- Is er een directe veroorzaker? Als u uw bedrijfspand huurt van een andere partij betekent dit in het geval van schade niet automatisch dat de verhuurder aansprakelijk is. In de meeste gevallen is de veroorzaker van de schade aansprakelijk. Kijk dus eerst of er een derde partij schuldig is. Als er geen veroorzaker is aan te wijzen, kunt u veelal de eigenaar van het pand aansprakelijk stellen.
- Denk aan de vervolgschade. Een verhuurder of een andere veroorzaker is bij een noodgedwongen verhuizing, zoals in het geval van het Bos en Lommerplein, veelal verantwoordelijk voor de indirecte schade. De inkomstenderving die de ondernemer lijdt doordat hij niet meer kan ondernemen. Deze vervolgschade mag de huurder ook verhalen op de verhuurder of de andere veroorzaker.
- Let op de kleine regeltjes. Een slimme verhuurder zal zich niet eindeloos aansprakelijk achten voor eventuele schade. Vaak worden in een huurcontract grenzen gesteld aan de aansprakelijkheid van de verhuurder. Houd daar rekening mee.
- Kale kip. Weet met wie u zaken doet. Van een kale kip kunt u niet plukken. Vraag als verhuurder een bankgarantie en stel een duidelijk contract op. Dat zorg ervoor dat er zich geen onnodige verrassingen voordoen.
- Goede verzekering. Met een goede verzekering zijn veel zaken op te lossen. Met een bedrijfspolis kunt u vaak ook gederfde winst op de verzekeraar verhalen.
Zie ook: Ontruiming parkeergarage, weg bedrijf
Met dank aan ondernemingsrechtadvocaten Martijn Noordermeer en Mark Eising.