1. Ook de Britse winkeliers hebben het zwaar
Niet alleen in Nederland slaat de crisis toe bij de middenstand. Onder kleinere winkeliers ontstaat een slagveld. Dat schrijft DFT. De helft van alle onafhankelijke winkels loopt het gevaar te moeten sluiten, waarschuwen de door de krant geciteerde onderzoekers. Duizenden winkeliers worstelen al met dalende inkomsten en toenemende online verkopen. Ook zouden houden hoge parkeertarieven het winkelende publiek afschrikken. Van alle winkels kampt bijna de helft met betalingsproblemen en zal een kwart daarvan binnen drie jaar failliet gaan.
2. Reisbureau Baobab (Terra Travel) failliet
Het reisbureau Baobab is failliet verklaard. Dat blijkt een registratie in het Centraal Insolventieregister. Kees van der Meent van Höcker Advocaten is aangesteld als curator. Op 28 augustus is het faillissement uitgesproken over Terra Travel Bv, het bedrijf waar Baobab Reizen, Summum Reizen en FCm Groups & Incentives onderdeel van uitmaken. De reisorganisatie is 40 jaar geleden door ondernemer Rik Jan Viezee opgericht. Wat begon als een hobby rond reizen die hij voor hemzelf naar Kenia organiseerde, groeide uit tot een van de grotere specialisten in avontuurlijke reizen. Wat de oorzaken zijn van het failissement is nog niet bekend. Vorig week maakte het bedrijf alleen bekend dat er sprake was van financiële problemen. Het bedrijf had zich gemeld bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), zo meldde die organisatie.
3. Startready betreedt Scandinavische markt
Microsoft is nog steeds heer en meester op het kantoor. En daar profiteert ondernemer Lucas Wensing van. Hij bouwde op basis van communicatietool Lync van Microsoft zijn eigen product: Lync4alle. De ondernemer was al goed bezig in eigen land en vanaf deze week gaat hij ook zijn geluk beproeven op de Scandinavische markt. StartReady gaat een strategisch partnership aan met het Noorse CloudX, waardoor de producten en diensten van Wensing exclusief zullen worden gedistribueerd in Noorwegen, Denemarken, Zweden en Finland. StartReady en CloudX gaan voor drie jaar een overeenkomst aan. In die periode zal CloudX zich allereerst richten op de distributie van Lync4all, een telefonieoplossing op basis van Microsoft Lync die gehost wordt in de cloud.
4. Kassa voor Twitter
Alle Twitter-investeerder van het eerste uur doen een vreugdedans. Want de microblogsite zal in 2014 zo goed als zeker naar de beurs gaan en wel voor 15 miljard dollar (11 miljard euro). Dat schrijft The Sunday Times. Vorige week werd bekend dat het in San Francisco gevestige bedrijf nu daadwerkelijk serieuze plannen heeft om snel naar de beurs te gaan. Andere socialemediabedrijven als LinkedIn en Facebook gingen Twitter al voor. Volgens bronnen van de krant worden de komende weken banken ingeschakeld om de prospectus in elkaar te sleutelen en zal de beursgang al in het eerste kwartaal van 2014 een feit zijn. Oprichter Jack Dorsey heeft nog steeds 3 procent van de aandelen in het bedrijf dat hij in 2007 oprichtte en zal dus ook gaan cashen.
5. Flexibele krachten sneller recht op een vaste baan
Het kabinet gaat verbeteringen voor flexwerkers een jaar eerder invoeren dan de versoepeling van het ontslagrecht en de bezuinigingen op de WW worden ingevoerd. Dat schrijft Nuzakelijk. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft een wetsvoorstel gemaakt waarin de versnelde maatregelen zijn opgenomen. In het wetsvoorstel wordt de positie van flexwerkers versterkt. Werknemers met tijdelijke contracten kunnen bijvoorbeeld eerder aanspraak maken op een vaste aanstelling. Deze maatregel gaat in per 2015, een jaar eerder dan de versoepeling van het ontslagrecht en de verkorting van de WW. Afgelopen april werd er een social akkoord gesloten waarin er afspraken zijn gemaakt over verandering van arbeidsmarkt.
6. Ondernemers willen parkeren klanten betalen
Zo kan het ook. Ondernemers in Rotterdam willen de mogelijkheid om voortaan het parkeerkaartje van klanten betalen. Dat schrijft Retailnieuws. Het idee voor deze extra dienstverlening komt van Niels Turnhout, die voorzitter is van de winkeliersvereniging in het Oude Noorden. In die wijk start een proef met zogeheten kentekenparkeren. Volgens de ondernemers is het betalen voor parkeren een grote ellende voor klanten om dat er tot nu toe nog met de chippas moest worden betaald. Hoewel daar met de nieuwe parkeermethode wel verandering in komt, denken de ondernemers dat parkeerkosten klanten nog steeds zullen afschrikken. Door die voor rekening te nemen, zullen klanten sneller een bezoek aan de winkel brengen. Dat levert dus meer omzet op.
7. En dan dit: is de pc verleden tijd?
Echt goed gaat het niet met de desktopcomputer. SInds de opkomst van smartphones, tablets en besturingsystemen die volledig in de cloud kunnen draaien, lijkt het stuk plastic op het bureau steeds meer verleden tijd te worden. Volgens het onderzoeksbureau IDC zal de wereldwijde export van de pc in 2013 met 9,7 procent afnemen. De reden is volgens de organisatie vooral de acute afnemende vraag vanuit opkomende markten. De opkomende landen als China en Brazilië zorgden in 2011 nog juist voor een tijdelijke opleving van de pc-markt. Volgens de Amerikaanse technologiesite CNET wordt de pc binnenkort helemaal afgeschreven door bedrijven, kan de notebook nog tijdelijk het gat opvullen, maar zal de industrie als geheel tegen het einde van dit decennium zijn verdwenen.
Tot zover de Sprout update van 2-9-2013. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van vrijdag
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.