Winkelmand

Geen producten in je winkelwagen.

Een échte nepbiefstuk? Rival Foods maakt vleesvervangers met spierstructuur

Met een unieke techniek maakt Rival Foods vleesvervangers met net zo’n structuur en mondgevoel als echt vlees. Dat is volgens medeoprichter Birgit Dekkers nodig om vleeseters te overtuigen meer plantaardig te eten.

rival foods birgit dekkers ernst breel
Nina Slagmolen
Je leest nu: Een échte nepbiefstuk? Rival Foods maakt vleesvervangers met spierstructuur

Wat is Rival Foods?

Rival Foods is in juli 2019 opgericht als technologie-spin-off van Wageningen University & Research. Daar behaalde Birgit Dekkers haar PhD. Ze ontwikkelde een proces waarbij je eiwitten structureert om vleesvervangers te maken die bijna niet van echt vlees te onderscheiden zijn.

‘Nu is een vleesvervanger een goed alternatief voor verwerkt vlees, maar niet iedereen neemt genoegen met een vegetarische burger of vegan worst. Soms heb je nou eenmaal zin in een sappig biefstukje, maar daar is nog geen alternatief voor. Wij zijn inmiddels zover dat we eiwitten een vleesachtige spierstructuur kunnen geven.’

De techniek die daarvoor gebruikt wordt, beschrijft Dekkers als een snelkookpan met een roterend deel. ‘Door middel van druk en verhitting leggen wij eiwitten in een bepaalde richting. Daarmee bootsen we het mondgevoel en de sappigheid van een echt stuk vlees na.’

Startup van de Week
Iedere week lichten we een veelbelovende startup uit. De Startup van de Week dingt ook mee naar de titel Startup van het Jaar. Benieuwd wie er kans maken? Lees eerdere Startups van de Week terug »

Wie zitten erachter?

Al tijdens haar promotieonderzoek kreeg Dekkers interesse vanuit grote bedrijven, maar de technologie moest eerst verder ontwikkeld worden om op te kunnen schalen. Daar was het universiteitslab niet geschikt voor, dus richtte Dekkers een startup op.

Voor de opschaling schakelde zij haar huidige compagnon Ernst Breel in. ‘Ernst heeft een achtergrond in natuurkunde én vijf jaar ervaring met spin-offbedrijven. Voor de VU Amsterdam commercialiseerde hij bepaalde technieken. Datzelfde kunstje doet hij nu voor Rival Foods.’

Inmiddels telt het team van de Wageningse startup dertien medewerkers plus een flexibele schil van stagiairs en onderzoekers. ‘Wij delen eenzelfde drijfveer: mensen meer plantaardig voedsel laten eten om zo op een duurzame manier de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden zonder dat de aarde daaronder lijdt. Die gedeelde missie zorgt voor bevlogen- en betrokkenheid.’

rival foods vleesvervanger
Een vleesvervanger van Rival Foods. Foto: Nina Slagmolen

Wie zitten erop te wachten?

In het huidige stadium probeert Rival Foods de producten via ‘foodservicekanalen’ op het bord van de consument te krijgen. Dat betekent: een samenwerking met foodprofessionals en toonaangevende chef-koks. Er zijn al een aantal deals gesloten, maar Rival Foods mag/ wil nog geen namen delen.

‘Een biefstuk of varkenshaasje kun je kruiden, marineren en op een speciale manier bereiden. Daar worden veel chefs blij van. Het is – eindelijk – eens iets anders dan een vegetarische hamburger op een broodje knallen.’

In een volgende fase wil Rival Foods ook direct aan de retail leveren, maar daar is eerst een flinke opschaling voor nodig.

Hoever is Rival Foods?

Op dit moment richt de startup zich op het finetunen van het productieproces en de producten. ‘De producten staan, maar ieder detail moet kloppen om de vleeseter volledig te overtuigen. We weten inmiddels het mondgevoel en de structuur na te bootsten, maar bijvoorbeeld ook de smaak moet perfect zijn.’

In de tweede helft van 2023 hoopt Rival Foods de eerste producten op de markt te brengen. Die gaan naar chef-koks en hun restaurants. Een mooi begin, maar zeker niet het einde, als het aan Dekkers ligt.

‘Om écht impact te kunnen maken, moeten onze producten ook in de supermarkt terechtkomen. Maar om aan die productiecapaciteit te kunnen voldoen, is een productielocatie nodig die op grotere schaal kan produceren. Het openen van die locatie is onze volgende stap.’

rival foods birgit dekkers
Medeoprichter Birgit Dekkers van Rival Foods. Foto: Nina Slagmolen

Wat is het verdienmodel?

Rival Foods produceert en verkoopt vleesvervangers. Dat doet de startup B2B: van startup naar chef-kok. De prijs voor zo’n pakketje vleesvervangers? Dat wil Dekkers nu nog niet openbaar maken.

Nog geld nodig?

In september haalde Rival Foods een investering van 6 miljoen euro op bij PeakBridge en Roquette Ventures. Dit geld gaat naar een uitbreiding van de operationele capaciteiten, een opschaling van de unieke technologieën en een ontwikkeling van nieuwe formules met nieuwe eiwitbronnen.

Over twee jaar hoopt Dekkers een nieuwe investeringsronde, voor Serie B, af te ronden. ‘Dan gaan we los. Met dat geld kunnen wij op grote schaal produceren en aan supermarkten leveren. Dan kunnen we écht verschil gaan maken.’

Lees meer over impactondernemers zoals Birgit Dekkers: