1. Rituals opent in New York
Raymond Cloosterman opent deze maand nog in New York. Dat zegt hij in een interview met Sprout. Rituals krijgt een kleine shop-in-shop in alle New Yorkse filialen van het luxe warenhuis Barneys, start met een webshop en voor het eind van het jaar moeten de eerste twee winkels op Manhattan open gaan. Daarnaast worden producten verspreid in vijftienduizend hotelkamers van Radisson groep, en is het merk gevraagd om een rol te spelen achter de schermen bij de uitreiking van de Grammy Awards. Cloosterman maakt vaart met zijn uitbreidingsplannen buiten Europa. Eerder opende hij al een filiaal in Brazlië. Het bedrijf telt eind dit jaar driehonderd eigen winkels en vijfhonderd shop-in-shops en opent elke week een nieuwe vestiging in een van de twaalf landen waar het merk actief is. Makkelijk is het niet. Cloosterman: “Elk nieuw land is weer een gevecht.”
2. Samwer-broers richten pijlen op Uber
Drie broers Oliver, Marc en Alexander Samwer willen hun copycattrucje nu uithalen met een bestelapp voor de taxiwereld. In de VS is taxiapp Uber momenteel razendpopulair. Rocket Internet, hun incubator, heeft goed gekeken naar het succes van de Amerikanen en investeert nu flink in zijn eigen taxiapp: Easy Taxi. De startup kan gas geven, want het heeft deze week een investering van 5 miljoen euro opgehaald bij iMENA, een investeerder in de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika. De broers zijn meesters in het stelen van businessconcepten uit de VS. Zo maaiden ze het Amerikaanse Zappos het gras voor de voeten weg met Zalando en wisten ze kortingsite CityDeal voor veel geld aan Groupon te verkopen. De Duitsers richten richten zich op landen in Latijns-Amerika, Azië en Afrika.
3. Friese zeilmakerijen fuseren
Niet alleen kaas is een Nederlands exportproduct, ook zeilen doen het goed. Twee zeilmakerijen uit het Friese Lemmer gaan samen verder als één bedrijf. Per 1 november fuseren De Vries en Maritiem Sails en gaan verder onder de naam Zeilmakerij De Vries Maritiem. Dat meldt Nuzakelijk. De bedrijven willen zo beter bestand zijn tegen de concurrentie. Beide bedrijven maken zeilen voor zeiljachten.
4. Mkb-organisaties willen af accijnsverhoging
Een groep belangenbehartigers in het mkb kosten geplande accijnsverhogingen op brandstof de overheid en het bedrijfsleven meer dan ze opleveren. Dat schrijft het Financieele Dagblad. In een open brief aan de Eerste en Tweede Kamer roepen de EVO (ondernemersvereniging voor vervoer en logistiek), Bovag, TLN (Transport en Logistiek Nederland), VNO-NCW en MKB-Nederland vandaag op tot het terugdraaien van de geplande accijnsverhoging op brandstof. De accijnsverhoging zou de overheid en bedrijven honderden miljoenen euro’s kosten.
5. eBay koopt Britse startup om sneller te leveren
eBay heeft de Britse startup Shutl overgenomen voor een onbekend bedrag. De Britten moeten de veiligsite gaan helpen bij de ‘vandaag bestelt, vandaag in huis’ strategie van de Amerikanen. De dienst eBay Now moet zo een flinke impuls krijgen. De dienst maakt het mogelijk om bij lokale winkels te bestellen en dezelfde dag nog geleverd te krijgen. eBay Now is nu nog slechts in een aantal steden beschikbaar maar moet met behulp van de Shutl in 2014 in 25 Amerikaanse steden beschikbaar zijn. eBay is niet de enige online retailer die met snelle levering experimenteert. Ook Amazon heeft het tot een van zijn speerpunten gemaakt.
6. Online dierenvoer is booming volgens Duitse webshop
Vlokkenvoer voor tropische siervissen, een hondenmand of krabpaal voor de kat. Niet alleen aan spullen voor mensen valt er goud geld te verdienen via het internet. De Europees werkende online dierenwinkel Zooplus heeft er dit kwartaal een omzet van 108 miljoen euro mee gerealiseerd en verwacht dit jaar voor 415 miljoen euro aan dierenspullen te verkopen. Dat meldt Emerce. De uit Duitsland afkomstige webshop heeft sinds enkele jaren een notering aan de beurs van Frankfurt en wil flink van zich af gaan bijten in Europa .
7. En dan dit: geen 10.000 uren, maar 20 uren
De bekende regel van managementdeskundige Malcom Gladwell klopt niet. Het kost je geen 10.000 uren om een vaardigheid te leren, maar slechts 20 uren. Dat beweert spreker Josh Kaufman. Of hij daarmee zijn toehoorders iets vertelt dat ze gewoon graag willen horen of dat zijn betoog echt hout snijdt, dat is de vraag. Hij heeft in ieder geval management goeroe Seth Godin als fan. Meer bij The Next Web.
Tot zover de Sprout update van 24-10-2013. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.