De kop is er alweer vanaf wat het nieuwe jaar betreft: de hoogste tijd dus voor de verkiezing van de MT/Sprout Startup van het Jaar!
De redactie heeft na een strenge selectie weer een fraaie shortlist samengesteld met 12 opzienbarende startups. De vier beste daarvan pitchen op 16 februari voor de titel Startup van het Jaar 20223 (en de traditionele ugly beker). Ook jij als bezoeker van MT/Sprout krijgt een stem in deze verkiezing, dus lees vooral even verder.
Startup van de Week
Ook in 2022 passeerden op MT/Sprout weer talloze startups de revue. Vaak als Startup van de Week, de rubriek waarin we al meer dan tien jaar de beste ondernemers en hun businessplannen laten shinen.
Ook was het ophalen van een slok geld soms een prima aanleiding om de startupondernemers te spreken. Met een veelbelovend businessplan, disruptief aanbod of baanbrekende technologie spelen ambitieuze ondernemers zich hier natuurlijk sowieso in de kijker.
Goede startupondernemers geven we graag een podium. Elke dag van het jaar, maar de toppers mogen jaarlijks nog eens extra schitteren op het podium van de Startup van het Jaar.
Shortlist van 2023
Wie vinden we dit keer in de shortlist? Een nogal bont gezelschap, actief in totaal verschillende branches. Als we technologie als gemene deler nemen, dan valt op dat AI ofwel kunstmatige intelligentie het hart is van een paar startups op de lijst.
Koen Bonenkamp en Jacqueline Kazmaier laten hun AI-tool Autoscriber ‘meeluisteren’ met een zorgconsult en vervolgens het elektronisch patiëntendossier (EPD) aanvullen. Ingrid van de Pol-Mensing en Caroline Korteweg staan in de lijst met Uncover Legal. Zij gebruiken AI om voor advocaten procesdossiers door te akkeren op relevante informatie.
Neem duurzaam als rode (of eigenlijk groene?) draad, en je komt onder meer uit bij RIFT, opgericht door Mark Verhagen, Lex Schepers en Vincent Seijger. Die storten zich op ijzerpoeder als circulaire brandstof. Jazeker: ze verbranden ijzerpoeder in een industriële boiler, en weten de ijzeroxide die daarbij vrijkomt met behulp van waterstof weer om te zetten in ijzer. Het doel: energieslurpende productiebedrijven van het gas afhelpen.
Van het gas af is ook het motto van Auke de Vries en Sander Wapperom van DeWarmte. Zij halen energie uit het water dat we nu nog laten weglopen door het doucheputje en leveren ook al een eigen warmtepomp.
Ook duurzaam, maar in een totaal andere hoek, is de business van Tapp.online: waarom zouden we elektronica verpakken in plastic als papier net zo goed een drager kan zijn? Met de eenmalige dataloggers van papier bestrijden Niels Postma en Fabian Hijlkema e-waste.
Zoek je startups die ondanks hun prille bestaan al stevig gefund zijn? Dan verwijzen we naar Hadrian, opgericht door (goedaardige) hackers Rogier Fischer en Olivier Beg. Zij hebben al ruim 20 miljoen euro in de pocket voor hun cybersecurityplatform, waar inmiddels 60 mensen aan werken.
Instant Commerce speelde zich vergelijkbaar snel in de kijker bij investeerders: 7,5 miljoen euro staken die in de maker van software waarmee de broers Sam en Coen van Hees het bouwen van headless webshops makkelijk maken.
En wat te denken van Smiler? De seasoned serial entrepreneurs Kasper Middelkoop, Martine Rooth en Rob Hulleman scoorden alvast 7,5 miljoen euro voor Smiler, waarmee ze hét merk willen worden voor consumenten die zichzelf – bijvoorbeeld op toeristische hotspots – professioneel willen laten fotograferen.
Opmerkelijk is de aandacht dit jaar voor geestelijk welzijn. OpenUp van Gijs Coppens en Floris Rost van Tonningen haalde ook al 20 miljoen euro op voor het platform dat mensen laagdrempelig toegang geeft tot geestelijke zorg.
Arosha Brouwer en Lucy Howie benaderen het welzijn meer vanuit de werkvloer. Zij geven met Quan teams de tools om het welzijn van teamleden te meten en collectief te verbeteren.
Wat ze gemeen hebben: ze staan wat ons betreft aan het begin van een toekomst met succesvolle groei. Denken wij dan. Maar we hebben als eenvoudige letterknechten de wijsheid natuurlijk niet in pacht. En we zijn natuurlijk zo omkoopbaar als een Europarlementariër, maar het leek ons toch beter dat we de Startup van het Jaar aanwijzen met behulp van een deskundige jury én een publieksverkiezing.
Stemmen voor Startup van het Jaar 2023
Het publiek kan zijn favoriete startup aanwijzen. De winnaar van die stemronde gaat met een wildcard door naar de pitchfinale op donderdag 16 februari. Daar neemt de publieksfavoriet het op tegen de drie finalisten die zijn geselecteerd door een kritische jury van investeerders en ondernemers. Die jury wordt voorgezeten door Philip Bueters, ‘çhef lijsten’ van MT/Sprout.
- Autoscriber | AI voor medische administratie
Wie: Koen Bonenkamp en Jacqueline Kazmaier
Big Hairy Audacious Goal: ‘Improve the health of 1 million people yearly‘ - DeWarmte | Warmtepomp 2.0
Wie: Auke de Vries en Sander Wapperom
BHAG: ‘Iedereen in Nederland van het gas af vóór 2028′ - Hadrian | Cybersecurity-hackers
Wie: Rogier Fischer en Olivier Beg
BHAG: ‘We are on a mission to secure 1 billion targets by 2028‘ - Instant Commerce | Headless e-commerce
Wie: Coen en Sam van Hees en Doeke Leeuwis
BHAG: ‘10 miljard omzet: Nederlandse succesverhalen zoals Adyen en Mollie hebben een opvolger nodig‘ - Nostics | Virus- en bacterietesten
Wie: Eva Renne en Vincent Laban
BHAG: ‘Bring instant diagnostics to every corner of the world‘ - OpenUp | Online platform voor mentale zorg
Wie: Gijs Coppens en Floris Rost van Tonningen
BHAG: ’10 miljoen Europeanen toegang geven tot mentale gezondheid’ - Quan | Platform tegen burn-outs
Wie: Arosha Brouwer en Lucie Howie
BHAG: ‘Positively impact the well-being of 1 million individuals over 3 years‘ - RIFT | Duurzame energie uit ijzerpoeder
Wie: Mark Verhagen
BHAG: ‘Het besparen van 1 gigaton CO2 per jaar in 2050‘ - Rise | Planning voor teams
Wie: Rick Pastoor, Emiel Janson en Willem Spruyt
BHAG: ‘Als je Rise als team inzet, moet er binnen een week een gevoel van rust en ruimte neerdalen. Zonder effort.‘ - Smiler | Marktplaats voor fotografen
Wie: Kasper Middelkoop, Martine Rooth en Rob Hulleman
BHAG: ‘Become the first global consumer brand in photography‘ - Tapp.online | Slim papier
Wie: Niels Postma en Fabian Hijlkema
BHAG: ‘In 2035 heeft Tapp 25 procent van de eenmalige datalogger markt van 15 miljard dollar veranderd‘ - Uncover Legal | AI voor advocaten
Wie: Caroline Zand-Korteweg en Ingrid van de Pol-Mensing
BHAG: ‘Wij willen dat Unocver overal ter wereld door advocaten wordt gebruikt, omdat ze er blij mee zijn en écht mee geholpen worden’