1. Turks Thuisbezorgd geeft werknemers na exit 27 miljoen dollar
Nevzat Aydin, oprichter van de Turkse Thuisbezorgd Yemeksepeti, heeft het begrepen: succes moet je delen. Na de verkoop van zijn bedrijf aan het Duitse Delivery Hero in mei verdeelde hij 27 miljoen dollar van de verkoopopbrengst onder zijn 114 medewerkers. Dat komt neer op gemiddeld 237K per kop, maar de hoogte van de exitbonus hing ook af van hun bijdrage aan het succes. De Duitsers betaalden overigens 589 miljoen dollar voor Yemeksepeti, maar de bonus komt uit Aydins eigen zak, en de belasting over de gift draagt hij ook af. “Dit zullen andere bazen niet leuk vinden. Maar we hebben het succes nu eenmaal samen bereikt.
2. Drive Ugo gaat Uberen
De Amsterdamse taxi-sartup Drive Ugo lanceert samen met Transvision een app, waarmee klanten in heel Nederland een taxi kunnen bestellen. “Transvision heeft in heel Nederland 5000 taxi’s, Drive Ugo heeft kennis van technologie en marketing. Daarin hebben we elkaar gevonden: het is het beste van twee werelden,” zegt Mark Stephan van Drive Ugo tegen RTL. Ugo wil taxi’s aanbieden onder de prijs van Uber.
3. Betaalbedrijf Square naar de beurs
Betaalbedrijf Square, dat van tablets een kassa maakt, gaat naar de beurs. Het bedrijf van Jack Dorsey (ook al druk als interim-CEO van Twitter) heeft hiervoor de eerste documenten bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC ingeleverd. Het verliesgevende Square heeft financiering nodig voor internationale expansie en lijkt moeite te hebben om geld aan te trekken bij investeerders.
4. Recreatiebedrijven starten eigen Booking.com
Elkeplek.nl moet de Booking.com worden van de Nederlandse bungalowparken, campings, zwembaden, sauna’s en pretparken. MKB fonds Drenthe en ABN Amro steken volgens het FD drie ton in de startup, die dankzij een samenwerking met brancheclub Recron zegt 85% van de omzet in de branche te vertegenwoordigen. Volgens Elkeplek.nl rekenen concurrerende boekingsplatformen te hoge kosten.
5. En dan dit: Amsterdam in top 20 startupsteden
Het goede nieuws: Amsterdam is doorgedrongen tot de 20 beste startupsteden ter wereld. Minder goed nieuws: Londen (6), Berlijn (9) en zelfs Parijs (11) doen het nog altijd beter dan 020 (19) in een onderzoek van databedrijf Compass onder 11.000 ondernemers en startupexperts. Onze hoofdstad profiteert van het aantal investeringen en overnames, die ervoor zorgen dat ze ten minste op de radar van de startupscene komt. Natuurlijk staat Silicon Valley bovenaan, gevolgd door New York, LA en Boston. Hup Amsterdam!
Sprout Zomerquote:
Gladwell gaf onlangs college over Facebook, Snappchat en Airbnb
Tot zover de Sprout zomerupdate van woensdag 29 juli. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Word lid van het snelgroeiende ondernemersnetwerk van Sprout
Want Sprout members krijgen naast het dagelijkse ondernemersnieuws en -inspiratie:
✓ 6 x per jaar Sprout Magazine digitaal én in de bus
✓ 10 x per jaar inspirerende evenementen en visits aan bekende ondernemers
✓ Een uitgebreid profiel op Sprout.nl
✓ Exclusieve aanbiedingen en kortingen voor ondernemers
✓ Toegang tot onmisbare ondernemerskennis in de how-to database met onderwerpen als sales, marketing, belasting en personeelszaken.
Dus meld je nu aan voor slechts 8,25 per maand!