singularity University in Nederland was. Volgens hem gaan ontwikkelingen op het gebied van onder meer nanotechnologie, gentechnologie, 3D-printers en drones ons leven drastisch veranderen. En wat Diamandis betreft vooral ten goede. Omdat technologie volgens hem exponentieel groeit, komt de mensheid steeds sneller dicht bij het oplossen van problemen als waterschaarste, energietekorten en de toenemende vraag naar zorg. Zo is het volgens hem nu al zo dat een Masaï-krijger in midden-Afrika met een smartphone meer kennis en informatie tot z’n beschikking heeft dan bijvoorbeeld president Bill Clinton dat had in 1993.
7. En dan nog dit: O’Leary wil niet meer het gezicht van Ryanair zijn
Een beetje non-nieuws van de bad boy van de luchtvaart. Jarenlang was hij het gezicht van luchtvaartbedrijf Ryanair, Michael O’Leary. Maar dat wil hij niet meer zijn. Het is tijd voor een nieuw gezicht, vindt hij. Dat schrijft The Guardian. O’Leary was voor 20 jaar niet alleen topman, wat hij overigens gewoon zal blijven, maar hij vindt dat zijn gezicht nu te diep in Ryanair zit geworteld. Het wordt tijd voor een nieuw gezicht, vindt hij, zodat het ook makkelijker wordt voor Ryanair om ‘nieuwe’ boodschappen te verkondigen.
Tot zover de Sprout update van 22 november. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.